In het kort
- Alvleesklierkanker drukt soms de buis dicht die gal naar de darm laat gaan.
- Hierdoor kunt u geelzucht krijgen.
- Bij geelzucht zijn uw huid en uw oogwit geel. Ook kunt u jeuk over uw hele lichaam krijgen en uw urine kan donkerder worden.
- De chirurg kan een stent of een drain plaatsen, of een operatie doen.
Wat is geelzucht bij alvleesklierkanker?
Bij geelzucht is uw huid en uw oogwit geel. Geelzucht is geen ziekte, het is een verschijnsel door te veel galkleurstof in uw bloed.
Bij alvleesklierkanker kan dat komen doordat de tumor de galbuis dichtdrukt. De gal kan dan nergens heen en hoopt zich op in de lever. Hierdoor komt de galkleurstof in het bloed terecht. Galkleurstof heeft een gele kleur. Doordat er nu veel galkleurstof in uw bloed zit, kunnen uw huid en uw oogwit geel worden.
Wat zijn de klachten van geelzucht?
Bij geelzucht kunt u de volgende klachten hebben:
- een gele huid
- geel oogwit
- jeuk over uw hele lichaam
- donkere urine
- lichtgekleurde ontlasting
Behandeling van geelzucht bij alvleesklierkanker
Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat de gal weg kan:
- het plaatsen van een stent;
- het plaatsen van een drain;
- door u te opereren.
Een stent
Een stent is een kunststof of metalen buisje dat de arts in de vernauwing van de galweg legt. Het drukt de tumor opzij en houdt zo de galweg open. Hierdoor verdwijnen uw klachten, zoals geelzucht.
Meestal plaatst de arts de stent tijdens een kijkonderzoek van de galwegen (ERCP). Werkt de stent goed, dan wordt de gal weer afgevoerd.
De stent kan verstopt raken. Dan krijgt u vaak weer geelzucht. U kunt dan ook koorts hebben. De stent moet dan snel vervangen worden.
Een drain
Kan de arts geen stent bij u inbrengen? Dan kunt u misschien een drain krijgen voor de afvoer van galvloeistof.
U krijgt eerst een verdoving. Soms krijgt u ook een roesje.
Met behulp van een echo brengt de arts een holle naald via de buik in de galwegen. Via de naald spuit de arts contrastvloeistof in de galwegen. De galwegen zijn daardoor zichtbaar op röntgenfoto’s. De arts legt een slangetje (een drain) aan. Daardoor kan de gal naar buiten.
Het aanprikken van de galwegen kan soms problemen geven, zoals een bloeding in de buikholte of lekkage van gal in de buikholte. Meestal stopt dat vanzelf.
Een operatie
Bij deze operatie maakt de arts een verbinding tussen de grote galbuis en de darm. Hierdoor kan de galvloeistof naar de darm toe.
Hoe gaat het verder na de behandeling van geelzucht bij alvleesklierkanker?
Wanneer de galvloeistof weer weg kan na de behandeling, zal de geelzucht verdwijnen. U ziet niet meer geel, uw urine en ontlasting worden weer normaal van kleur, u heeft geen jeuk meer en u heeft weer meer zin om te eten.
Een stent en een drain zijn lichaamsvreemd materiaal. Ze kunnen ontsteken of verstopt raken. U krijgt dan bijvoorbeeld koorts en de geelzucht komt terug. In dat geval krijgt u antibiotica en zal de arts de drain of stent vervangen.
Wanneer contact opnemen na een behandeling tegen geelzucht?
Krijgt u weer geelzucht of koorts? Neemt u dan contact op met uw arts. De stent is dan misschien verstopt en moet dan snel vervangen worden.
Meer informatie over alvleesklierkanker
- Voor lotgenotencontact: Living With Hope.
- Informatie over ziekenhuizen die alvleesklierkanker behandelen: Ziekenhuischeck.nl.
- Wat andere mensen vinden van een ziekenhuis of arts: Zorgkaart Nederland.
We hebben de informatie gemaakt met de richtlijn voor specialisten over pancreascarcinoom.