Cannabis bij een ziekte

Medicinale cannabis
  • Cannabis is gemaakt van de gedroogde bloemtoppen van de vrouwelijke hennepplant.
  • Cannabis op recept kunt u als thee drinken, als olie onder de tong druppelen of inademen met een verdamper.
  • Naar de werking en veiligheid van cannabis is nog weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan.
  • Uw huisarts zal alleen cannabis voorschrijven als u ernstig ziek bent en andere behandelingen bij u niet goed werken.
  • Cannabis kan soms helpen bij pijn, misselijkheid en slaapproblemen.
  • Mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn, droge ogen, droge mond, duizeligheid, vergeetachtigheid, rusteloosheid, hartkloppingen, verwarring, angst en paniek.

cannabis

Cannabis is een kruidenmiddel, het bevat de toppen van de plant Cannabis sativa. Andere namen zijn marihuana of wiet. De apotheek levert speciale producten met een vaste samenstelling aan werkzame stoffen: de medicinale cannabis.

Artsen schrijven medicinale cannabis voor bij MS (multipele sclerose). Ze schrijven het soms voor bij ernstige spierkrampen door ruggenmergschade, misselijkheid en overgeven door behandeling van kanker, hiv, aids of hepatitis C, chronische pijn, vooral zenuwpijn, tics (syndroom van Gilles de la Tourette) en glaucoom (verhoogde oogboldruk).

Ze schrijven het ook voor in de palliatieve zorg (zorg in de laatste levensfase) tegen misselijkheid, tegen pijn en om de eetlust op te wekken. En bij epilepsie, maar de werking is daarbij niet aangetoond.

Uw arts zal cannabis pas voorschrijven als de standaard behandelingsmethoden onvoldoende werken. Of wanneer er te veel bijwerkingen optreden.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
NHG