21 mrt 2017 -

Na 16 weken is de griepepidemie bijna voorbij. In week 11 van 2017 kwamen 41 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts. De week ervoor waren er dat nog 62. We spreken van een epidemie als er 2 weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepklachten bij de huisarts komen. De epidemie is pas officieel voorbij als we twee weken achter elkaar onder deze grens zitten.

Deze griepepidemie duurt langer dan gemiddeld. Een gemiddelde griepepidemie duurt 8 weken.

21 mrt 2017 -

Komende week wordt droog en zonnig lenteweer verwacht. Niet iedereen zal genieten van dit weer of graag naar buiten gaan. Door dit lenteweer gaan bomen als elzen, hazelaars en berk bloeien en verspreiden zich stuifmeelkorrels in de lucht. Mensen met een allergie voor boomstuifmeel kunnen last krijgen van hooikoortsklachten.

20 mrt 2017 -

Vandaag bestaat Thuisarts 5 jaar. En dat vieren we met vele bezoekers, tussen de 70.000 en 100.000 per dag. We danken alle patiënten, huisartsen en andere bezoekers voor het vertrouwen in ons en de complimenten en verbetertips die we ontvangen.

Ook de komende vijf jaar blijven we werken aan actuele, betrouwbare en begrijpelijke medische informatie. Steeds vaker ook met filmpjes en afbeeldingen. Met de Thuisarts-app kunt u uw vragen aan de huisarts, behandelafspraken of medicatie bijhouden.

8 mrt 2017 -

De woensdag na de voorjaars-/krokusvakantie, dit jaar op 8 maart, worden veel kinderen op school gecontroleerd op hoofdluis. In verband met de vakantiespreiding is dit op sommige scholen een week eerder (1 maart).

Doel van de Hoofdluisdag is om ouders en scholen bewust te maken van het belang van regelmatig kammen en om samen het probleem van hoofdluis aan te pakken.

2 mrt 2017 -

In de maand maart is er extra aandacht voor darmkanker. Door darmkanker vroeg op te sporen, is het goed te behandelen. Heeft u bloed en/of slijm bij de ontlasting, is de dikte van uw ontlasting veranderd en bent u ouder dan 50 jaar? Dan kunnen de klachten wijzen op darmkanker. Maar deze klachten kunnen ook een andere oorzaak hebben, zoals stress of een infectie. Uw huisarts kan inschatten of er reden is voor verder onderzoek.

24 feb 2017 -

Thuisarts.nl geeft betrouwbare en onafhankelijke informatie en adviezen over gezondheid en ziekte. Thuisarts plaatst geen informatie of reclame voor producten. Vermoedt u misbruik, meld dat dan via info@thuisarts.nl.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, 24 februari 2017 

23 feb 2017 -

Is alcohol drinken voor u een gewoonte geworden en wilt u dat doorbreken? Doe dan mee aan ikpas.nl. U probeert dan 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken. In die periode ontvangt u via sociale media ondersteuning en handige tips. Door tijdelijk geen alcohol te drinken, voelt u zich fitter en slaapt u beter. En er zijn meer voordelen.

13 feb 2017 -

Elke moeder weet dat roken slecht is voor haar ongeboren kind. Toch lukt het veel moeders of aanstaande moeders niet om te stoppen met roken. Bijna 9 procent van de zwangere vrouwen rookt dagelijks tijdens de zwangerschap.

Roken tijdens de zwangerschap is zeer schadelijk: het leidt tot meer miskramen, vroeggeboorten en aangeboren afwijkingen. Kinderen van wie de moeder rookt in de zwangerschap hebben later meer kans op wiegendood, astma en overgewicht.

7 feb 2017 -

Elke dag overlijden in Nederland een paar mensen door zelfmoord. Op 'Stel de vraag van je leven' staan tips over hoe je over zelfmoord kunt praten. Als vriend, vriendin, zus, broer, mentor, buurman, zorgverlener. Praten lucht op en helpt.  

6 feb 2017 -

Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Oorsuizen kan hinderlijk zijn, maar ook zo indringend dat het uw dagelijks leven bepaalt. Het is niet te behandelen, maar u kunt er wel mee leren omgaan. Kijk voor adviezen over wat u zelf kunt doen op Thuisarts.nl of bekijk de film hierover.