Ik heb een gekneusde of verrekte knie

In het kort

In het kort

 • Uw knie kan beschadigen door een val, verkeerde beweging of overrekking.
 • De knie wordt geleidelijk dik en kan veel pijn doen.
 • Voor het herstel is het goed om zo snel mogelijk normaal te bewegen.
 • Meestal verdwijnen de pijn en de zwelling binnen 2 weken.
  Videos

  Videos

  Wat is het

  Wat is een gekneusde of verrekte knie?

  Een gekneusde of verrekte knie is beschadigd door een stoot, val of een ongelukkige beweging. Het gewricht zelf, de botten, kniebanden, knieschijf en meniscus zijn nog heel.

  Wat merk ik

  Verschijnselen van een gekneusde of verrekte knie

  De knie kan dik en blauw worden en veel pijn doen. De knie wordt gedurende de dag geleidelijk dik doordat er langzaam vocht in komt. Meestal lukt het wel om de knie te bewegen en erop te staan.

  Oorzaken

  Oorzaak van een gekneusde of verrekte knie

  Uw knie kan gekneusd raken tijdens sport of in het verkeer. Ook kunt u uw knie verrekken door hem flink te verdraaien of doordat uw onderbeen met kracht een kant op wordt gebogen.

  Verrekking kan ook komen doordat u uw been overstrekt of doordat uw knieschijf uit de kom schiet.

  Afbeelding knie

  Adviezen

  Adviezen bij een gekneusde of verrekte knie

  • Het is voor de genezing goed om zo snel mogelijk normaal te gaan bewegen. Als u veel pijn heeft of als uw knie erg gezwollen is, dan is het nodig om uw knie wat rust te geven.
  • Leg uw onderbeen dan wat hoger (bijvoorbeeld op een kussen), zodat de zwelling (vocht/bloed) wat gemakkelijker kan worden afgevoerd.
  • Het kan prettig zijn om af en toe de knie met ‘icepacks’ te koelen en zo de pijn wat te verminderen. Of dat de genezing helpt is niet duidelijk.
  • Inzwachtelen van de knie kan prettig zijn omdat het wat steun geeft. Als de pijn de volgende dag minder is kunt u de knie weer buigen en strekken en voorzichtig op het been gaan staan. Gaat het staan goed, probeer dan weer gewoon te lopen.
  • Zet de eerste dag niet te veel kracht op het been: ga niet opeens hard rennen en til geen zware voorwerpen.
  • Fietsen is een goede beweging om uw knie weer ‘op gang’ te krijgen.
  • Bewegingen die pijn uitlokken, kunt u beter minderen.
  Medicijnen

  Medicijnen bij een gekneusde of verrekte knie

  Bij een kneuzing of verrekking van de knie zijn meestal geen pijnstillers nodig.

  Als u veel pijn heeft kunt u paracetamol gebruiken, zo nodig tot 4 keer per dag 1000 mg gedurende een paar dagen.

  Als dat onvoldoende helpt, dan kunt u in overleg met de praktijk een andere pijnstiller gebruiken, bijvoorbeeld een NSAID zoals ibuprofen , diclofenac of naproxen . Let op: NSAID’s zijn niet voor iedereen geschikt en geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Vraag dan eerst aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken.

  naproxen

  Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

  Bron: Apotheek.nl

  diclofenac

  Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

  Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

  Bron: Apotheek.nl

  paracetamol

  Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

  Bron: Apotheek.nl

  ibuprofen

  Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

  Bron: Apotheek.nl
  Hoe gaat het verder?

  Hoe gaat het verder met een gekneusde of verrekte knie?

  Meestal verdwijnen de pijn en zwelling binnen twee weken.

  Kom weer op het spreekuur als de klachten niet binnen een week verbeterd zijn. Als uw knie minder gezwollen en pijnlijk is, kan uw huisarts uw knie beter onderzoeken.

  Soms zit er bijvoorbeeld toch een scheurtje in een knieband. Het kan geen kwaad als dit pas na een week wordt ontdekt. Het herstel van zo’n scheurtje is in de tussentijd al begonnen.

  Meer informatie

  Meer informatie over knieproblemen

  De informatie over knieproblemen is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Traumatische knieproblemen.

  Videos

  Videos

  Laatst herzien op

  Vond u deze informatie nuttig?

  Vond u deze informatie nuttig?
  Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
  Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.