Ik heb sarcoïdose

In het kort

In het kort

 • Bij sarcoïdose ontstaan ontstekingen met ophopingen van afweercellen.
 • Bijvoorbeeld in de longen, huid en/of gewrichten.
 • Mogelijke klachten zijn vermoeidheid, benauwdheid of zwelling van lymfeklieren.
 • Meestal gaat sarcoïdose vanzelf over binnen maanden tot jaren.
 • Vaak blijft u onder controle van de longarts.
 • Medicijnen tegen ontstekingen kunnen de klachten verminderen.
Wat is het

Wat is sarcoïdose?

Bij sarcoïdose kunt u op verschillende plekken in uw lichaam ontstekingen krijgen. Er vormen zich ophopingen van uw eigen afweercellen in uw weefsel of organen. Dat worden granulomen genoemd.

De granulomen ontstaan meestal in de longen. Maar ze kunnen ook voorkomen in de huid, ogen en lymfklieren. De granulomen kunnen ervoor zorgen dat de organen of weefsels waar ze zitten, minder goed werken of dat u klachten krijgt.

Sarcoïdose kan bij mannen en vrouwen voorkomen, meestal tussen de leeftijd van 20 en 40 jaar.

Sarcoïdose werd vroeger de ziekte van Besnier-Boeck-Schaumann genoemd.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van sarcoïdose?

U kunt verschillende klachten krijgen bij sarcoïdose. Welke klachten u heeft, hangt af van waar de ophopingen van afweercellen (granulomen) in uw lichaam zitten.

De meest voorkomende klachten zijn:

 • vermoeidheid
 • benauwdheid
 • koorts
 • hoesten
 • zwelling van lymfeklieren
 • pijnlijke gewrichten
 • pijnlijke rode plekken op uw benen
 • pijnlijke rode ogen
Oorzaken

Hoe ontstaat sarcoïdose?

Sarcoïdose is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat uw eigen afweercellen schade veroorzaken aan uw organen of weefsels.

Waarom dit ontstaat is nog onbekend.

Kan het kwaad?

Kan sarcoïdose kwaad?

Bij de meeste mensen gaat sarcoïdose vanzelf over, ook zonder het gebruik van medicijnen. Vaak binnen enkele maanden tot twee of drie jaar.

Er bestaat ook een chronische vorm van sarcoïdose. Er blijven dan granulomen ontstaan en er komen littekens op de plekken waar de granulomen weg zijn. Dit kan blijvende klachten geven, zoals kortademigheid en hoesten.

Onderzoeken

Hoe weet ik dat ik sarcoïdose heb?

Als de huisarts denkt dat u misschien sarcoïdose heeft, onderzoekt de huisarts u.
Vaak wordt er een longfoto gemaakt. Hierop zijn soms ontstekingen in de longen en borstkas te zien.

Meestal zijn meer onderzoeken nodig. U gaat daarvoor naar een longarts.

Behandeling

Hoe wordt sarcoïdose behandeld?

Het is niet mogelijk om sarcoïdose te genezen met medicijnen of met een andere behandeling. Er zijn wel medicijnen die de verschijnselen van sarcoïdose kunnen verminderen.

Vaak is het niet nodig om medicijnen te krijgen, omdat de ziekte meestal binnen enkele maanden tot jaren vanzelf over gaat. U blijft dan wel onder controle van een longarts om te zien of de ontstekingen toenemen.

Bij ernstige klachten

Heeft u ernstige klachten bij sarcoïdose? Dan kunt u de volgende medicijnen krijgen om te zorgen dat u minder klachten heeft:

Paracetamol

Bij sarcoïdose kunt u als pijnstiller paracetamol gebruiken. Bijvoorbeeld als u door pijn in de benen of in de gewrichten niet goed kunt bewegen of slapen. U kunt voorkomen dat de pijn steeds terugkomt door paracetamol op vaste tijdstippen in te nemen. Neem zo nodig 2 paracetamol van 500 mg om de 5 uur (maximaal 4 keer per etmaal).

NSAID's

NSAID’s (ontstekingsremmers) kunnen uw klachten bij sarcoïdose verminderen. Bijvoorbeeld ibuprofen (3 keer per dag 600 mg), naproxen (2 keer per dag 500 mg) of diclofenac (3 keer per dag 50 mg).

 • Neem ze dagelijks in totdat de klachten verminderen. Bijvoorbeeld gedurende een week.
 • Let op: Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, hart-, vaat-, darm- of nierproblemen? Gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Overleg dan altijd eerst met uw huisarts voordat u deze pijnstillers gaat slikken. Kijk voor risico's bij NSAID's.

Corticosteroïden

Bij ernstige klachten kunt u prednison krijgen. Dit middel remt ontstekingsreacties.

DMARD's

DMARD’s (Disease Modifying Antirheumatic Drugs), zijn ook ontstekingsremmende medicijnen. De bekendste DMARD is methotrexaat. Dit middel zal alleen worden voorgeschreven door uw medisch specialist, zoals een reumatoloog of longarts.

DMARD’s kunnen de volgende bijwerkingen hebben:

 • maag-darmklachten;
 • leverproblemen;
 • vermindering van uw weerstand;
 • aangeboren afwijkingen bij een kind als u deze medicijnen gebruikt rond de verwekking.
  Dit risico is er bij zowel mannen als vrouwen. Informeer goed bij uw specialist hoe lang u dit risico blijft lopen nadat u met het medicijn gestopt bent.

U moet regelmatig op controle komen. Dat is belangrijk om ernstige bijwerkingen vroeg op te sporen. Vooral uw bloed moet regelmatig worden gecontroleerd. Bijvoorbeeld op afwijkingen in de lever en bloedstolling.

Wil uw huisarts of een specialist voor een andere klacht medicijnen voorschrijven? Vertel dan welke DMARD’s u gebruikt. Sommige DMARD’s mogen namelijk niet samen met andere medicijnen worden gebruikt.

TNF-alfaremmers

Helpen DMARD's niet of houdt u ernstige klachten? Dan kan de longarts andere ontstekingsremmende medicijnen voorstellen: TNF-alfaremmers (infliximab). Bespreek de voor- en nadelen met uw longarts.

Meer informatie over medicijnen vindt u op apotheek.nl. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

prednison

Prednison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Artsen schrijven prednison voor bij:

 • Ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals COPD), reumatische aandoeningen (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), de ziekte van Duchenne (spierziekte), Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), bij nierziektes, zoals het nefrotisch syndroom en bij netelroos. Ook bij ontstekingen bij tuberculose (van het hartzakje en van de hersenen).
  Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren toegepast: in een hoge dosering gedurende enkele dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering gedurende meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.
 • Prednison wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
 • Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen (zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom). Als men het op deze manier gebruikt heet het substitutietherapie.

Ziektes waarbij prednison wordt gebruikt zijn:

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Meer informatie
Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?