Ik heb endometriose

In het kort

In het kort

 • Endometriose is weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt maar op plekken buiten de baarmoeder zit, zoals op eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen.
 • De ‘verdwaalde’ stukjes op baarmoederslijmvlies lijkend weefsel doen mee met de menstruatie.
 • In de stukjes weefsel ontstaat tijdens de menstruatie een reactie die flinke pijn kan geven.
 • Bij endometriose-pijn helpen NSAID’s vaak goed.
 • Ook kan behandeling met hormonen een optie zijn.
Wat is het

Wat is endometriose?

Bij endometriose zit er weefsel dat op baarmoederslijmvlies lijkt buiten de baarmoeder. Het zit bijvoorbeeld op uw eierstokken, eileiders, buikvlies, blaas of darmen.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van endometriose?

Sommige vrouwen met endometriose hebben hevige pijn tijdens de menstruatie. De pijn kan zich in de buik uitbreiden (darmpijn) of uitstralen naar de rug of de benen. Vrijen kan bij vrouwen met endometriose ook buikpijn geven.

Soms is de kans om zwanger te worden kleiner als u endometriose heeft.

Er zijn ook vrouwen met endometriose die weinig of geen klachten hebben.

Oorzaken

Hoe ontstaan de klachten bij endometriose?

Hoe endometriose ontstaat weten we niet. Wel weten we hoe de klachten kunnen ontstaan.

De ‘verdwaalde’ stukjes op baarmoederslijmvlies lijkend weefsel doen mee met de menstruatie. In de stukjes weefsel ontstaat tijdens de menstruatie een reactie die flinke pijn kan geven. Doordat deze reactie iedere menstruatie weer terugkomt kunnen er verklevingen en littekenweefsel ontstaan.

Zelf iets doen?

Wat kunt u zelf doen bij endometriose?

Bij pijn tijdens de menstruatie kunnen de volgende adviezen helpen:

 • Zorg wanneer het kan voor rust en ontspanning.
 • Leg een warme kruik op uw buik of onderrug of neem een warm bad. Als de pijn ook uitstraalt naar uw rug, kunt u met oefeningen uw onderrug ontspannen. U kunt bijvoorbeeld de rug een paar keer hol en bol maken.
 • Als iemand uw onderrug masseert, kan dat soms helpen tegen de pijn. 

Bij endometriose helpen deze adviezen vaak onvoldoende. Meestal zijn pijnmedicijnen nodig.

Dagboekje
U kunt eventueel in een dagboekje bijhouden hoe de menstruatie verloopt. Dan wordt vaak duidelijker hoe de klachten ontstaan en waar ze mee samenhangen.

Schrijf in uw agenda of menstruatiedagboekje: 

 • op welke dagen u menstrueert;
 • wanneer u de pijn heeft;
 • waar de pijn zit;
 • wat u doet tegen de pijn en of dat helpt;
 • of de pijn er ook is als u geen bloed verliest;
 • of u er andere klachten bij heeft (bijvoorbeeld misselijkheid, hoofdpijn);
 • of u ook op andere momenten buikpijn heeft (bijvoorbeeld tijdens het vrijen).

Neem uw agenda of menstruatiedagboekje mee naar het spreekuur. U kijkt samen met uw huisarts wat voor u de beste aanpak is.

Medicijnen

Medicijnen bij endometriose

Bij endometriose-pijn helpen NSAID’s vaak goed, zoals ibuprofen , diclofenac of naproxen .

Let op: NSAID’s zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruikt u andere medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad door een NSAID? Vraag dan eerst aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken. 

Kijk voor meer informatie over dosering, bijwerkingen en risico's bij NSAID's. Neem de NSAID op de dagen dat u pijn heeft met een vaste regelmaat in. 
Als u maagklachten krijgt van de NSAID dan kunt u er een maagbeschermend medicijn bij innemen, bijvoorbeeld omeprazol . Omeprazol kunt u zonder recept bij de drogist of apotheek kopen.

Kunt u de NSAID slecht verdragen? Dan kan paracetamol ook prima helpen. Neem de paracetamol op de dagen dat u pijn heeft met een vaste regelmaat in. Zo nodig maximaal 4 maal per dag 1000 mg paracetamol.

Heeft u maandelijks zeer hevige menstruatiepijn, waardoor u niet meer kunt werken of actief kunt zijn? Of heeft u pijn tijdens het vrijen? Dan komt dat misschien door endometriose. Behandeling met hormonen is dan een mogelijkheid:

 • U kunt dan de anticonceptiepil gebruiken en die steeds, zonder stopweek, doorslikken. De klachten kunnen dan verdwijnen.
 • U kunt progestageen gebruiken. Progestageen is een vrouwelijk hormoon dat ook wordt gebruikt in anticonceptiepillen. Progestageen vermindert de aanmaak van het baarmoederslijmvlies. Het zorgt er dus ook voor dat er minder baarmoederslijmvlies op de endometrioseplekken in uw buik komt. Voorbeelden van progestageen zijn: dydrogesteron , lynestrenol , medroxyprogesteron en norethisteron .

 • Gonadoreline -(GnRH-)agonisten verminderen de aanmaak van oestrogeen en progestageen. Ook hiermee kan de groei van het baarmoederweefsel worden geremd en endometriose verminderen.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

dydrogesteron

Dydrogesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, namelijk een progestageenhormoon. Dit heeft ongeveer een zelfde werking als het natuurlijke progesteron . Het speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.

Artsen schrijven dit medicijn voor bij abnormaal vaginaal bloedverlies, stoornissen tijdens de menstruatiecyclus, menstruatieklachten, endometriose, overgangsklachten en verminderde vruchtbaarheid.

Bron: Apotheek.nl

norethisteron

Norethisteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, namelijk een progestageenhormoon. Dit heeft ongeveer een zelfde werking als het natuurlijke progesteron. Het speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.

Artsen schrijven dit medicijn voor bij abnormaal vaginaal bloedverlies, stoornissen tijdens de menstruatiecyclus, uitstellen van menstruatie, menstruatieklachten, endometriose en overgangsklachten.

Bron: Apotheek.nl

lynestrenol

Lynestrenol is een vrouwelijk geslachtshormoon, namelijk een progestageenhormoon. Dit heeft ongeveer een zelfde werking als het natuurlijke progesteron. Het speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.

Artsen schrijven dit medicijn voor bij abnormaal vaginaal bloedverlies, stoornissen tijdens de menstruatiecyclus, uitstellen van de menstruatie, ovulatiepijn, pijn in de borsten en endometriose.

Bron: Apotheek.nl

progesteron

Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon, namelijk een progestageenhormoon. Het speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.

Artsen schrijven dit medicijn voor bij verminderde vruchtbaarheid, abnormaal vaginaal bloedverlies, stoornissen tijdens de menstruatiecyclus en overgangsklachten. Soms schrijven artsen het voor om vroeggeboorte te voorkomen en bij dreigende vroeggeboorte.

Bron: Apotheek.nl

omeprazol

Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl

gonadoreline

Gonadoreline is een hypothalamus-hormoon. De hypothalamus is een onderdeel van de hersenen. Gonadoreline stimuleert de aanmaak van zowel mannelijke als vrouwelijke geslachthormonen.

Artsen schrijven dit medicijn voor bij verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen en mannen en bij een vertraagde puberteit bij mannen.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met endometriose?

Bij endometriose is het vaak nodig om verder onderzoek te doen. Bij zeer hevige klachten kan de gynaecoloog adviseren om een kijkoperatie te doen. Hierbij kunnen de plekken waar endometriose zit soms worden weggehaald.
Meestal moet u na zo’n behandeling langdurig medicijnen blijven slikken om te voorkomen dat de endometriose terugkomt.

Na de overgang verdwijnen klachten door endometriose meestal vanzelf.

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.