Ik heb een golfarm

In het kort

In het kort

 • De plek waar de onderarmspieren vastzitten aan de binnenste elleboogknobbel is geïrriteerd.
 • Het doet pijn als u uw hand dichtknijpt, uw pols naar voren buigt en uw onderarm naar binnen draait.
 • Waarschijnlijk ontstaat het door overbelasting.
 • Het gaat vanzelf over, al kan het maanden duren.
 • Er is niets bekend dat de genezing kan versnellen.
 • Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Wat is het

Wat is een golfarm?

Bij een golfarm is de plek waar de onderarmspieren aan uw elleboog vastzitten, geïrriteerd. Dit plekje noemen we de binnenste elleboogknobbel. Bij bepaalde bewegingen is deze plek pijnlijk. De pijn kan uitstralen in de onderarm.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van een golfarm?

Een golfarm doet pijn wanneer u uw hand dichtknijpt, uw pols naar voren buigt en uw onderarm naar binnen draait. Bijvoorbeeld bij golfen. Ook druk op de binnenste elleboogknobbel is pijnlijk.

Oorzaken

Hoe ontstaat een golfarm?

Hoe een golfarm ontstaat is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk zijn de onderarmspieren die aan de binnenkant van uw elleboog vastzitten, overbelast geraakt.

Dit kan gebeuren wanneer u met uw pols voortdurend dezelfde beweging herhaalt (onderhands dragen of tillen) of door plotselinge, zware belasting van spieren die niet warm zijn (zoals bij golfen zonder goede warming-up).

Er kunnen dan kleine scheurtjes ontstaan in de pezen waarmee deze spieren aan de elleboog vastzitten.

Adviezen

Wat kunt u zelf doen bij een golfarm?

Een golfarm gaat vanzelf over, al kan dat maanden duren. U kunt het natuurlijk herstel gerust afwachten.

 • Er is niets bekend dat de genezing kan versnellen.
 • U kunt wel voorkomen dat uw arm stijf wordt: blijf uw arm zo veel mogelijk normaal gebruiken. Bewegen terwijl u pijn heeft, kan geen kwaad. In tegendeel: daarmee houdt u uw spieren in goede conditie. Draag dus geen mitella.
 • Als bepaalde bewegingen pijn doen, doe ze dan zo geleidelijk mogelijk.
 • Als kracht zetten of tillen te veel pijn doet, probeer dan of het wel lukt als u uw arm in een andere houding gebruikt. Bijvoorbeeld bovenhands tillen in plaats van onderhands.
 • De pijnlijke plek aan de binnenkant van uw elleboog kunt u eventueel koelen met ijs.
 • Het dragen van een steunband, tape, spalk of gips wordt afgeraden.
 • Ook acupunctuur en laserbehandeling zijn bij een golfelleboog waarschijnlijk niet zinvol.
Medicijnen

Medicijnen bij een golfarm

Tegen de pijn kunt u bijvoorbeeld viermaal daags één tot twee tabletten paracetamol van 500 mg gebruiken. Wanneer u deze op vaste tijden inneemt (om de 5 uur), voorkomt u dat de pijn terugkomt. Als dat onvoldoende helpt, kunt u een andere pijnstiller proberen zoals diclofenac of ibuprofen. Deze kunt u als gel, zalf of crème op de pijnlijke plek smeren of in de vorm van tabletten innemen. De tabletten kunnen maagdarmklachten geven.

Als de pijn niet overgaat en uw dagelijkse bezigheden sterk belemmert, kan bij hoge uitzondering een injectie met een ontstekingsremmer (corticosteroïd) gegeven worden. Zo'n prik wordt meestal niet aangeraden omdat niet is aangetoond dat de kwaal er van geneest.

Wel kan de pijn een tijdje weggaan. De pijn komt meestal binnen een aantal weken weer terug. Soms werkt de prik helemaal niet. Het volledig genezen van een golfarm kan bij mensen die één of meer van die prikken hebben gekregen zelfs langer duren.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met een golfarm?

Een golfarm gaat vanzelf over. Hoelang het duurt is moeilijk te voorspellen. Waarschijnlijk is na een half jaar 8 van de 10 patiënten (vrijwel) hersteld en na een jaar ten minste 9 van de 10 patiënten.

Soms durven mensen hun arm vanwege de pijn niet meer goed te gebruiken. Een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesar of Mensendieck) kan u dan met oefeningen helpen uw arm weer normaal te gebruiken. Het is niet bewezen dat fysio- of oefentherapie de genezing van een golfarm versnelt.

Meer informatie

Meer informatie

De informatie over een golfarm is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Epicondylitis.

Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?