Nieuws

Gezondheidscheck zonder klachten niet zinvol

Geen klachten? Dan heeft een algemene gezondheidscheck geen zin, zo zegt de Cochrane Collaboration. Deze internationale organisatie van wetenschappers heeft veertien onderzoeken bekeken met gegevens van meer dan 180.000 mensen die jarenlang waren gevolgd.

Daaruit kwamen nauwelijks verschillen tussen de mensen die wel en niet gezondheidschecks lieten doen. Hun sterftekans was gelijk, ook aan hart- en vaatziekten en kanker. Waarschijnlijk omdat huisartsen mensen met een verhoogd risico voor een aandoening er toch al in een vroeg stadium uitpikken, bijvoorbeeld op grond van leeftijd en leefstijl.

Nederlands huisartsen zijn het hiermee eens. Algemene gezondheidschecks bij mensen zonder klachten leveren geen gezondheidswinst op.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het wel zinvol is om bij bepaalde risicogroepen een check up te doen, bijvoorbeeld bij mensen met:

  • hart- en vaatziekten,
  • diabetes mellitus type 2,
  • een verhoogde bloeddruk,
  • verhoogd cholesterolgehalte en
  • rokende ouderen.

Op grond van ziekten in de familie, roken, voeding, alcoholgebruik en hoeveelheid lichaamsbeweging, kan de huisarts bepaalde gezondheidsrisico’s inschatten en gerichte adviezen en behandelingen starten om deze risico’s te verkleinen.

Van drie specifieke periodieke gezondheidsonderzoeken is aangetoond is dat ze zinvol zijn, ook bij mensen zonder klachten: de bevolkingsonderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker (vanaf 2014). Voor deze onderzoeken worden mensen binnen een bepaalde leeftijdscategorie opgeroepen.

Bron: The Cochrane Library / NHG-Standpunt check ups, 18 oktober 2012, geactualiseerd 12 augustus 2013

Geplaatst op 18 oktober 2012

Meer nieuws