Nieuws

Pillen met metformine teruggenomen

In een aantal diabetesmedicijnen met metformine van drie fabrikanten zit een stof die er niet in hoort. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft besloten deze medicijnen terug te roepen. Het gaat om sommige partijen van het merk Teva, Centrafarm of Goodlife Pharma (Glucient SR).

De verkeerde stof in de medicijnen met metformine is NDMA. Deze stof is mogelijk kankerverwekkend. De kans dat u kanker krijgt omdat u een met NDMA vervuild medicijn heeft ingenomen, is heel klein. Niet alle partijen metformine tabletten van de drie fabrikanten zijn vervuild. Het kan zijn dat u metformine van een veilige partij heeft gehad.

  • Uw apotheker zal controleren welk merk u gebruikt en bij u melden of het nodig is om het terug te brengen naar de apotheek. U krijgt er dan een ander medicijn voor in de plaats.
  • Stop in ieder geval nooit met uw medicijnen zonder overleg met uw arts. De nadelen van stoppen zijn veel groter dan de nadelen van een heel klein beetje NDMA.

Heeft u nog vragen? Stel ze aan uw apotheker of huisarts.

Bron: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG)

metformine

Metformine is een verlager van de bloedsuiker. Het behoort tot de biguaniden. Het vermindert het bloedsuiker en vermindert de eetlust.

Artsen schrijven het voor bij diabetes mellitus (suikerziekte) en bij verminderde vruchtbaarheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Geplaatst op 25 november 2020

Meer nieuws