Ik heb een stofwisselingsziekte

In het kort

In het kort

  • Stofwisselingsziekten zijn zeldzame erfelijke ziekten en ontstaan door stoornissen in de stofwisseling.
  • Als de stofwisseling niet goed verloopt ontstaan tussenstoffen die schadelijk zijn. Als deze stoffen zich ophopen in de cellen, ontstaan afwijkingen die klachten geven.
  • Ook kan er een tekort ontstaan van stoffen die het lichaam nodig heeft.
  • Stofwisselingsziekten zijn al bij de geboorte aanwezig maar geven soms pas op latere leeftijd klachten.
Wat is het

Wat zijn stofwisselingsziekten?

Bij het eten komen allerlei stoffen het lichaam binnen, deze worden in het maag-darmkanaal tot kleine stukjes verteerd. Daarna komen de stoffen in de cellen terecht. In de cellen vindt de stofwisseling plaats.

Stofwisseling is de omzetting van de beginstof tot eindstof. Meestal verloopt de omzetting in een aantal stappen met behulp van een eiwit. Dat eiwit wordt enzym genoemd. Als een van de enzymen niet goed werkt ontstaat een stofwisselingsziekte.

Voorbeeld: een enzym is betrokken bij het omzetten van stof A in stof B. Als dit enzym niet goed werkt ontstaat er een tekort van stof B. Maar ook teveel van stof A. Zo kunnen veel verschillende gezondheidsproblemen ontstaan.

Ook kunnen tussenstoffen ontstaan; deze kunnen schadelijke eigenschappen hebben. Als deze stoffen zich ophopen in de cellen, ontstaan ook problemen.

Stofwisselingsziekten zijn erfelijke ziekten. Er zijn meer dan 600 verschillende stofwisselingsziekten. Iedere stofwisselingsziekte uit zich op een andere manier. Klachten kunnen al kort na de geboorte ontstaan, maar ook in de jaren erna of zelfs pas op volwassen leeftijd.

Wat merk je

Wat zijn verschijnselen van stofwisselingsziekten?

Stofwisselingsziekten zijn moeilijk te herkennen. Er bestaan honderden verschillende stofwisselingsstoornissen. Soms geven ze maar geringe verschijnselen, in andere gevallen kunnen ernstige afwijkingen ontstaan. Daarom is het ook voor artsen moeilijk de juiste diagnose te stellen.

Stofwisselingziekten kunnen veel verschillende klachten geven zoals:

  • ontwikkelingsachterstand
  • groeiachterstand
  • spierzwakte
  • vermoeidheid
  • epilepsie
  • afwijkende gelaatskenmerken.

Het verloop van de verschillende stofwisselingsziekten kan enorm verschillen. Er zijn stofwisselingsziekten waarmee iemand normaal volwassen kan worden. Een aantal ziekten heeft zowel milde als ernstige vormen. Soms zijn de verschijnselen zo ernstig dat patiƫnten jong overlijden.

Onderzoeken

Welk onderzoek wordt er gedaan om de diagnose te stellen?

Een arts kan een stofwisselingsziekte vermoeden op grond van de klachten.

Soms kan met bloedonderzoek, urineonderzoek of onderzoek van de ruggemergvloeistof de diagnose gesteld worden.

Behandeling

Is er een behandeling voor stofwisselingsziekten?

Voor ongeveer een derde van de stofwisselingsziekten bestaat een behandeling. Deze behandeling kan de ziekte niet genezen maar wel de gevolgen verminderen. Bijvoorbeeld een infuus met enzymen of een streng dieet.

De ziekten die bij de hielprik worden gescreend zijn uitgekozen omdat ze zich wel lenen voor behandeling, als ze tijdig worden ontdekt.

Adviezen
Meer informatie

Meer informatie over stofwisselingsziekten

Meer informatie over stofwisselingsziekten vindt u op de site van het Erfocentrum, het Nationaal informatiecentrum erfelijkheid.

Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?