Mijn kind wordt behandeld voor astma

In het kort

In het kort

 • Astma wordt behandeld met medicijnen.
 • Met medicijnen geneest de astma niet, maar de klachten verminderen en kunnen lang wegblijven.
 • Er zijn twee soorten medicijnen: luchtwegverwijders en ontstekingsremmers.
 • Uw kind moet de medicijnen inademen (inhalatiemedicijnen).
 • Luchtwegverwijders werken snel: binnen 10 tot 30 minuten.
 • Ontstekingsremmers beginnen pas na een paar weken echt goed te werken.
 • Pas vanaf de leeftijd van 6 jaar wordt duidelijk of uw kind echt astma heeft.
Video's

Video's

Wat is het

Behandeling van astma met medicijnen

Astma is meestal goed te behandelen met medicijnen. Bij goed gebruik van de medicijnen kunnen de klachten minder worden of lang wegblijven. Medicijnen kunnen astma niet genezen.

Uw kind moet de medicijnen inademen. Zo komen ze rechtstreeks in de luchtwegen (longen). Er zijn twee soorten medicijnen tegen astma: luchtwegverwijders en ontstekingsremmers.

Welke medicijnen uw kind nodig heeft, hangt af van de ernst van de klachten en hoe vaak uw kind klachten heeft.

Medicijnen

Medicijnen voor kinderen met astma

Luchtwegverwijder
Een luchtwegverwijder zorgt ervoor dat de samengetrokken spiertjes rond de luchtwegen ontspannen. Voorbeelden van luchtwegverwijders zijn salbutamol en terbutaline. Een luchtwegverwijder werkt snel: binnen 10 tot 30 minuten is uw kind minder benauwd.
Mogelijke bijwerkingen van luchtwegverwijders zijn trillende handen, onrust en hartkloppingen. Deze bijwerkingen kunnen vervelend zijn, maar kunnen geen kwaad. Uw kind kan door de luchtwegverwijder wat druk zijn of zich onrustig voelen.
Luchtwegverwijders geven waarschijnlijk een grotere kans op gaatjes in het gebit. Laat uw kind daarom na gebruik van de luchtwegverwijder de mond spoelen.
Er zijn luchtwegverwijders die kort werken (4 tot 6 uur) en die langer werken (12 tot 24 uur).

Ontstekingsremmer
Een ontstekingsremmer (corticosteroïd) remt de ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Voorbeelden van ontstekingsremmers zijn beclometason en ciclesonide. Een ontstekingsremmer begint pas na een paar weken goed te werken.
Bij langdurig en regelmatig gebruik vermindert de zwelling van het slijmvlies en de slijmvorming. Het zorgt er ook voor dat de spiertjes rond de luchtwegen minder samentrekken.
Mogelijke bijwerkingen zijn heesheid en een schimmelinfectie van de mond. Laat uw kind elke keer na het inhaleren de mond goed spoelen. Zo kunt u de heesheid en schimmelinfectie voorkomen. Als uw kind maandenlang erg veel ontstekingsremmer gebruikt, kan dat de groei tijdelijk vertragen.

Combinatiemiddel
Een combinatiemiddel is een ontstekingsremmend middel gecombineerd met een langwerkend luchtwegverwijdend middel. Combinatiemiddelen worden bij kinderen meestal niet gegeven. Alleen bij ernstig astma, als de ontstekingsremmer alleen niet genoeg helpt.

Op inhalatorgebruik.nl vindt u informatie over medicijnen.

Wanneer welk medicijn?

Wanneer moet uw kind met astma welk medicijn gebruiken?

2 keer in de week of minder vaak klachten?

 • Heeft uw kind hooguit 2 keer in de week klachten? En kan uw kind verder gewoon actief zijn? Dan is het voldoende om zo nodig een kortwerkende luchtwegverwijder te gebruiken.
 • Weet u of uw kind wanneer de klachten kunnen optreden? Bijvoorbeeld bij sporten? Dan kan uw kind de luchtwegverwijder een kwartier van tevoren inademen.

Vaker dan 2 keer in de week klachten?

 • Is uw kind meer dan 2 keer per week benauwd? Dan is het beter om dagelijks een ontstekingsremmend middel te gebruiken. Hiermee verdwijnen de ontstekingsverschijnselen van de luchtwegen geleidelijk. Ook de benauwdheid gaat dan over.
 • Wanneer uw kind met een ontstekingsremmer start, heeft het ook nog de luchtwegverwijder nodig. Is de benauwdheid over? Dan blijft uw kind daarna de ontstekingsremmer minimaal zes weken lang dagelijks gebruiken. De luchtwegverwijder gebruikt uw kind dan alleen nog maar op momenten dat het nodig is.
 • Als een ontstekingsremmer alleen niet genoeg helpt kan, bij uitzondering, een combinatiemiddel gegeven worden.

Een ernstige aanval?

 • Bij een ernstige aanval van astma kunnen kinderen de ontstekingsremmer soms in de vorm van tabletten, capsules of drankje innemen (gedurende 3 tot 5 dagen).
Medicijnen inademen

Hoe werken apparaatjes met inhalatiemedicijnen bij astma?

Uw kind kan medicijnen tegen astma inademen met een poederinhalator of een puffer (dosisaërosol) met voorzetkamer.

Poederinhalator
Het poeder uit een inhalator moet krachtig worden ingeademd. Meestal kunnen kinderen dit vanaf 6 jaar. De meeste inhalatoren bevatten een poedervoorraad voor 50, 60, 100 of 200 inhalaties. Sommige inhalatoren werken met poedercapsules. Bij elk apparaatje staat op de gebruiksaanwijzing hoe u het gebruiksklaar moet maken. Tijdens het inhaleren kan het poeder kriebel in de keel veroorzaken. Bij sommige inhalatoren merkt uw kind niets van het poeder.

Puffer (dosisaërosol) met voorzetkamer
Een 'puffer' of dosisaërosol is een soort spuitbus. De puffer bestaat uit een metalen busje met vulling en een plastic houder. Het is belangrijk de puffer steeds te schudden voor gebruik. Een puffer of dosisaërosol werkt in het algemeen alleen maar goed als uw kind er een voorzetkamer bij gebruikt. De puffer past precies in de opening van de voorzetkamer. Tegenover die opening zit het mondstuk. Het medicijn wordt in de voorzetkamer gespoten en uw kind ademt het via het mondstuk in. Voor baby’s en peuters zijn er voorzetkamers met een zacht kunststoffen masker dat over de neus en mond past.

Over de apparaatjes en het inademen vindt u op inhalatorgebruik.nl filmpjes, klik op het plaatje hieronder:

Voorbeelden van inhalatoren

Bespreek het medicijngebruik van uw kind met uw huisarts en/of apotheker.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met de medicijnen voor uw kind met astma?

Als uw kind af en toe benauwd is, geeft u een luchtwegverwijdend middel.

Als uw kind binnen 1 week vaker dan 2 keer benauwd is, dan heeft het ook een ontstekingsremmend middel nodig. Ook als uw kind 's nachts benauwd is, heeft het een ontstekingsremmend middel nodig.

Als uw kind het ontstekingsremmend middel zorgvuldig en dagelijks gebruikt, dan neemt de behoefte aan het luchtwegverwijdende middel af. Laat uw kind de ontstekingsremmer dagelijks gebruiken en houd de luchtwegverwijder bij de hand. Bijvoorbeeld om voor het sporten of voor de zwemles in te ademen.

Controles bij de huisarts
Gebruikt uw kind de inhalatiemedicijnen ongeveer 2 weken? Dan gaat u weer naar de huisarts om te bespreken hoe het gaat. Neem de inhalatieapparaatjes altijd mee. Dan kan de huisarts of de praktijkverpleegkundige bekijken hoe goed uw kind daarmee kan omgaan.
Als uw kind slechts af en toe (2 keer per week of minder) een luchtwegverwijdend medicijn nodig heeft, is 1 controle in de 6 maanden voldoende.

Maak een nieuwe afspraak:

 • als u merkt dat de klachten van uw kind verergeren
 • als uw kind vaker een luchtwegverwijder nodig heeft
 • als uw kind 's nachts klachten heeft
 • als rennen, fietsen of sporten minder gemakkelijk gaat.

Uw kind krijgt dan wat meer ontstekingsremmende medicijnen.

Ontstekingsremmende middelen moeten meestal langdurig worden gebruikt. Een halfjaar of langer is heel normaal. Wanneer uw kind hiermee begint, komt het in principe om de 3 maanden voor controle bij de huisarts. Als het goed gaat, daarna nog maar 1 of 2 keer per jaar. Uw huisarts of de praktijkverpleegkundige kijkt bij zo'n afspraak of de medicijnen moeten worden aangepast.

Wanneer bellen?

Wanneer contact opnemen bij astma van uw kind?

Neem direct contact op met uw huisarts:

 • als uw kind ernstig benauwd is
 • als uw kind na het toedienen van luchtwegverwijders benauwd blijft. Meestal werken de luchtwegverwijders binnen 5 tot 10 minuten.

Neem ook contact op met de huisarts:

 • als uw kind 3 keer per week of vaker extra luchtwegverwijdende medicijnen nodig heeft
 • als uw kind problemen heeft met de medicijnen.

Neem de longmedicijnen mee als u naar de huisarts gaat. De huisarts of praktijkverpleegkundige kan dan bekijken hoe uw kind de inhalatieapparaatjes gebruikt. Zo nodig doen zij nog eens voor hoe uw kind de medicijnen moet inhaleren.

Video

Filmpjes over medicijnen bij astma

U kunt filmpjes bekijken over medicatie bij astma in vijf verschillende talen: Nederlands, Engels, Turks, Berbers en Marokkaans-Arabisch.

Meer informatie

Meer informatie over astma bij kinderen

Meer informatie over astma bij kinderen vindt u op de site van het Longfonds.

U kunt filmpjes bekijken over medicatie bij astma in vijf verschillende talen: Nederlands, Engels, Turks, Berbers en Marokkaans-Arabisch.

De informatie over astma bij kinderen is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Astma bij kinderen.

Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?