26 mei 2017 -

Vrijdag 26 mei begint de ramadan, een periode waarin veel moslims ook in Nederland vasten. Voor mensen met een ziekte of mensen die medicijnen gebruiken, kan vasten gezondheidsproblemen geven. De ramadan eindigt op zaterdagavond 24 juni.

Thuisarts geeft adviezen over Ramadan en gezondheid en hoe u zich kunt voorbereiden.

24 mei 2017 -

Komende dagen wordt het droog, warm en zonnig. Voor de meeste mensen goed nieuws, en lekker om erop uit te gaan. Door het warme en zonnige weer bloeien graspollen de komende tijd massaal, en neemt de hoeveelheid pollen in de lucht sterk toe.

24 mei 2017 -

Het KNMI verwacht voor Hemelvaartsdag en de dagen erna veel zon en zonkracht 7. Dat betekent: kans op verbranding, bij een onbeschermde huid binnen een kwartier. De zonkracht varieert in Nederland van 0 tot 8. Hoe sterker de zonkracht, hoe sneller je kunt verbranden en hoe groter de kans op huidkanker. Daarom is het advies: ga niet te lang in de zon en bescherm uw huid met kleding en een zonnebrandcrème van minimaal factor 30.

17 mei 2017 -

Hidradenitis is een huidziekte met ontstekingen van de haarzakjes, talgkliertjes en zweetkliertjes. Er ontstaan rode, pijnlijke zwellingen met pus. De ontstekingen komen steeds terug. Ze kunnen onaangenaam ruiken en er kunnen littekens ontstaan. Mensen met hidradenitis voelen zich daardoor vaak onzeker of ongelukkig. Het is belangrijk om hidradenitis op tijd te herkennen, zodat u de juiste behandeling kunt krijgen. Kijk op Thuisarts.nl voor meer informatie over hidradenitis.

9 mei 2017 -

Mensen die last hebben van reisziekte kunnen erg opzien tegen een autorit of vliegreis. Reisziekte geeft klachten als misselijkheid, overgeven, duizeligheid, zweten, gapen en hoofdpijn. Er is veel wat u zelf kunt uitproberen als u last heeft van reisziekte:

-          Eet een kleine maaltijd voordat u op reis gaat, en drink geen alcohol.

-          Kijk naar een vast punt in de verte tijdens de reis.

8 mei 2017 -

Spoel bijtwonden met lauwwarm water uit de kraan of douche. 1 of 2 minuten spoelen is voldoende.
Gebruik geen zeep of ontsmettingsmiddel (dus ook geen jodium, soda of wasmiddel). Uit onderzoek blijkt dat deze middelen niet beter werken dan spoelen met water om een infectie te voorkomen.
Ga daarna altijd naar uw huisarts. Een bijtwond kan tot 8 uur later worden gehecht. Zo nodig krijgt u een inenting tegen tetanus en antibiotica.

8 mei 2017 -

Uw huid kan ontstoken raken door bacteriën. U kunt bijvoorbeeld een nagelriemontsteking of een steenpuist krijgen. Of een wondje kan gaan ontsteken als er bacteriën in komen. Huidbacteriën worden overgedragen door de handen. Op Thuisarts vindt u tips hoe u ervoor kunt zorgen dat bacteriën zich niet verder verspreiden:

- Was uw handen regelmatig met water en een beetje zeep. Droog ze erna goed af.

11 apr 2017 -

In 2016 is er in Nederland vaker een seksueel overdraagbare aandoening (soa) gevonden. Dit blijkt uit de 'Thermometer seksuele gezondheid' van het RIVM. De stijging komt vooral doordat steeds meer mensen met een hoog risico op soa zich laten testen.

30 mrt 2017 -

U kunt in de zwangerschap uw kind laten onderzoeken op afwijkingen, zoals het downsyndroom of een open rug.

30 mrt 2017 -

In de Week van de Teek (3 t/m 7 april) is er extra aandacht voor teken en de ziekte van Lyme. Teken lijken op bruin-zwarte spinnetjes en kunnen erg klein zijn. Van een tekenbeet kunt u ziek worden. Bent u in de natuur geweest?