Ik heb een ontstoken slijmbeurs in de knie

Synoniemen
bursitis prepatellaris

In het kort

  • De slijmbeurs van de knie is een soort stootkussen, die direct voor de knieschijf zit.
  • Door langdurige druk of hard stoten kan de slijmbeurs gaan ontsteken.
  • De zwelling op de knieschijf kan rood en warm worden en pijn doen.
  • Meestal geneest het met rust en koelen.

Wat is de slijmbeurs in de knie?

Een slijmbeurs is een soort stootkussen: een soort platte ballon gevuld met ‘smeer’ voor het kniegewricht. De slijmbeurs zit direct voor de knieschijf. Als u op uw knieën zit, zit u daar precies op.

Een ontstoken slijmbeurs in de knie wordt ook wel "bursitis prepatellaris" genoemd.

Wat zijn de verschijnselen van een ontstoken slijmbeurs in de knie?

Er ontstaat een zwelling voorop de knieschijf. De zwelling kan rood en warm worden en pijn doen. U kunt moeilijk lopen.

Als de zwelling na een paar weken nog aanwezig is of steeds weer terugkomt, spreken we van een chronische slijmbeursontsteking.

Hoe ontstaat een ontstoken slijmbeurs in de knie?

Slijmbeursontsteking ontstaat vaak bij mensen die veel op hun knieën zitten, bijvoorbeeld bij tapijtleggers en stratenmakers. De voortdurende druk op de knie kan irritatie en ontstekingsverschijnselen geven.

Soms veroorzaakt een eenmalige irritatie of een harde val op de knie een slijmbeursontsteking. We zien slijmbeursontsteking daarom ook wel bij sporten (zoals judo) waarbij men gemakkelijk op de knieën kan vallen.

Adviezen bij een slijmbeursontsteking in de knie

Een slijmbeursontsteking geneest het best met rust: zorg er dus voor dat er geen druk op uw knie komt. Ook wrijving door buigen en strekken van de knie moet u een paar dagen vermijden. Dan gaat de ontsteking meestal vanzelf over.

Werkt u veel op de knieën, dan moet u dat tijdelijk niet meer doen.

Heeft u veel last, dan kunt u tien minuten wat ijs in een plastic zakje (of ‘coldpack’) op uw knie leggen. Het kan de klachten verzachten, maar het versnelt de genezing niet. Houd een theedoek tussen uw huid en het ijs, zodat de huid niet bevriest. Een coldpack is een zakje met gel dat nadat het in de vriezer heeft gelegen lang koud blijft. U kunt dit bij de drogist kopen.

Medicijnen bij een ontstoken slijmbeurs in de knie

Als u veel pijn heeft kunt u paracetamol (500mg) gebruiken. Neem zo nodig tot 3 tot 4 maal per dag 500 tot 1000 mg en probeer na een week te minderen. Er zijn ook pijnstillers met een ontstekingsremmende werking (zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen). Van deze middelen is niet aangetoond dat ze bij een slijmbeursontsteking beter werken dan paracetamol. Ontstekingsremmende pijnstillers hebben meer bijwerkingen (bijvoorbeeld maagklachten) en gaan vaak minder goed samen met andere medicijnen.

Als u koorts krijgt kan dat wijzen op een infectie met bacteriën. In dat geval krijgt u antibiotica, bijvoorbeeld flucloxacilline 500 mg, vier keer per dag gedurende 10 dagen. Bij andere oorzaken helpen antibiotica niet.

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (versleten gewrichten), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (versleten gewrichten), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn, artrose (versleten gewrichten), spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (versleten gewrichten), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

Flucloxacilline behoort tot de groep geneesmiddelen die penicilline-antibiotica worden genoemd. Penicilline-antibiotica werken tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij infecties met bacteriën, vooral huidinfecties, zoals ontstoken eczeem, krentenbaard, steenpuisten, ontsteking van de buitenste gehoorgang, wondroos, luchtweginfecties en hersenvliesontsteking.

Bron: Apotheek.nl

Hoe gaat het verder met een slijmbeursontsteking in de knie?

Door koelen en vermijden van druk gaan de klachten meestal vanzelf over. Soms duurt het enkele weken voordat de klachten helemaal zijn verdwenen.

Zit u veel op uw knieën? Dan kan het verstandig zijn om kniebeschermers te dragen om te voorkomen dat de ontsteking terugkomt.

Als u veel klachten heeft of houdt, is het mogelijk om in de slijmbeurs te prikken en het vocht eruit te zuigen met een injectiespuit. De zwelling kan daarna gemakkelijk terugkomen. Daarom wordt na zo’n ‘punctie’ ook wel een drukverband om uw knie gelegd. Bij een ernstige zwelling wordt na het uitzuigen van de slijmbeurs wel eens een ontstekingsremmend medicijn (corticosteroïd) ingespoten waarvan we denken dat het de zwelling vermindert. Ook na deze injectie wordt een drukverband aangelegd.

Soms verergeren bacteriën de slijmbeursontsteking. U kunt dan koorts krijgen en er zit pus in de slijmbeurs. In dat geval maken we een snee in de knie zodat de pus er uit kan. Daarna krijgt u een nat verband, waardoor het vuil wat gemakkelijker uit de wond trekt. Bij uitzondering wordt de hele slijmbeurs operatief verwijderd. Dit gebeurt in het ziekenhuis.

Meer informatie over knieproblemen

De informatie over knieproblemen is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Niet-traumatische knieproblemen bij volwassenen.

Deze tekst is voor het laatst herzien op 4 dec 2014