Ik ben onbedoeld zwanger: wat kan ik doen?

In het kort

In het kort

 • Als je onbedoeld zwanger bent, moet je een besluit nemen: de zwangerschap houden of laten beëindigen.
 • Praat er zo snel mogelijk over met je huisarts, ook al weet je niet wat je wilt.  
 • Mogelijkheden als je de zwangerschap houdt, zijn:
  • het kind zelf opvoeden
  • het kind afstaan voor adoptie
  • het kind (tijdelijk) laten opgroeien in een pleeggezin
 • Er zijn verschillende behandelingen om een zwangerschap te beëindigen:
  • een overtijdbehandeling: dit kan als je 16 dagen of minder overtijd bent
  • medicijnen: de abortuspil
  • een zuigcurettage
  • een kleine operatie (instrumentele abortus)
 • Voor een overtijdbehandeling kan je direct een afspraak maken bij een abortuskliniek.
 • Voor andere behandelingen is een verwijzing van je huisarts of andere arts verplicht.
Wat is het

Wat kan ik doen als ik onbedoeld zwanger ben?

je bent zwanger en dat was niet de bedoeling. Misschien weet je meteen wat je wilt. Misschien twijfel je nog of je de zwangerschap wil houden of beëindigen. Of je weet nog niet goed wat je voelt en wat verstandig is.

Het is belangrijk om goed na te denken over wat je wilt: hoe is jouw situatie, wat zijn de mogelijkheden om het kind te houden en wat zijn de gevolgen als je de zwangerschap beëindigt.

Je hebt deze mogelijkheden:

 • de zwangerschap laten beëindigen
 • de zwangerschap uitdragen en je kind zelf opvoeden
 • de zwangerschap uitdragen en het kind (tijdelijk) laten opgroeien in een pleeggezin
 • de zwangerschap uitdragen en het kind afstaan ter adoptie.
Adviezen

Adviezen bij onbedoelde zwangerschap

Als je onbedoeld zwanger bent, is het belangrijk om erover te praten.

 • Praat erover met iemand die je vertrouwt (je partner, een vriendin of familie). 
 • Praat erover met je huisarts of een andere hulpverlener. Ook als je jonger bent dan 16. Je hebt geen toestemming nodig van je ouders om een afspraak bij de huisarts te maken. Wat je aan je huisarts vertelt, mag je huisarts niet zomaar aan anderen doorvertellen. Daarvoor heeft hij of zij eerst jouw toestemming nodig. Dit heet beroepsgeheim.
 • De huisarts kan goed uitleggen welke mogelijkheden je hebt.
 • Maak de afspraak met je huisarts zo snel mogelijk. Ook als je nog geen idee hebt wat je wilt. Hoe eerder, hoe meer mogelijkheden je hebt. Als je er vroeg bij bent is de behandeling ook lichter als je de zwangerschap wilt afbreken.   
 • Op de website van de Fiom vind je informatie die je kan helpen bij het maken van een keuze. Ook over wat het betekent om de zwangerschap uit te dragen. Je kunt ook praten met iemand van de Fiom. 

De gesprekken helpen om je gedachten op een rij te zetten. Dan lukt het beter om een keuze te maken die jou het beste lijkt.

Behandeling

Behandelingen om de zwangerschap te beëindigen

Er zijn verschillende methoden om een zwangerschap te beëindigen. Welke mogelijkheden je hebt, hangt af van hoe lang je zwanger bent. 

Tussen 12 dagen en maximaal 16 dagen over tijd: overtijdbehandeling

‘Overtijd’ wil zeggen: de tijd vanaf de dag waarop je eigenlijk ongesteld had moeten worden. je krijgt eerst een echo om te kijken of je maximaal 16 dagen over tijd bent. Als dit zo is, kan je de overtijdbehandeling krijgen. 

De baarmoedermond wordt verdoofd en de bevruchte eicel wordt met een dun buisje weggezogen uit de baarmoeder. Je voelt dan een korte, hevige kramp. 
Een overtijdbehandeling duurt enkele minuten. 

Na 3 weken kom je op controle. Dit kan bij de huisarts of bij de arts die de overtijdbehandeling heeft gedaan.

Tot 8 weken na het begin van je laatste ongesteldheid

Als je nog binnen 8 weken na jouw laatste menstruatie zit, kan je kiezen voor abortus met medicijnen. Dit heet de abortuspil.

De abortuspil bestaat uit 2 verschillende medicijnen:

 • Het eerste medicijn heet mifepriston . Dit slik je als je in de kliniek/het ziekenhuis bent. Het zorgt ervoor dat de zwangerschap niet verder groeit en het vruchtje loskomt van de baarmoeder. Daarna kan je naar huis.

 • Het tweede medicijn (misoprostol ) krijg je mee naar huis. Dit zijn 4 tabletten voor in de vagina. Je brengt deze tabletten 8 tot 72 uur later (thuis) in jouw vagina, net als een tampon.
  Na het inbrengen krijg je bloedverlies en buikkrampen. Je kunt ook misselijk zijn en diarree krijgen. Met het bloedverlies komt de zwangerschap mee. Meestal is dit niet te zien. Het bloedverlies kan een paar dagen tot 2 weken duren. 

Tussen 8 en 12 weken na het begin van je laatste ongesteldheid

Tussen 8 en 12 weken is een zuigcurettage mogelijk. Dit kan met plaatselijke verdoving (met een prik) of onder narcose. 
Met een buisje wordt de baarmoeder leeggezogen. Je kunt een korte, hevige pijn voelen, ongeveer zoals krampen als je ongesteld bent. 
De behandeling duurt ongeveer 10 minuten.

De meeste vrouwen hebben pijn aan het einde van deze behandeling. Deze pijn is te vergelijken met (hevige) pijn bij ongesteldheid. Je kunt een paar dagen last houden van buikkrampen. Je kunt ook wat bloed verliezen, ongeveer zoals bij een normale ongesteldheid.

mk_abortus_door_zuigcurettage.jpg

Vanaf 12 weken na het begin van je laatste ongesteldheid

Vanaf 12 weken is alleen een abortus mogelijk door de vrucht met operatie-instrumenten weg te halen. Deze behandeling duurt ongeveer 30 minuten. 

In Nederlandse klinieken en ziekenhuizen kan abortus tot ongeveer 22 weken.

mifepriston

Mifepriston remt de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron. Dit hormoon is nodig om een zwangerschap in stand te houden.

Artsen schrijven mifepriston voor om een zwangerschap af te breken als deze ongewenst of medisch niet verantwoord is, of als de baby in de baarmoeder is overleden.

Artsen moeten zich daarbij houden aan de 'Wet afbreking zwangerschap' (abortuswet). In deze wet staan de voorwaarden vermeld waaronder het is toegestaan een zwangerschap af te breken.

Bron: Apotheek.nl

misoprostol

Misoprostol vermindert de aanmaak van zuur in de maag, beschermt de maagwand, maakt de baarmoedermond zacht en wekt weeën op.

Artsen schrijven misoprostol voor om te voorkomen dat een maag- of darmzweer ontstaat door ontstekingsremmende pijnstillers en bij het afbreken van een zwangerschap als deze ongewenst is, medisch niet verantwoord is, of als de baby in de baarmoeder is overleden.

Artsen schrijven misoprostol ook voor bij zwangerschap om een bevalling in te leiden.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder na een gesprek met de huisarts bij onbedoelde zwangerschap?

Na het gesprek over onbedoelde zwangerschap met je huisarts, maak je een keuze: de zwangerschap uitdragen of beëindigen. Kiezen om een zwangerschap te beëindigen is voor veel vrouwen niet makkelijk. Ook als je zeker weet dat je geen kind wilt, kan je het moeilijk hebben met de beslissing. 

Natuurlijk kan je nog een keer met je huisarts erover praten als je dat graag wilt. Ook kan je met iemand van de Fiom praten.

Als je de zwangerschap beëindigt

Heb je besloten de zwangerschap te stoppen en ben je maximaal 16 dagen over tijd? Dan kan je meteen een afspraak maken bij een abortuskliniek voor een overtijdbehandeling. Je hebt hiervoor geen verwijzing van een (huis)arts nodig. 

Ben je langer dan 16 dagen over tijd? Dan heb je na het eerste gesprek met je huisarts 5 dagen bedenktijd (wachttijd). Dat betekent dat een abortus pas 5 dagen na het gesprek mag. Dit moet van de wet.  

U maakt een afspraak voor een abortus bij een abortuskliniek of ziekenhuis. Als je komt voor de behandeling, wordt er eerst een echo gemaakt om zeker te weten hoe lang je zwanger bent. De arts kan daarmee bepalen of de afgesproken behandeling door kan gaan.

Je besluit om de zwangerschap uit te dragen

De zwangerschap was niet gepland, maar je besluit de zwangerschap te houden.
Je kiest ervoor je kind zelf op te voeden, af te staan voor adoptie of (tijdelijk) in een pleeggezin op te laten groeien. Meer informatie over deze situaties vindt je bij de Fiom.

Meer informatie

Meer informatie over onbedoeld zwanger zijn

Meer informatie over onbedoeld zwanger zijn:

 • Fiom geeft informatie en hulp om een keuze te maken als je onbedoeld zwanger bent.
 • Voor jonge (aanstaande) moeders tot en met 23 jaar op tienermoeders.nl.
 • Op zorgkaartnederland.nl vind je waar abortusklinieken zijn.  
 • Op zanzu.nl vind je informatie over dit onderwerp in 16 talen. (Kies rechts bovenaan de pagina de gewenste taal).
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.