Mijn kind heeft jeugdreuma

In het kort

In het kort

 • Een kind met reuma heeft ontstekingen in de gewrichten.
 • Dat kan pijn en zwelling geven van het gewricht.
 • De fysiotherapeut en ergotherapeut helpen uw kind om de gewrichten soepel te houden.
 • Medicijnen kunnen de ontstekingen en pijn verminderen.
Wat is het

Wat is reuma bij kinderen?

Bij reuma zijn er ontstekingen in de gewrichten. Reuma bij kinderen noemen we ook wel jeugdreuma.

De ontstekingen kunnen in weinig of veel gewrichten zitten. Soms zitten er ook ontstekingen in organen.

Wat merk ik

Verschijnselen van jeugdreuma

Uw kind kan de volgende klachten hebben:

 • pijn in een of meer gewrichten, bijvoorbeeld de ellebogen, enkels, knieën, handen en voeten
 • gezwollen gewrichten
 • gewrichten die niet goed kunnen bewegen
 • moe zijn en koorts hebben. Dit is vooral zo als uw kind jeugdreuma heeft waarbij ook organen ontstekingen krijgen.

Sommige kinderen krijgen een ontsteking in de ogen (uveïtis).

Als de ontstekingen langer duren, raakt een gewricht soms blijvend beschadigd of groeit een kind soms niet goed.

Kinderen met reuma hebben meer kans op botontkalking.

Oorzaken

Wat is de oorzaak van jeugdreuma?

Bij jeugdreuma valt de afweer het eigen lichaam aan, namelijk de gewrichten en soms ook organen. Daardoor raken gewrichten en soms ook organen ontstoken.

Jeugdreuma ontstaat waarschijnlijk door erfelijke aanleg en omgevingsfactoren (denk hierbij bijvoorbeeld aan infecties die iemand krijgt).

Adviezen

Wat kunt u zelf doen als uw kind jeugdreuma heeft?

 • Het is belangrijk dat de gewrichten van uw kind soepel blijven. Een fysiotherapeut en ergotherapeut helpen uw kind daarbij.
 • Laat de ogen van uw kind regelmatig nakijken door de oogarts. Deze arts onderzoekt dan of er ontstekingen in de ogen zitten.
 • Het is belangrijk dat u weet dat uw kind meer kans heeft op infecties als hij/zij reumaremmers krijgt. Bijvoorbeeld griep en longontsteking. Bel daarom meteen uw huisarts als uw kind klachten heeft die bij een ontsteking horen, zoals koorts. Uw kind krijgt geen reumaremmers op het moment dat hij of zij een infectie heeft.
 • Moet uw kind inentingen (vaccinaties) krijgen, terwijl hij/zij reumaremmers slikt? Overleg dan eerst met de kinderreumatoloog of dit kan.
Medicijnen

Medicijnen bij jeugdreuma

Een kinderreumatoloog behandelt uw kind. Uw kind krijgt medicijnen die de pijn en ontstekingen kunnen verminderen. Hij/zij kan voor uw kind een persoonlijk schema maken waarin staat welke pijnstilling uw kind krijgt en hoeveel.

 • Tegen de ontstekingen kan de kinderreumatoloog ontstekingsremmers (NSAID, bijvoorbeeld naproxen of ibuprofen ) geven. Ontstekingsremmers verminderen de pijn en onderdrukken de zwelling.
 • Soms krijgen kinderen met reuma corticosteroïden. Dit gebeurt soms met een injectie in het gewricht.
 • Als deze middelen niet helpen, kan de kinderreumatoloog een reumaremmer of biologische reumaremmer (DMARD) geven. Deze kunnen de reuma tot rust brengen.

Vermoedt de kinderreumatoloog dat uw kind botontkalking heeft? Dan kan hij/zij de botdichtheid (stevigheid van het bot) meten bij uw kind. Bij botontkalking krijgt uw kind medicijnen hiertegen.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij jeugdreuma?

Jeugdreuma in weinig gewrichten verloopt vaak mild. Meestal is er geen blijvende groeiachterstand of schade aan een gewricht. Sommige kinderen genezen hier helemaal van. Enkele kinderen ontwikkelen chronische reuma.

Heeft uw kind ontstekingen in veel gewrichten of ook ontstekingen in organen? Dan verschilt het hoeveel last kinderen ervan hebben. Sommige kinderen reageren goed op de behandeling met medicijnen. Bij andere kinderen zijn de ontstekingen moeilijker onder controle te krijgen. Sommige kinderen krijgen blijvende schade aan de gewrichten.
Jeugdreuma met ontstekingen in organen kan moeilijk te behandelen zijn. Er zijn periodes waarin de ziekte actief is en periodes waarin de ziekte minder actief is.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?