Zelfonderzoek van uw borsten

In het algemeen is het goed om vertrouwd te zijn met uw eigen lichaam. Zo herkent u veranderingen gemakkelijker. U weet dan hoe uw borsten er uitzien en hoe ze aanvoelen. U kunt ook merken dat uw borsten tijdens de menstruatie anders aanvoelen dan 2 weken erna.

Dit zijn de adviezen voor zelfonderzoek:

Voor vrouwen bij wie geen borstkanker in de familie voorkomt:
Zij hoeven hun borsten niet maandelijks te controleren. Wetenschappelijk onderzoek bij grote groepen vrouwen heeft aangetoond dat maandelijks zelfonderzoek de kans op overleving van borstkanker niet groter maakt. Daarbij lijkt het er op dat regelmatig zelfonderzoek van uw borsten er voor kan zorgen dat er soms onnodige medische ingrepen worden gedaan.

Voor vrouwen bij wie borstkanker in de familie voorkomt:
Het is niet zeker of zelfonderzoek van de borsten de kans op ziekte of overlijden door borstkanker verkleint. Bij een sterke erfelijke aanleg voor borstkanker zal uw arts u soms adviseren om uw borsten zelf te controleren.

Voor vrouwen die borstkanker hebben gehad:
Het is dan aan te bevelen om wel zelf de borsten en oksels te controleren. Een deel van de teruggekeerde borstkankers wordt door de vrouwen zelf gevonden.

Wilt u zelfonderzoek van uw borsten doen?

  • Doe dat dan bij voorkeur na de menstruatie. Het klierweefsel is dan het best te onderzoeken, want het is dan minder gevoelig en minder knobbelig. 
    Als u niet meer menstrueert (na de overgang), maakt het niet uit op welk moment u uw borsten onderzoekt.
  • Zelfonderzoek kunt u staand of liggend doen, onder de douche of voor de spiegel.

Heeft u klachten of merkt u veranderingen aan uw borst die na de menstruatie niet verdwijnen? Neem dan contact op met uw huisarts.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl