Mijn kind heeft pseudokroep

Onderwerp
Synoniemen
Laryngitis subglottica

In het kort

 • Bij pseudokroep wordt uw kind ‘s avonds of ’s nachts huilend en benauwd wakker met een blafhoest.
 • Blijf rustig en leid uw kind af met een boekje of knuffel.
 • Een aanval van pseudokroep gaat binnen enkele uren vanzelf over.
 • Pseudokroep is een virusontsteking van de bovenste luchtwegen.

Wat is pseudokroep?

Pseudokroep is een virus-ontsteking van de bovenste luchtwegen. Het geeft zwelling van de binnenkant van het strottenhoofd, bij de stembanden.

Uw kind heeft een zware blafhoest en kan benauwd worden.

Meestal is pseudokroep een onschuldige aandoening.

Pseudokroep komt vooral voor bij kinderen van 6 maanden tot vijf jaar.

Wat zijn de verschijnselen van pseudokroep?

Een eerste aanval van pseudokroep is voor ouders vaak spannend om mee te maken. Een aanval verloopt bijna altijd op dezelfde manier.

 • Uw kind is niet ziek, soms alleen verkouden.
 • ’s Avonds of ‘s nachts wordt het huilend wakker. Uw kind is dan benauwd.
 • Bij het inademen hoort u een gierend geluid.
 • Uw kind heeft een luide blafhoest en is soms hees.
 • De temperatuur is normaal of hooguit rond de 38 graden.

Hoe ontstaat pseudokroep?

Pseudokroep wordt door een virus veroorzaakt. De slijmvliezen van de stembanden en bovenste luchtwegen raken ontstoken en zwellen op. Daardoor wordt het kind hees, gaat het hoesten en kan het moeite krijgen met inademen. Angst en huilen maken het ademhalen nog moeilijker.

Wat kunt u zelf doen bij pseudokroep?

Bij een aanval van pseudokroep is het volgende van belang:

 • Blijf rustig. Wanneer u als ouder paniekerig wordt, draagt u de angst over op uw kind, waardoor de benauwdheid kan toenemen.
 • Probeer uw kind gerust te stellen en af te leiden, bijvoorbeeld met een knuffelbeest, een boek of een speeltje.
 • Warme, vochtige lucht kan soms helpen de hoestprikkel te verminderen. Ga bijvoorbeeld samen met uw kind 10 tot 20 minuten naast de warme stromende douche zitten met de deur van de badkamer dicht. U kunt ook een tijdje (20 tot 30 minuten) met uw kind in bad gaan zitten. De werking van stoom op pseudokroep is wetenschappelijk niet aangetoond. Maar op deze manier samen met uw kind bezig zijn kan al veel rust geven. 
  Merkt u dat uw kind de stoom of het bad niet prettig vindt, stop er dan mee.
 • Geef uw kind iets te drinken dat de keel verzacht, bijvoorbeeld warme thee met honing of suiker. Geef geen honing aan kinderen jonger dan één jaar. In honing kunnen bacteriën zitten waar baby’s ziek van kunnen worden.

Medicijnen bij pseudokroep

Medicijnen zijn bij pseudokroep meestal niet nodig.

Als een kind met pseudokroep erg benauwd is, dan wordt soms een corticosteroïd (bijvoorbeeld dexamethason) voorgeschreven. Dit remt de ontsteking. De zwelling bij het strottenhoofd wordt daardoor minder.

Dexamethason behoort tot de groep geneesmiddelen die bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd worden genoemd. Natuurlijke bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties en zijn nodig voor het vrijmaken en opslaan van energie, mineralen en zouten.

Dexamethason wordt toegepast bij zeer veel aandoeningen, waarbij ontstekingsverschijnselen een rol spelen, zoals astma, COPD, reuma, multiple sclerose (MS), lupus erythematodes (LE), bepaalde bloedziekten, de darmziekten colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, allergische reacties, bepaalde huidaandoeningen en in speciale gevallen bij ernstig hoesten.

Verder werkt het tegen sommige vormen van kanker en tegen de ernstige misselijkheid die kan ontstaan bij chemotherapie of bestraling.

In combinatie met andere geneesmiddelen wordt het ook vaak toegepast bij het voorkomen van afstotingsreacties na orgaantransplantaties.

Ook wordt het gebruikt als substitutietherapie, om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen te vervangen, zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom.

Het wordt meestal alleen voorgeschreven als het meest gebruikte bijnierschorshormoon, prednisolon, te veel kans op bijwerkingen geeft. Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen met een ernstige vorm van hartfalen.

Artsen schrijven het meestal voor als:

Stootkuur
Een stootkuur is een behandeling van enkele dagen tot twee weken met een aflopende hoeveelheid van 8 tot 0.5 mg dexamethason per dag. Dit is een wat grotere hoeveelheid dan bij de meeste langdurige behandelingen. Bij een stootkuur treden meestal geen ernstige bijwerkingen van dexamethason op.

In een enkel geval schrijft de arts geen tabletten of capsules voor, maar krijgt u injecties met dexamethason. Soms krijgt u één injectie, die dan gedurende enkele dagen blijft werken.

Werking
Een stootkuur wordt toegepast bij plotselinge verergeringen van bepaalde aandoeningen. Meestal zijn dit chronische aandoeningen waarbij ontstekingsverschijnselen een rol spelen.

Dexamethason geneest de aandoening niet, maar onderdrukt de ziekteverschijnselen, zodat uw lichaam zich makkelijker kan herstellen. Ook is er meer effect van andere geneesmiddelen als uw conditie beter is.

Meestal merkt u de werking binnen enkele uren. Soms is de stootkuur bedoeld om de periode te overbruggen tot u de werking merkt van een ander middel, waarvan het effect langzamer intreedt.

Langdurige behandeling
Een langdurige behandeling duurt enkele maanden of langer en bestaat uit een hoeveelheid van ongeveer 1 tot 2 mg dexamethason per dag. U start deze behandeling meestal met een stootkuur van een grote hoeveelheid dexamethason per dag, waarna u de hoeveelheid in enkele dagen tot weken afbouwt tot de onderhoudsdosering. Gedurende de hele behandeling bepaalt uw arts samen met u of de hoeveelheid dexamethason bijgesteld moet worden, zodat u de laagst mogelijk dosering gebruikt die nog goed werkt.

Werking
Deze langdurige behandeling wordt toegepast bij ernstige ziekten waarbij ontstekingsverschijnselen een rol spelen in het geval dat andere geneesmiddelen niet of onvoldoende helpen. Het kan bij deze aandoeningen enkele weken duren voor u het effect van dexamethason merkt.

Onderdeel van een behandeling tegen kanker
In dit geval is er meestal sprake van een dosering dexamethason van 2 tot 16 mg per dag, in een combinatie met andere medicijnen tegen kanker. U slikt de combinatie dan gedurende enkele dagen, bijvoorbeeld vijf. Enkele weken daarna start u opnieuw met een periode van enkele dagen slikken. Op deze manier wordt dexamethason vaak toegepast bij verschillende soorten kanker, zoals lymfeklierkanker, leukemie, een hersentumor, borstkanker en de ziekte van Kahler.

Werking
De werking van dexamethason bij deze aandoeningen is divers. Het verbetert de eetlust, vermindert vermoeidheid en zorgt er vaak voor dat u zich beter gaat voelen. Verder gaat dexamethason de zwelling van tumoren tegen. Het kan daardoor bij tumoren die tegen zenuwen aandrukken de pijn verminderen. Bij de ziekte van Kahler verlaagt dexamethason de hoeveelheid calcium (kalk) in het bloed, dat bij deze ziekte is verhoogd.

Veel medicijnen tegen kanker veroorzaken ernstige misselijkheid. Dexamethason kan deze vorm van misselijkheid verminderen, vooral omdat het uw stemming en eetlust verbetert. U gebruikt het dan vaak samen met een ander middel tegen misselijkheid, zoals metoclopramide, ondansetron, granisetron of domperidon.

Substitutietherapie
Substitutietherapie betekent dat men een tekort aan lichaamseigen stof aanvult met een medicijn. In dit geval betreft het een tekort van het lichaamseigen bijnierschorshormoon.

Bij onder andere de volgende aandoeningen wordt dexamethason gebruikt.

Bron: Apotheek.nl

Hoe gaat het verder bij pseudokroep?

Een aanval van pseudokroep gaat vanzelf over. Binnen enkele uren zijn de verschijnselen verdwenen en kan uw kind weer rustig slapen.

Een aanval van pseudokroep kan één keer voorkomen, of een aantal avonden achter elkaar. Soms zijn er aanvallen met grotere tussenpozen.

Wanneer contact opnemen bij pseudokroep?

Neem contact op met de huisarts:

 • als uw kind erg benauwd is;
 • als de benauwdheid niet vermindert met het opvolgen van de adviezen;
 • als uw kind suf wordt;
 • als uw kind erg onrustig is.

Meer informatie over pseudokroep

De informatie over pseudokroep is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Acuut hoesten.

Deze tekst is voor het laatst herzien op 18 dec 2014