In het kort
- Uitdroging is een tekort aan water in het lichaam.
- Bij kinderen komt uitdroging vaak door ziekte met koorts, overgeven en diarree.
- Drinken is heel belangrijk. Geef uw kind vaak kleine slokjes om uitdroging te voorkomen.
- Geef uw kind ORS te drinken bij tekenen van uitdroging.
- Plast uw kind niet of weinig? Of drinkt het minder dan de helft? Bel dan de huisarts.
- Bel direct de huisarts als uw kind suf of niet goed wakker te krijgen is, als het verward is of anders reageert dan normaal, of het gevoel heeft flauw te vallen.
ORS
ORS is een oplossing van zouten en druivensuiker in water.
Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).
Voor meer informatie zie Apotheek.nl.Film
- Filmbestand mp4, 2:40 minuten, 30mb
- Geluidsbestand mp3, 2:40 minuten, 4mb
- Ondertitelingsbestand srt, 3kb
- © 2012-2023 NHG | Disclaimer
Wat is uitdroging?
Uitdroging is een tekort aan water in het lichaam. Dit kan komen door te weinig vochtinname, te veel vochtverlies of beide. Met het vocht verliest uw kind vaak ook zouten en andere voedingsstoffen.
Baby's jonger dan 3 maanden zijn het meest gevoelig voor snelle uitdroging. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen binnen 1 dag (24 uur) uitdrogen. Oudere kinderen kunnen binnen 2 tot 3 dagen uitdrogen.
Hoe herken ik uitdroging?
Vaak wordt bij een ziek kind de koorts goed in de gaten gehouden. Maar eigenlijk zijn andere kenmerken belangrijker. Tekenen van uitdroging zijn:
- sufheid en lusteloosheid
- een halve dag niet geplast (geen natte luier)
- een droge mond
- snelle ademhaling
- snelle hartslag
- diepliggende ogen
- koude armen en benen
- als u met de vingers een huidplooitje optilt en deze even blijft ‘staan’.
U hoeft zich geen zorgen te maken over uitdroging als uw kind goed drinkt, regelmatig plast (natte luiers heeft), kwijlt of met dikke tranen huilt, of als het gewoon rondloopt.
Oorzaken van uitdroging bij kinderen
Uitdroging kan verschillende oorzaken hebben. Bij kinderen komt het nogal eens voor dat ze te weinig drinken, bijvoorbeeld door keelpijn, misselijkheid of omdat ze te ziek zijn om te kunnen drinken. Uw kind kan ook veel vocht verliezen door overgeven en diarree. Ook veel zweten, bij koorts of warm weer, zorgt voor vochtverlies. Vooral jonge kinderen kunnen snel uitdrogen bij:
- waterdunne diarree, meer dan 6 keer per dag;
- diarree én meer dan 38 graden koorts;
- diarree én slecht drinken;
- diarree én overgeven.
Kan het kwaad?
Uitdroging is ernstig en kan bijvoorbeeld tot coma leiden. In ernstige gevallen is een opname in een ziekenhuis nodig om uitdroging te behandelen. Uw kind krijgt dan vocht met een speciale samenstelling toegediend via een infuus (een slangetje in de ader).
Hoe voorkom ik uitdroging bij mijn kind?
Het belangrijkste advies is: laat uw kind veel drinken. Dit geldt vooral als uw kind veel moet overgeven of vaak waterdunne diarree heeft.
- Als u borstvoeding of flesvoeding geeft, kunt u daar gewoon mee doorgaan. Verdunnen van de flesvoeding is niet nodig als uw kind goed drinkt.
- Als het drinken van melk niet goed lukt, kunt u ook verdunde melk of wat lauw water aanbieden.
- Door ziekte, misselijkheid en braken lukt het uw kind niet gemakkelijk om voldoende te drinken. Geef uw kind dan telkens een klein beetje vocht, bijvoorbeeld elke 5 minuten 1 of 2 eetlepels. Als uw kind dit goed volhoudt, is de kans groot dat het voldoende vocht binnen krijgt. Geef eventueel een waterijsje. Zo krijgt uw kind meer geleidelijk wat vocht binnen.
- Wanneer het overgeven minder wordt, kan uw kind weer wat meer tegelijk drinken. Het hoeft dan niet meer iedere 5 minuten te drinken.
- Bij zweten door koorts moet het lichaam de warmte kwijt kunnen. Kies daarom dunne kleding die losjes om het lichaam zit. In bed is een lakentje vaak voldoende.
- Wanneer uw kind slecht drinkt doordat het zich ziek voelt of pijn heeft, kunt u paracetamol geven. Na een halfuur voelt het zich dan beter en gaat vaak ook het drinken gemakkelijker.
- Geef pijnstillers zoals ibuprofen , naproxen of diclofenac (NSAID) bij veel overgeven of vaak diarree alleen in overleg met uw arts aan uw kind. Ze kunnen bij uitdroging gevaarlijke bijwerkingen hebben.
Zie ook Mijn kind heeft diarree, Mijn kind geeft over en Mijn kind heeft koorts
diclofenac
Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).
Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.
Voor meer informatie zie Apotheek.nl.ibuprofen
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.
Voor meer informatie zie Apotheek.nl.naproxen
Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.
Voor meer informatie zie Apotheek.nl.paracetamol
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.
Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Voor meer informatie zie Apotheek.nl.Behandeling bij (kans op) uitdroging
Geef uw kind bij kans op uitdroging of bij tekenen van uitdroging ORS. ORS is een afkorting van het Engelse ‘oral rehydration salts’.
In ORS zitten speciale suikers (glucose) en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden.
ORS is verkrijgbaar onder verschillende merknamen. U kunt het zonder recept bij de apotheek of drogist kopen als kant-en-klare drank, of als oplospoeder waarmee u het drankje zelf kunt maken. Lees eerst de bijsluiter en volg de gebruiksaanwijzing.
Probeer niet zelf een soort ORS thuis te maken. Er bestaat kans dat u een verkeerde verhouding van suiker en zout krijgt.
Geef ORS als uw kind waterdunne ontlasting heeft. Ook als uw kind veel overgeeft, kunt u ORS geven. Er komt altijd wel iets binnen.
Sommige kinderen vinden ORS vies. Als het niet lukt met ORS, geef uw kind dan iets anders te drinken of een waterijsje. Het belangrijkste is dat er vocht binnen komt.
ORS
ORS is een oplossing van zouten en druivensuiker in water.
Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).
Voor meer informatie zie Apotheek.nl.Wanneer contact opnemen bij kans op uitdroging?
Spoed: Neem direct contact op met de huisartspraktijk of huisartsenpost als uw kind 1 of meer van deze klachten van erge uitdroging heeft:
- zich suf voelen. Uw kind is dan bijvoorbeeld niet gemakkelijk wakker te krijgen.
- in de war zijn
- het gevoel hebben flauw te vallen
Bel ook dezelfde dag uw huisarts als uw kind 1 of meer klachten van uitdroging heeft:
- een halve dag geen natte luiers of niet geplast
- minder dan de helft drinken
- een droge mond
- snelle ademhaling
- snelle hartslag
- diepliggende ogen
- koude armen en benen
- als u met de vingers een huidplooitje optilt en deze even blijft ‘staan’
Neem ook contact op met de huisarts als uw kind misschien uitdroogt én 1 of meer van deze ziektes heeft:
- een nierziekte
- een hartziekte
- suikerziekte (diabetes).
Heeft uw kind diarree? Lees wanneer u contact op moet nemen als uw kind diarree heeft.
Of moet uw kind steeds overgeven? Lees wanneer u de huisarts moet bellen bij overgeven.
Is uw kind ook ziek met koorts? Lees dan waar u op moet letten.