Ik word behandeld voor een hoog cholesterol

In het kort

In het kort

 • Een verhoogd cholesterol geeft een hogere kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.
 • Bij een hoog cholesterol is een gezonde leefstijl extra belangrijk.
 • Gezond leven betekent: niet roken, voldoende bewegen, gezond eten en matig zijn met alcohol.
 • Bij een hoog risico op hart- en vaatziekten zijn daarnaast vaak medicijnen nodig om het cholesterol te verlagen. 
Behandeling

Wanneer medicijnen bij een hoog cholesterol?

Een hoog cholesterol verhoogt uw risico op hart- en vaatziekten. Hoe meer risicofactoren er zijn, hoe groter de kans op een ziekte.

Als uw risico op hart- en vaatziekten sterk verhoogd is, dan is het niet genoeg om alleen gezonder te leven. Het kan dan zinvol zijn ook medicijnen te gebruiken om het cholesterolgehalte in uw bloed te verlagen. 

Cholesterolverlagende medicijnen zijn meestal nodig:

 • als u een hart- en vaatziekte heeft of heeft gehad (bijvoorbeeld een hartinfarct of een beroerte) en uw cholesterol (het LDL-cholesterol) is te hoog
 • bij diabetes mellitus als uw cholesterol (het LDL-cholesterol) te hoog is
 • als uw cholesterol sterk verhoogd is (een cholesterol van 8 of hoger)
 • als verschillende risicofactoren samen ervoor zorgen dat uw risico op hart- en vaatziekten verhoogd is (zoals roken en hoge bloeddruk); het risico is voor mannen groter dan voor vrouwen, en neemt toe naarmate u ouder wordt
 • bij een erfelijke stoornis in de vetstofwisseling
Medicijnen

Medicijnen bij een hoog cholesterol

Cholesterolverlagers zijn medicijnen die de aanmaak van cholesterol in de lever remmen. Zo komt er minder slecht LDL-cholesterol in uw bloed en wordt de kans op hart- en vaatziekten kleiner.
Cholesterolverlagers helpen alleen goed als u ze jarenlang dagelijks gebruikt.

Welke cholesterolverlager?

Er bestaan verschillende soorten cholesterolverlagers. Een veelgebruikt middel is simvastatine . Simvastatine werkt bij de meeste mensen goed. Omdat simvastatine minder kost dan andere cholesterolverlagers, geven huisartsen de voorkeur aan dit middel. Reageert u er niet goed op, dan krijgt u atorvastatine of fluvastatine .

Bijwerkingen

Alle cholesterolverlagers kunnen ook bijwerkingen geven. De bijwerkingen verschillen per persoon. Mogelijke bijwerkingen zijn:

 • buikpijn
 • misselijkheid
 • diarree of juist verstopping
 • spierpijn, spierstijfheid of spierkrampen

Heel zelden wordt spierweefsel afgebroken. Soms raken de nieren daarbij beschadigd.

Gebruik geen cholesterolverlagers als u zwanger bent of borstvoeding geeft.

Er zijn verschillende medicijnen die u beter niet kunt innemen als u ook cholesterolverlagers gebruikt. Het gaat vooral om medicijnen tegen schimmelinfecties, bepaalde antibiotica en sommige medicijnen tegen virusinfecties. Het risico op gevaarlijke bijwerkingen kan hierdoor toenemen. Bespreek dit dan met uw huisarts of apotheker.
Beperk het drinken van grapefruitsap als u ook cholesterolverlagers gebruikt. Gebruik helemaal geen grapfruitsap 4 uur voor en 4 uur na inname van de cholesterolverlager.

simvastatine

Simvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterolgehalte of een combinatie van te veel cholesterol en te veel vet in het bloed. Ook schrijven artsen het voor aan mensen die een verhoogd risico op hart-vaatproblemen hebben, zoals bij angina pectoris of diabetes mellitus.

Bron: Apotheek.nl

atorvastatine

Atorvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.

Artsen schrijven atorvastatine voor bij een te hoog cholesterolgehalte of een combinatie van een te veel cholesterol en te veel vet in het bloed. Ook schrijven artsen het voor aan mensen die een verhoogd risico op hart-vaatproblemen hebben, zoals bij angina pectoris of diabetes mellitus.

Bron: Apotheek.nl

fluvastatine

Fluvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterolgehalte of een combinatie van te veel cholesterol en te veel vet in het bloed. Ook schrijven artsen het voor aan mensen die een verhoogd risico op hart-vaatproblemen hebben, zoals bij angina pectoris of diabetes mellitus.

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met een hoog cholesterol?

Een gezonde leefstijl blijft van groot belang.

Bekijk de film: Een gezonde leefstijl volhouden.

Of en hoe vaak uw cholesterolgehalte gecontroleerd moet worden, hangt af van al uw risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Als u cholesterolverlagende medicijnen krijgt, wordt vooral uw LDL-cholesterol na 3 maanden gecontroleerd. Vervolgens elke 3 maanden tot het laag genoeg is.

Als u 1 jaar medicijnen gebruikt, bekijkt de huisarts of u ieder jaar bij de huisarts of de praktijkondersteuner op controle moet blijven komen. Dat is ook afhankelijk van uw andere risicofactoren.

 

Wanneer contact?

Wanneer contact opnemen bij een hoog cholesterol?

Bel direct uw huisarts als u cholesterolverlagers slikt en u zich slap gaat voelen en last heeft van spierpijn, koorts, misselijkheid en donkere urine.

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.