Mijn baby is veel te geel en gaat naar het ziekenhuis

In het kort

In het kort

  • Je baby heeft behandeling nodig voor te veel gele galkleurstof.
  • In het ziekenhuis krijgt je baby een behandeling met blauw licht.
  • Het speciale licht en genoeg voeding zorgen ervoor dat je baby snel minder galkleurstof in het bloed krijgt.
  • Leg je baby niet in zonlicht. Dit helpt niet en is gevaarlijk: je baby kan oververhit raken of de huid kan verbranden.
Waarom ziekenhuis

Waarom gaat je baby naar het ziekenhuis?

Je baby is veel te geel door galkleurstof. Die heeft een gele kleur en heet bilirubine.
Te veel gele galkleurstof in het bloed kan gevaarlijk zijn voor je baby. Het kan schade geven aan de hersenen. Door schade aan de hersenen kunnen baby's problemen krijgen met bewegen, denken, horen en zien.

Daarom is je baby doorgestuurd naar het ziekenhuis. Je baby heeft behandeling nodig. En er is meer onderzoek naar de oorzaak nodig.

Onderzoeken

Welke onderzoeken kunnen moeder en baby in het ziekenhuis krijgen?

Onderzoeken bij de baby

Je baby krijgt onderzoek van het bloed en soms van de plas. Dit is om opnieuw te meten hoeveel gele galkleurstof je baby heeft. Ook is soms in het bloed te zien wat de oorzaak is van te veel gele galkleurstof.
Misschien is in het bloed te zien dat je baby een grotere kans heeft op hersenschade door te veel gele galkleurstof. Dan is soms meer behandeling nodig. Bijvoorbeeld langer behandelen met licht. Of nieuw bloed voor je baby.

Onderzoeken bij de moeder

Soms passen de bloedgroep van de baby en de bloedgroep van de moeder niet bij elkaar. Daarom krijgt ook de moeder onderzoek van het bloed.
In haar bloed is te zien of de rode bloedcellen van de baby kapotgaan door stoffen in het bloed van de moeder. Dit heet rhesus-antagonisme of AB0-antagonisme. Hier kan een vrouw niets aan doen, dit is soms zo.

Het bloed van de moeder wordt daarom altijd onderzocht tijdens de zwangerschap. Als de baby een behandeling moet krijgen, is nieuw bloedonderzoek bij de moeder nodig.

Behandeling

Welke behandeling kan je baby in het ziekenhuis krijgen?

In het ziekenhuis krijgt je baby een behandeling met speciaal blauw licht. Hierdoor komt er minder galkleurstof in het bloed. Het blauwe licht is ander licht dan UV-licht van de zon. Het is daarom ook niet schadelijk voor de huid. Het licht is wel fel. Om te zorgen dat je baby niet in het licht kan kijken, krijgt die een brilletje op.

Het verschilt per baby hoe lang de behandeling met licht duurt. Het ligt eraan hoe snel de galkleurstof in het bloed minder wordt. Sommige baby’s krijgen een paar uur een behandeling met licht. Andere baby’s krijgen de behandeling 1 of meer dagen.

Heel soms wordt de galkleurstof niet snel genoeg minder. Dan kan je baby nieuw bloed krijgen. Het bloed van je baby wordt dan gewisseld met bloed van de bloedbank. Dit heet een wisseltransfusie. Dit gebeurt maar bij heel weinig baby’s.

Het helpt niet om je baby in zonlicht te leggen. Ook niet achter het raam. Zonlicht helpt niet tegen te veel gele galkleurstof en het is gevaarlijk. Je baby kan oververhit raken of de huid kan verbranden.

Zo gaat het

Hoe gaat een behandeling met licht voor te veel gele galkleurstof?

Je baby krijgt de behandeling met licht meestal in het ziekenhuis. Soms kan het ook thuis.

In het ziekenhuis

De behandeling met blauw licht in het ziekenhuis gaat zo:

  • Je baby ligt op een lichtgevende deken of onder speciale blauwe lampen. Of allebei. Zo kan het licht van alle kanten op de huid van je baby komen.
  • Je baby heeft alleen een luier aan. Ook krijgt je baby een brilletje van stof over de ogen tegen het felle licht. Hierdoor heeft je baby zo weinig mogelijk last van het licht.
  • Het blauwe licht verandert de gele galkleurstof in een ongevaarlijke stof. Via de plas en poep verdwijnt de stof uit het lichaam van je baby. De plas kan een donkere kleur hebben en de poep wordt soms dunner.
  • Het is belangrijk dat je baby genoeg voeding krijgt. In het ziekenhuis letten ze hier goed op.
  • Misschien drinkt je baby slecht. Je baby reageert sloom of valt in slaap tijdens de voeding. Dan is soms een slangetje in de neus nodig (een sonde). Je baby krijgt daardoor voeding. Meestal kun je doorgaan met borstvoeding. Soms is een slangetje in een bloedvat nodig (een infuus). Dit is om je baby genoeg vocht te geven. Bijvoorbeeld als je baby niet lang onder de lamp vandaan mag.
  • Het speciale licht en genoeg voeding zorgen ervoor dat je baby snel minder galkleurstof in het bloed krijgt.

1 keer per dag of vaker wordt er bloed geprikt bij je baby. Zo is te zien hoeveel galkleurstof je baby nog in het bloed heeft.

Je baby blijft de hele tijd liggen op de deken of onder de lampen. Ook ’s nachts. Je baby heeft meestal geen last van de lampen en kan ook gewoon slapen.
Af en toe mag je baby wel onder de lampen vandaan. Bijvoorbeeld voor borstvoeding of de luier verschonen. Maar het is belangrijk dat de tijd onder de lampen vandaan zo kort mogelijk is.
Je baby mag ook gewoon in bad. Het is belangrijk om dan geen bodylotion, zalf of olie te gebruiken. Zo schijnt het licht het beste op de huid van je baby.

Thuis behandelen met blauw licht

Je kunt met de arts in het ziekenhuis bespreken of thuis behandelen met licht voor jullie mogelijk is.

Je krijgt dan een lichtgevend matrasje of deken mee naar huis waar je baby op kan liggen. Om te controleren of de behandeling werkt, wordt regelmatig bloed geprikt. Of dat thuis of in het ziekenhuis gebeurt, verschilt per ziekenhuis.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder na een behandeling met licht voor te veel gele galkleurstof?

Als de galkleurstof genoeg minder is geworden, mag je baby onder de lampen vandaan. Meestal moet je baby dan nog even in het ziekenhuis blijven. Er wordt dan vaak nog een keer bloed geprikt. Of na 1 dag wordt nog een keer via de huid gemeten hoeveel galkleurstof je baby ongeveer heeft. Als je baby dan goed drinkt en niet suf is, mag die weer mee naar huis.

Na de behandeling is de kans heel klein dat je baby nog een keer te veel gele galkleurstof krijgt.

Adviezen voor thuis

  • Meestal heeft je baby nog wel een paar dagen of weken een gele huid en geel oogwit. Dat is niet erg. Na 3 weken is dit meestal helemaal weer normaal.
  • Als je baby na 3 weken nog geel is, moet opnieuw bloed geprikt worden. Dat is heel belangrijk, ook als de baby verder gezond lijkt. Bel dan de huisarts.

Heel soms een controle

Als je baby te lang te veel gele galkleurstof heeft, is de kans op hersenschade of problemen met horen groter. Dit komt bijna nooit voor. De arts bespreekt met de ouders of een afspraak voor controle nodig is. Bijvoorbeeld voor een onderzoek van het gehoor of een MRI-scan van de hersenen.

Wanneer bellen

Wanneer bellen?

Bel de huisarts in deze situaties:

  • Je baby heeft witgrijze poep. Je baby heeft dan meer onderzoek nodig.
  • Je baby is na 3 weken nog geel.
Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?