Ik ben doorgestuurd naar het ziekenhuis omdat ik mogelijk het coronavirus heb

In het kort

In het kort

 • Uw arts heeft u naar het ziekenhuis gestuurd omdat u misschien het coronavirus heeft én omdat u heel ziek bent.
 • U komt op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het ziekenhuis, in een aparte ruimte.
 • In deze ruimte van het ziekenhuis dragen alle medewerkers beschermende kleding.
 • Hier krijgt u een aantal onderzoeken en meestal ook een coronatest.
 • Na de onderzoeken maakt de arts 1 van de volgende afspraken met u:
  • U mag weer naar huis, maar u moet in thuisisolatie omdat u misschien het coronavirus heeft.
  • U wordt opgenomen in het ziekenhuis, omdat u heel ziek bent.
Waar kom ik terecht?

Ik ben doorgestuurd naar het ziekenhuis. Waar kom ik terecht?

 • U bent door uw arts naar het ziekenhuis gestuurd. U heeft klachten die door het coronavirus kunnen komen en u bent heel ziek.
 • Als u bij het ziekenhuis komt, gaat u naar de Spoedeisende Hulp (SEH). Als u hier aankomt, gaat u naar een aparte ruimte van de SEH. Deze ruimte is speciaal voor mensen met klachten van het coronavirus. Soms is dit in een aparte tent of in een coronacentrum. Dit verschilt per ziekenhuis.
 • Alle medewerkers hier dragen beschermende kleding, zoals een mondkapje, een bril, een schort en handschoenen.
 • Als u veel hoest, krijgt u soms ook zelf een mondkapje.
 • Als de arts denkt dat uw klachten niet door het coronavirus komen, gaat u soms alsnog naar het gewone deel van de SEH.
Op de SEH

Hoe gaat het verder op de SEH?

Op de SEH krijgt u een aantal onderzoeken. Zo weet de arts of u ernstig ziek bent. Meestal krijgt u hier ook een coronatest. De uitslag van deze coronatest is vaak na 1 of 2 dagen bekend. Tot die tijd behandelt de arts u als een coronapatiënt. Als uit de test blijkt dat u geen corona heeft, verandert de arts soms het behandelplan.

De arts bespreekt de uitslagen van de onderzoeken met u. En welke behandeling u nodig heeft. Vertel uw arts wat uw eigen wensen zijn voor de behandeling. De arts maakt dan samen met u een behandelplan, wat goed bij u past. Ook uw naasten worden hierbij betrokken.

Als de arts de uitslagen met u bespreekt, kan 1 van de volgende dingen voor u kloppen:

 • U heeft waarschijnlijk niet het coronavirus en u bent niet ernstig ziek. U mag weer naar huis.
 • U heeft misschien het coronavirus, maar u heeft geen extra zorg in het ziekenhuis nodig. U mag naar huis of naar een zorghotel. U moet dan wel thuis blijven, in ieder geval tot de uitslag van de coronatest bekend is.
 • U heeft misschien het coronavirus en u bent ernstig ziek. U heeft extra zorg nodig en moet hiervoor in het ziekenhuis blijven.
Naar huis

Hoe gaat het verder als u naar huis mag?

Als u geen extra zorg nodig heeft in het ziekenhuis, kunt u weer naar huis. Misschien heeft u wel het coronavirus, maar kunt u thuis uitzieken. Zolang de uitslag van de test niet bekend is, moet u zeker thuis blijven. Zo voorkomt u, als u het virus heeft, dat u het virus aan anderen kunt doorgeven.

Misschien hoeft u niet in het ziekenhuis te blijven, maar bent u wel te ziek om thuis voor uzelf te zorgen. Bijvoorbeeld omdat u ouder bent of slecht ter been. Dan kunt u worden opgenomen in een apart zorghotel of een verpleeghuis. U krijgt hier dan extra verzorging. Ook hier dragen de verzorgenden beschermende kleding. U blijft hier totdat u weer sterk genoeg bent om naar huis te gaan.

In het ziekenhuis

Hoe gaat het verder als u in het ziekenhuis wordt opgenomen?

In het ziekenhuis krijgt u behandelingen die uw lichaam helpen om te genezen van het coronavirus en uw klachten minder kunnen maken. Er bestaan nog geen medicijnen die u kunnen genezen van het coronavirus. Uw lichaam moet dit zelf doen. U krijgt 1 of meer van de volgende behandelingen:

 • Zuurstof: Als u benauwd bent, krijgt u extra zuurstof via een slangetje in de neus of via een kapje op uw gezicht.
 • Infuus: U krijgt misschien extra vocht via een infuus. Via dit infuus kunt u ook extra medicijnen krijgen, bijvoorbeeld antibiotica. Ook krijgt u medicijnen om trombose (bloedklonten in de bloedvaten) te voorkomen.

U krijgt misschien nog extra onderzoeken zoals een scan of extra bloedonderzoek.

Soms helpen deze behandelingen niet genoeg en heeft uw lichaam meer hulp nodig. Dan kan het nodig zijn dat u naar de Intensive Care gaat. Dit is een afdeling in het ziekenhuis voor mensen die erg ziek zijn. Soms moet u hier in slaap gebracht worden en krijgt u extra zuurstof via een buisje in uw luchtpijp. Uw arts zal dit dan met u en uw naasten bespreken. Ook kunt u dan zelf vertellen of u dit wilt of niet.

Als u het coronavirus heeft, gaat u naar een aparte afdeling in het ziekenhuis. Ook op deze afdeling dragen alle medewerkers beschermende kleding. Hierdoor kunt u niet goed zien wie er aan uw bed staan. Dit kan u een angstig gevoel geven.

Ook kunt u vaak weinig of zelfs geen bezoek krijgen in het ziekenhuis. U kunt zich hierdoor eenzaam voelen. Soms is er geen plek in uw eigen ziekenhuis en moet u worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Misschien krijgt u hierdoor nog minder bezoek.

Meer informatie
Laatst herzien op
FMS

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?