Ik heb eczeem door contact met iets en ga naar de huid-arts

In het kort

In het kort

 • De huid-arts onderzoekt waar jouw eczeem door komt.
 • Je kunt deze onderzoeken krijgen:
  • huidprik-test
  • bloedonderzoek
  • plakproef
 • Meestal weet de arts daarna waar je huid niet tegen kan.
 • Je kunt dan zorgen dat je dat niet meer aanraakt.
 • Is dat lastig? Dan kun je soms een behandeling krijgen om je klachten minder te maken.
Onderzoeken

Welk onderzoek kun je krijgen als je eczeem hebt door contact met iets?

Er zijn 3 verschillende onderzoeken. Je kunt 1 of meer van deze onderzoeken krijgen. Welk onderzoek je krijgt, hangt af van je klachten.

Huidprik-test

Krijg je vaak binnen een paar minuten last van je huid of slijmvliezen als je contact hebt gehad met iets? Dan kun je een huidprik-test krijgen.

Bij een huidprik-test prikt de arts kleine druppeltjes vloeistof in de huid op je onderarmen. In de druppeltjes zitten stoffen waar je allergisch voor kunt zijn. Zoals pollen, huisstofmijt en huidschilfers van dieren. Het prikje kan een beetje jeuken.

Na ongeveer een half uur zijn alle prikjes gezet. Je moet dan ongeveer 15 minuten wachten. Daarna kijkt de arts of je bultjes krijgt op de plek van de prikjes. Deze bultjes gaan binnen een paar uur weer weg.

Bloedtest

Je laat bloed prikken. In jouw bloed kan de arts zien of er iets is waar niet tegen kunt en waar je eczeem van krijgt.

Plakproef

Duurt het een tijdje voordat je last van je huid krijgt als je iets hebt aangeraakt? Bijvoorbeeld een paar uur? Dan kun je een plakproef krijgen.

Bij een plakproef plakt de arts pleisters op je rug. In deze pleisters zitten stoffen waar je allergisch voor kunt zijn. Bijvoorbeeld metalen, geuren en bewaarmiddelen. Na het plakken van de pleisters ga je naar huis.

Na 1 of 2 dagen ga je terug naar het ziekenhuis. De arts haalt de pleisters van je rug. En zet cirkels om de plekken waar de pleisters zaten. Een paar dagen later kijkt de arts of je bulten of eczeem hebt gekregen op de plekken waar de pleisters zaten. Deze bulten of eczeem-plekken gaan meestal binnen 2 weken vanzelf weg.

Na het onderzoek

Na het onderzoek van eczeem door contact met iets

Meestal weet de arts na de onderzoeken waar je huid niet tegen kan. Je bespreekt met de arts of dit de oorzaak van je eczeem is. En of dat iets is waarmee je kunt stoppen. Bijvoorbeeld make-up of parfum. Of het metaal in sieraden. Het eczeem gaat meestal weg als je die dingen niet meer gebruikt of draagt.

De arts kan je ook vragen om een paar weken te stoppen met de stof waar je niet tegen kunt. En er daarna weer mee te beginnen. Was je eczeem weg toen je die stof niet aanraakte? En kwam het weer terug toen je dat wel deed? Dan weet je zeker dat je huid niet tegen die stof kan.

Is het niet mogelijk om te stoppen de stof aan te raken? Bijvoorbeeld als het iets is in de lucht, of als het komt door water? Dan kun je soms een behandeling krijgen. Maar het eczeem blijft alleen weg als je de stof waar je niet tegen kunt, niet meer aanraakt.

Behandeling

Welke behandelingen kun je krijgen bij eczeem door contact met iets?

Je kunt een crème of zalf tegen ontstekingen krijgen (corticosteroïd). Daarin zitten hormonen die zorgen dat de ontsteking minder wordt. En dat je huid minder jeukt. Voorbeelden zijn:

 • hydrocortisonacetaat op de huid
 • triamcinolonacetonide op de huid

Kijk bij behandeling tegen eczeem hoe je de crèmes gebruikt.

Helpt deze crème of zalf niet genoeg? Dan kun je soms een andere behandeling krijgen. Bijvoorbeeld een andere crème, pillen of prikken. Of een behandeling met licht.

De keuzekaart kan je helpen om samen met je arts een behandeling te kiezen.

hydrocortisonacetaat op de huid

Hydrocortisonacetaat behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.

Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Hydrocortisonacetaat behoort tot de zwak werkzame bijnierschorshormonen.

Hydrocortisonacetaat wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij artsen het voorschrijven zijn eczeem, seborroïsch eczeem en jeuk.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

triamcinolonacetonide op de huid

Triamcinolonacetonide behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden. Op de huid toegepast remmen ze ontstekingen, verminderen schilfering, werken jeukstillend en verminderen zwelling.

Bijnierschorshormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Triamcinolonacetonide behoort tot de matig sterk werkzame bijnierschorshormonen.

Triamcinolonacetonide wordt bij veel huidaandoeningen gebruikt. De belangrijkste aandoeningen waarbij artsen het voorschrijven zijn eczeem, seborroïsch eczeem, jeuk, psoriasis, lichtovergevoeligheid en overige huidaandoeningen waarbij de huid ontstoken is.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Keuzekaart behandeling eczeem

Keuzekaart behandeling eczeem

Deze keuzekaart kan helpen om samen met je arts te kijken welke behandeling bij jou past.

Adviezen

Wat kun je zelf doen bij eczeem door contact met iets?

Deze adviezen kunnen helpen bij contact-eczeem:

Niet aanraken waar je huid niet tegen kan

Het is het allerbelangrijkst om niet aan te raken waar je huid niet tegen kan. Krijg je eczeem van bijvoorbeeld make-up of haarverf? Gebruik dit dan niet meer. Of kies producten zonder de stof waar je huid niet tegen kan.

Soms is het ook nodig om weg te blijven bij stoffen die je inademt.

Is dit moeilijk door je werk? Bespreek dit dan met de bedrijfsarts.

Zorgen dat je geen droge huid hebt

Zorg dat je huid niet te droog wordt:

 • Smeer je huid 1 of 2 keer per dag in met een verzachtende en beschermende crème of zalf. Bijvoorbeeld cetomacrogol-zalf.
 • Was je niet te vaak. En gebruik geen of zo weinig mogelijk zeep of shampoo. Zeep maakt eczeem erger.
 • Smeer je handen na het wassen opnieuw in met de crème of zalf.
 • Draag handschoenen als je gaat schoonmaken. Of als je de afwas doet.
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder na een behandeling van eczeem door contact met iets?

Lukt het niet om dat waar je huid niet tegen kan, niet aan te raken? Dan zal je eczeem niet weggaan.

Krijg je een behandeling met medicijnen tegen je eczeem? Dan kan je eczeem een tijdje wegblijven. Vaak komt het weer terug als je stopt met de medicijnen.

Komt jouw eczeem niet alleen door iets wat je aanraakt? Dan verdwijnt het misschien nooit helemaal. Bijvoorbeeld als je een erfelijke aanleg voor eczeem hebt. Je kunt dan wat eczeem blijven houden. Zelfs als je de stof niet meer aanraakt waar je huid niet tegen kan.

Wanneer bellen

Wanneer bellen bij eczeem door contact met iets?

Bel direct de arts bij 1 of meer van de volgende dingen:

Na de plakproef:

 • Je hebt pijn.
 • De pleisters laten los.
 • Je bent bang voor een erge reactie.

Na de huidprik-test:

 • Je huid wordt erg dik.
 • Je huid wordt donkerder of lichter dan de rest van je huid.
 • Je kunt moeilijk ademen.

Maak een afspraak met de arts in het ziekenhuis als het eczeem opeens terugkomt of erger wordt.

Meer informatie

Meer informatie over eczeem door contact met iets

Over deze tekst
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?