Ik heb mogelijk staar en overweeg een operatie

In het kort

In het kort

 • Met een oogheelkundig onderzoek kan de oogarts zien of u staar heeft.
 • Met staar zijn er 2 mogelijkheden: een operatie of wachten met een operatie.
 • Wachten met een operatie kan geen kwaad: u wordt niet blind door staar.
 • De meeste mensen kunnen 2 weken na een staaroperatie weer beter zien.
 • Soms ontstaan er tijdens of na een staaroperatie problemen.
Onderzoeken

Hoe stelt de oogarts staar vast?

De oogarts doet oogheelkundig onderzoek om staar vast te stellen. Hij kijkt of u staar heeft, hoe goed u ziet en of uw ogen verder gezond zijn.

U krijgt daarvoor verschillende testen:

 • meting van de bril- of lenssterkte
 • bepaling van hoe goed u ziet met de letterkaart
 • meting van de oogboldruk
 • een spleetlamponderzoek
  Een spleetlamp geeft een smalle bundel licht. Daarmee kan de oogarts het voorste deel van uw oog goed bekijken. Hij kan dan zien of de ooglens troebel is en hoe ver de staar zich heeft ontwikkeld.
 • beoordeling van het netvlies

Het kan zijn dat de oogarts denkt dat u behalve staar ook een andere oogaandoening heeft. De oogarts doet dan nog aanvullend onderzoek.

Mogelijkheden

Wat zijn de mogelijkheden als ik staar heb?

Als u staar heeft, zijn er 2 mogelijkheden: U kunt de staar laten opereren of u kunt niets doen en afwachten.

Als u zich niet laat opereren, zal de staar langzaam toenemen. U kunt dan steeds minder goed zien. Maar wachten met opereren kan geen kwaad. U kunt nooit blind worden door staar. U zult hooguit meer problemen krijgen bij uw dagelijkse bezigheden. Als u teveel last van de staar krijgt, kunt u alsnog kiezen voor een operatie. Ook dan heeft een staaroperatie meestal een goed resultaat.

Nadelen en risico's

Risico's bij een staaroperatie

Een staaroperatie is een veilige behandeling en heeft meestal een goed resultaat.

Toch zijn tijdens of na de operatie problemen mogelijk, bijvoorbeeld:

 • Tijdens de operatie kan er een scheurtje in het lenszakje ontstaan. Dit heet een kapselscheur. Een kapselscheur komt bij 1 op de 100 staaroperaties voor.
 • Na een staaroperatie kunt u nastaar krijgen. Het kapsel om de kunstlens wordt dan troebel. Bij de een is dat minder erg dan bij de ander. Uw zicht vermindert geleidelijk.
  Nastaar is goed te behandelen met laser. Behandeling is alleen nodig als u er bij het lezen last van krijgt of als u slechter gaat zien.
 • U kunt last krijgen van vochtophoping in de gele vlek aan de achterkant van het netvlies (maculaoedeem). Dit is een zeldzaam probleem dat vaker voorkomt bij mensen met diabetes. Als u al maculaoedeem heeft voor de staaroperatie, kan dit na de operatie erger worden.
 • Een probleem dat maar heel zelden voorkomt, is een infectie met een bacterie (endophthalmitis). Deze infectie komt voor bij 1 op de 2000 mensen die een staaroperatie hebben gehad.
  Om een infectie te voorkomen maakt de oogarts de huid rondom het oog schoon met jodium en krijgt u een druppel verdunde jodium in het oog. Uw oog wordt na de operatie afgedekt met een verband of een oogkapje. Als de oogarts denkt dat u een grotere kans op endophthalmitis heeft, krijgt u na de operatie een injectie met antibiotica in het oog.
Resultaat

Kan ik na een staaroperatie beter zien?

De meeste mensen met staar kunnen na een operatie beter zien. Soms is dit niet zo. Het is van tevoren niet precies te voorspellen hoeveel beter u gaat zien.

Doordat u meer kunt zien, kunt u uw dagelijkse bezigheden weer beter doen. U kunt bijvoorbeeld weer beter lezen en tv-kijken. Bovendien is de kans om te vallen kleiner. Wel hebben de meeste mensen ook na een staaroperatie een bril nodig.

Gelaserde ogen

Ik heb mijn ogen laten laseren. Is een staaroperatie dan mogelijk?

Als u uw ogen heeft laten laseren om geen bril of lenzen meer te hoeven dragen, kunt u staar ook goed laten opereren.

Het is dan voor de oogarts alleen lastiger om de sterkte van de kunstlens te bepalen. Daarom is het belangrijk om bij uw oogarts aan te geven dat u een laserbehandeling heeft gehad.

Soms zijn er nog gegevens over uw ogen van voor de laserbehandeling. Neem ze dan mee naar uw oogarts. Met die informatie kan de oogarts de sterkte van de kunstlens namelijk beter vaststellen.

Kiezen

Wanneer kan ik voor een staaroperatie kiezen?

Met de uitslag van het oogheelkundig onderzoek, beoordeelt de oogarts hoeveel beter u met een operatie waarschijnlijk zult kunnen zien.

U besluit dan in overleg met uw oogarts of u (nog) geen of wel een staaroperatie wilt.

Misschien heeft u nog een andere oogaandoening. Ook dan is staar meestal goed te behandelen met een operatie. De andere oogaandoening moet dan wel onder controle zijn.

 • Heeft u natte maculadegeneratie die te maken heeft met uw leeftijd? Dan krijgt u eerst een behandeling van natte maculadegeneratie.
 • Heeft u diabetes en is uw netvlies beschadigd? Dan wordt de beschadiging eerst zo goed mogelijk behandeld.
 • Als u een uveïtis (ontsteking van het vaatvlies in het oog) heeft, dan moet die ten minste 2 maanden rustig zijn voordat u een staaroperatie kunt krijgen. Het kan zijn dat u medicijnen krijgt tegen de uveïtis.
Meer informatie
Laatst herzien op
FMS

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?