Ik word behandeld voor een hoog cholesterol

Onderwerp
Synoniemen
Hypercholesterolemie, Hoog cholesterol

In het kort

 • Een verhoogd cholesterol geeft een hogere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.
 • Bij een hoog cholesterol is een gezonde leefstijl extra belangrijk.
 • Gezond leven betekent: niet roken, voldoende bewegen, gezond eten en matig zijn met alcohol.
 • Bij een hoog risico op hart- en vaatziekten zijn daarnaast vaak medicijnen nodig om het cholesterol te verlagen. 

Wanneer medicijnen bij een hoog cholesterol?

Een hoog cholesterol verhoogt uw risico op hart- en vaatziekten. Hoe meer risicofactoren er zijn, hoe groter de kans op een ziekte.

Als uw risico op hart- en vaatziekten sterk verhoogd is, dan is het niet genoeg om alleen gezonder te leven. Het kan dan zinvol zijn ook medicijnen te gebruiken om het cholesterolgehalte in uw bloed te verlagen. 

Cholesterolverlagende medicijnen zijn meestal nodig:

 • als u een hart- en vaatziekte heeft of heeft gehad (bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte) en uw cholesterol (het LDL-cholesterol) is te hoog
 • bij diabetes mellitus als uw cholesterol (het LDL-cholesterol) te hoog is
 • als uw cholesterol sterk verhoogd is (een cholesterol van 8 of hoger)
 • als verschillende risicofactoren samen ervoor zorgen dat uw risico op hart- en vaatziekten verhoogd is (zoals roken en hoge bloeddruk); het risico is voor mannen groter dan voor vrouwen, en neemt toe naarmate u ouder wordt
 • bij een erfelijke stoornis in de vetstofwisseling

Medicijnen bij een hoog cholesterol

Cholesterolverlagers zijn medicijnen die de aanmaak van cholesterol in de lever remmen. Zo komt er minder slecht LDL-cholesterol in uw bloed en wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner. Cholesterolverlagers helpen alleen goed als u ze jarenlang dagelijks gebruikt. We weten dat als 30 mensen met een hoog risico voor hart- en vaatziekten jarenlang cholesterolverlagers slikken, we bij één van die dertig een dodelijk hartinfarct of beroerte voorkomen.

Welke cholesterolverlager?

Er bestaan verschillende soorten cholesterolverlagers. Een veel gebruikt middel is simvastatine. Simvastatine werkt bij de meeste mensen goed. Omdat simvastatine minder kost, geven wij de voorkeur aan dit middel. Reageert u er niet goed op, dan krijgt u atorvastatine of rosuvastatine.

Bijwerkingen
Alle cholesterolverlagende medicijnen kunnen ook bijwerkingen geven. De bijwerkingen verschillen per persoon. Mogelijke bijwerkingen zijn:

 • buikpijn;
 • misselijkheid;
 • diarree of juist verstopping;
 • spierpijn, spierstijfheid of spierkrampen.

Heel zelden wordt spierweefsel afgebroken. Soms raken de nieren daarbij beschadigd.

Gebruik geen cholesterolverlagers als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Er zijn een aantal medicijnen die niet samengaan met cholesterolverlagers. Het gaat vooral om medicijnen tegen schimmelinfecties, en sommige medicijnen tegen virusinfecties. Cholesterolverlagers gaan ook niet samen met grapefruit (-sap).

Simvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterolgehalte of een combinatie van te veel cholesterol en te veel vet in het bloed. Ook schrijven artsen het voor aan mensen die een verhoogd risico op hart-vaatproblemen hebben, zoals bij angina pectoris of diabetes mellitus.

Bron: Apotheek.nl

Atorvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.

Artsen schrijven atorvastatine voor bij een te hoog cholesterolgehalte of een combinatie van een te veel cholesterol en te veel vet in het bloed. Ook schrijven artsen het voor aan mensen die een verhoogd risico op hart-vaatproblemen hebben, zoals bij angina pectoris of diabetes mellitus.

Bron: Apotheek.nl

Rosuvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterol gehalte of een combinatie van een te hoog cholesterol- en een te hoog vetgehalte in het bloed. Ook schrijven artsen het voor aan mensen die een verhoogd risico op hart-vaatproblemen hebben, zoals bij angina pectoris of diabetes mellitus.

Bron: Apotheek.nl

Hoe gaat het verder met een hoog cholesterol?

Een gezonde leefstijl blijft van groot belang.

Of en hoe vaak uw cholesterolgehalte gecontroleerd moet worden, hangt af van al uw risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Als u cholesterolverlagende medicijnen krijgt, wordt vooral uw LDL-cholesterol na 3 maanden gecontroleerd. Vervolgens elke 3 maanden tot het laag genoeg is.

Als u 1 jaar medicijnen gebruikt, bekijkt de huisarts of u ieder jaar bij de huisarts of de praktijkondersteuner op controle moet blijven komen. Dat is ook afhankelijk van uw andere risicofactoren.

Wanneer contact opnemen bij een hoog cholesterol?

Bel direct uw huisarts als u cholesterolverlagers slikt en u zich slap gaat voelen en last heeft van spierpijn, koorts, misselijkheid en donkere urine.

Meer informatie over cholesterol

Voor meer informatie kunt u terecht bij de Hartstichting en het Voedingscentrum.

De informatie over cholesterol is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Cardiovasculair Risicomanagement.

Deze tekst is voor het laatst herzien op 5 jan 2012