Nieuws

Zwangere vrouwen kunnen kiezen voor NIPT

U kunt in de zwangerschap uw kind laten onderzoeken op afwijkingen, zoals het downsyndroom of een open rug. Vanaf 1 april kan dat ook met de NIPT (niet-invasieve prenatale test). Deze test kan bij uw kind down-, edwards-, en patausyndroom opsporen. 

De NIPT is beter in het opsporen van deze aandoeningen en klopt vaker dan de huidige combinatietest. Voor de meeste zwangeren betekent de keuze voor NIPT dat ze nog maar één test nodig hebben om een betrouwbare uitslag te krijgen.
Wanneer de uitslag van de NIPT niet afwijkend is, is geen vervolgonderzoek nodig. Bij een afwijkende NIPT is nog wél een onderzoek (een vlokkentest of vruchtwaterpunctie) nodig als u zekerheid wil krijgen.


Op de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl kunnen u en uw partner meer lezen over de combinatietest en de NIPT. De website bevat ook de keuzehulp 'Bewust kiezen'. Deze kan helpen bij de keuze om wel of geen onderzoek te doen naar afwijkingen bij het ongeboren kind.

Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap, 30 maart 2017

Geplaatst op 30 maart 2017

Meer nieuws

 • Meer bewegen maakt gezonder

  Nieuwe adviezen van de Gezondheidsraad
  Meer bewegen maakt gezonder. De kans op een depressie, diabetes, een hartinfarct en een beroerte wordt kleiner. Ook een paar keer per week oefeningen doen die spieren en botten versterken is goed, veel stilzitten juist niet. Dat staat in de nieuwe Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. 
  Verder lezen
 • Alcohol tijdens de introductietijd

  Adviezen voor alcoholgebruik
  Deze week begint in enkele studentensteden de introductietijd. Een mooie en gezellige periode aan het begin van je studietijd. Vaak met alcohol. Kijk voor de effecten van alcohol op je gezondheid en tips op Thuisarts.nl.
  Verder lezen
 • Thuisarts.nl is vernieuwd

  Betere zoekmogelijkheden, beter leesbaar
  Vandaag is een nieuwe versie van Thuisarts.nl gelanceerd. Met de nieuwe omgeving wordt de onafhankelijke en betrouwbare informatie over ziekte en gezondheid nog beter leesbaar en toegankelijk.
  Verder lezen