Ik word onderzocht op een vernauwing van de halsslagader

In het kort

In het kort

  • Uw halsslagader wordt onderzocht als u een TIA of een herseninfarct heeft gehad.
  • Bij een vernauwing van de halsslagader heeft u een grotere kans op (nog) een herseninfarct.
  • U krijgt een echo (Duplex-onderzoek) en/of een CT- of MRI-scan van de bloedvaten.
  • Soms kan een operatie helpen om de kans op een herseninfarct te verkleinen.
Wat is het

Wat is een vernauwing van de halsslagader?

U heeft 4 slagaders in uw hals. Door die slagaders stroomt het bloed naar uw hersenen.

Bij een vernauwing in de halsslagader zijn er verkalkingen aan de binnenkant van het bloedvat.

U merkt meestal niets van de vernauwing. Er blijft genoeg bloed naar de hersenen stromen omdat de 4 slagaders aan elkaar verbonden zijn.

Er is wel een risico. Een bloedpropje kan loslaten. Dat propje gaat dan met de bloedstroom mee naar de hersenen. Daar kan hij een kleiner bloedvat afsluiten. Dan krijgt u een TIA, een herseninfarct of een afsluiting van een bloedvat in uw oog.

Wanneer onderzoek?

Wanneer wordt een onderzoek van de halsslagader gedaan?

Uw halsslagader wordt onderzocht als u een TIA of een herseninfarct heeft gehad. Het onderzoek gebeurt liefst binnen 3 dagen nadat u de TIA of het herseninfarct kreeg. Als een vernauwing snel behandeld kan worden, vermindert de kans op een nieuw herseninfarct.

Uw halsslagader kan ook onderzocht worden als uw (huis)arts een ruis hoort in uw halsslagader. De ruis kan komen door een vernauwing in uw halsslagader.

Onderzoeken

Hoe wordt de halsslagader onderzocht?

Duplex-onderzoek

Meestal krijgt u eerst een duplex-onderzoek. Dit is een onderzoek met geluidsgolven en echobeelden.

U ligt op een onderzoekstafel. U krijgt gel op de huid van uw hals. De laborant beweegt een apparaatje langs uw hals dat geluidsgolven uitzendt. U kunt dat geluid niet horen. Het bloed in uw halsslagader kaatst de geluidsgolven terug. Dit wordt omgezet in beelden. Een vernauwing is dan te zien op een beeldscherm.

Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Het is niet pijnlijk. Dit onderzoek heeft geen risico’s.

CTA-onderzoek

CTA-onderzoek is een CT-scan van de bloedvaten. Het onderzoek gebeurt met röntgenstralen en een contrastmiddel. U ligt op een onderzoekstafel die langzaam door een soort tunnel schuift. Het apparaat maakt beelden van uw halsslagader. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. U voelt er niets van, behalve een prik voor het infuus. Het contrastmiddel plast u vanzelf weer uit.

  • Bent u allergisch voor jodium? Zeg dat dan van tevoren tegen uw neuroloog of tegen de persoon die het onderzoek doet.
  • Heeft u nierproblemen? Contrastmiddel met jodium kan nierproblemen verergeren. U krijgt dan voor en na het onderzoek een infuus met vocht. Dit beschermt uw nieren.
  • Röntgenstraling kan schadelijk zijn als u veel röntgenonderzoeken moet ondergaan. Uw arts zal het aantal röntgenonderzoeken zo klein mogelijk houden. Daarom is een MRA-onderzoek soms beter voor u.
  • De CTA-scan is minder nauwkeurig bij erge slagaderverkalking. Ook dan kan een MRA-onderzoek beter zijn.

MRA-onderzoek

MRA-onderzoek is een MRI van de bloedvaten. U ligt in een smalle buis. Het MRA-apparaat maakt beelden van uw halsslagader. U hoort daarbij een kloppend geluid. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Het is niet pijnlijk. Sommige mensen vinden het wel vervelend om in de buis te liggen. U kunt ook last hebben van het geluid.

MRA werkt met een sterke magneet. Die trekt metaal aan. Draag daarom tijdens dit onderzoek geen metalen dingen, zoals sieraden, haarspelden of een piercing.
Heeft u metaal in uw lichaam, bijvoorbeeld een pacemaker of een kunstgewricht? Dan krijgt u geen MRA-onderzoek.

Angiografie

Heel soms is een angiografie nodig. Angiografie is een onderzoek met röntgenstraling.

U krijgt een slangetje in uw lies. Het slangetje wordt via uw buik en achter uw hart langs naar uw halsslagader geschoven. Via het slangetje krijgt u contrastvloeistof in uw halsslagader. Daarna worden röntgenfoto’s gemaakt.

Bent u allergisch voor jodium? Zeg dit dan van tevoren tegen uw neuroloog of de persoon die het onderzoek uitvoert.

U kunt na het onderzoek een blauwe plek in uw lies krijgen. Heel soms ontstaat een bloedpropje in een bloedvat.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder na onderzoek van de halsslagader?

Is uw halsslagader vernauwd? U heeft dan een grotere kans op (nog) een herseninfarct. Mogelijk krijgt u medicijnen, een operatie of dotterbehandeling.

Is uw halsslagader niet vernauwd? Ook dan is het belangrijk om het risico op (nog) een herseninfarct zo laag mogelijk te houden. Gezond leven en medicijnen helpen daarbij.
De neuroloog onderzoekt waar uw klachten vandaan zijn gekomen. Soms ontstaan de klachten door hartproblemen. U krijgt een verwijzing naar een cardioloog als de neuroloog denkt dat u misschien hartproblemen heeft.

Bel direct 112 als u klachten heeft die kunnen komen door een beroerte, zoals een verlamde arm of been, een scheve mond en/of verwarde spraak.

Meer informatie

Meer informatie over een vernauwing van de halsslagader

De informatie over vernauwing van de halsslagader is gebaseerd op:

Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?