Nieuws

Vragen over Diane-35

De afgelopen tijd zijn in de media berichten verschenen over het risico van de Diane-35 pil. Het Lareb maakte bekend dat 18 vrouwen zijn overleden mogelijk door gebruik van de Diane-35 pil. 

Sommige vrouwen in Nederland gebruiken Diane-35 tegen acne (jeugdpuistjes) of als anticonceptiepil.

Risico op trombose

De Diane-35 geeft een extra verhoogd risico op trombose. Uit onderzoek blijkt, dat de gewone 'tweede generatie' pil net zo effectief is bij acne als Diane-35.

Een kwart van de Nederlandse vrouwen die de anticonceptiepil gebruiken, slikt een pil die een extra verhoogd risico geeft op trombose, waaronder Diane-35. Alle anticonceptiepillen veroorzaken een klein risico op trombose: 3 tot 4 op de 10.000 gebruiksters van de tweede generatiepil krijgt trombose. Bij vrouwen die een een pil gebruiken met cyproteron , desogestrel, gestodeen of drospirenon (zie hieronder) is dat 6 tot 7 op de 10.000. Het risico is dus 2 keer zo hoog maar het blijft dus nog steeds een erg klein risico. Behalve pilgebruik spelen ook andere risicofactoren een rol bij trombose, zoals roken en overgewicht.

Advies

De wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Anticonceptie, adviseert huisartsen al sinds 1998 bij voorkeur een pil met de werkzame stof levonorgestrel (een tweede generatiepil) voor te schrijven, die een lagere kans op trombose geeft. Het CBG volgt nu dit advies naar aanleiding van de berichten van de afgelopen tijd. Een ruime meerderheid van de Nederlandse vrouwen die de pil slikken, neemt al een 'gewone' pil van de tweede generatie.

Gebruikt u sinds kort Diane-35 of een andere pil van de 'derde generatie' (zie hieronder), overleg dan met uw huisarts of u kunt overstappen. Omdat het risico op trombose vooral in het eerste jaar van gebruik verhoogd is, wordt overstappen naar een tweede generatiepil niet aanbevolen als u al langer een pil met 'verhoogd risico' slikt zoals Diane-35. Als u zelf toch wilt overstappen, is dat natuurlijk mogelijk. Overleg dan met uw huisarts.

Op Thuisarts.nl vindt u meer informatie en Adviezen bij een derde generatie pil.

Overzicht soorten anticonceptiepillen

Hieronder een overzicht van verschillende pilsoorten en merknamen. De verschillen in generatie worden veroorzaakt door verschillen in het progestageen als werkzame stof in de anticonceptiepil. De meest voorgeschreven anticonceptiepillen staan in het overzicht vermeld. Staat die van u er niet bij, kijk op www.apotheek.nl voor de werkzame bestanddelen of vraag het uw huisarts.

 

Pilsoort

Merknaam

Werkzame stoffen

Oestrogeen

Progestageen

Eerste generatie

Microgynon 50

ethinylestradiol

levonorgestrel

Tweede generatie

Microgynon 30, Stediril 30,Trigynon, Trinordiol, Lovette 

ethinylestradiol

levonorgestrel

Derde generatie

Marvelon, Mercilon

ethinylestradiol

desogestrel

Femodeen, Meliane, Minulet

ethinylestradiol

gestodeen

Overige 

Yasmin, Yaz

Diane 35

ethinylestradiol

ethinylestradiol

drospirenon

cyproteron

 

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, 17 mei 2013

cyproteron

Cyproteron is een geslachtshormoon. Het lijkt op het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron. Het remt ook mannelijke geslachtshormonen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Verder remt het hypothalamus-hormonen. Dit zijn hormonen die door een klier in de hersenen worden gemaakt.

Artsen schrijven cyproteron voor:

  • Bij vrouwen: tegen overmatige haargroei, bepaalde vormen van kaalheid en acne. Deze aandoeningen kunnen zijn veroorzaakt door te veel testosteron (een mannelijk hormoon).
  • Bij mannen: bij prostaatkanker, om bijwerkingen door andere medicijnen tegen prostaatkanker zoals opvliegers tegen te gaan. Verder bij overmatige seksuele verlangens.
Bron: Apotheek.nl

ethinylestradiol

Ethinylestradiol heeft dezelfde werking als het vrouwelijk geslachtshormoon estradiol, dat voornamelijk in de eierstokken wordt gemaakt. Vrouwelijke geslachtshormonen, ook wel oestrogenen genoemd, spelen een belangrijke rol bij de vruchtbaarheidscyclus.

Artsen schrijven dit medicijn voor bij problemen bij de menstruatiecyclus (wegblijven van de menstruatie), bij behandeling voor ongewenste kinderloosheid en bij bepaalde vormen van kanker (tumoren).

Bron: Apotheek.nl
Geplaatst op 17 mei 2013

Meer nieuws