Na de sterilisatie

Direct na de ingreep moet u een strakke onderbroek aantrekken. Daarin worden wat wondgazen gelegd. De strakke onderbroek drukt uw ballen tegen uw onderbuik. Daardoor staat er minder spanning op de zaadleiders. Dit maakt de kans op bloedingen of zwelling wat minder.
Zorg ervoor dat iemand u na de ingreep naar huis brengt.
De verdoving is na twee tot drie uur uitgewerkt. De eerste paar dagen kan de balzak nog gevoelig en wat gezwollen zijn. Dan is het prettig om een strakke onderbroek te blijven dragen. Ook kan de huid van uw balzak rond de wondjes wat blauw zien.
Doe het de eerste dagen rustig aan om bloeding en zwelling te voorkomen. Het is verstandig om een of twee dagen vrij te nemen. Daarna kunt u uw gewone werkzaamheden hervatten. Houd er rekening mee dat u de eerste week na de ingreep geen zwaar lichamelijk werk mag verrichten. Ook fietsen kunt u nog beter vermijden. De eerste twee dagen na de ingreep kunt u beter niet vrijen of masturberen. Soms kunnen bloedvaatjes in het wondgebied hierdoor weer open gaan.
Douchen mag, al vanaf de eerste dag na de ingreep. De huid van uw balzak is meestal gehecht met oplosbare hechtingen. Het kan soms wel een week duren voor de hechtingen ‘oplossen’. Het kan zijn dat u een bobbeltje van een paar millimeter blijft voelen op de plek waar de zaadleider is gehecht. Dit is normaal littekenweefsel.
Soms kunnen er de eerste paar dagen klachten optreden:

  • Nabloeden: soms kunnen de wondjes een beetje nabloeden. Dat kan geen kwaad. Doe eventueel wat verbandgaas in uw onderbroek, en leg dat tegen de wondjes aan.
  • Bloeduitstorting: soms kan er een bloeduitstorting ontstaan, waardoor de huid van uw balzak blauw wordt. Meestal gaat het om kleine blauwe plekken, soms zijn ze wat groter. Dat kan geen kwaad.
  • Zwelling: soms kan uw balzak flink opzwellen omdat er een extra grote bloeduitstorting in komt. Neem dan contact op.
  • Napijn: soms kunt u na de operatie wat napijn hebben. Deze pijn is niet heftig maar wat zeurend. Sommige mannen geven het aan als ‘een zwaar gevoel’. Heel zelden blijft dit gevoel na de operatie voor langere tijd aanhouden.
  • Ontsteking: soms kan een operatiewondje gaan ontsteken. De balzak kan dan rood, dik en pijnlijk worden en gaan gloeien. Er kan pus uit het wondje komen en u kunt koorts krijgen. Als dat zo is, bel dan de praktijk of de huisartsenpost.