Ik wil meer weten over antibiotica en resistentie

In het kort

In het kort

 • Antibiotica zijn medicijnen die werken tegen infecties door bacteriën.
 • Door telkens dezelfde antibiotica te geven kunnen bacteriën resistent worden.
 • De resistente bacterie is niet meer gevoelig voor het antibioticum en kan u ziek maken.
 • Zorgvuldig gebruik van antibiotica kan resistentie tegen gaan.
Wat is het

Wat zijn antibiotica?

Infecties met virussen of bacteriën 

De meeste infecties worden veroorzaakt door een virus, zoals bij verkoudheid of griep. Andere infecties ontstaan door bacteriën, zoals bij een blaasontsteking, longontsteking of seksueel overdraagbare aandoening (soa).

Een aantal infecties begint met een virus, waarna de bacterie de infectie overneemt. Dit kan bij infecties van de keel, de longen, het middenoor of het oog voorkomen. In dat geval wordt de infectie erger, vaak neemt de koorts toe. Of de koorts komt na een paar koortsvrije dagen weer terug.

Antibiotica

Antibiotica zijn medicijnen die heel goed werken tegen infecties veroorzaakt door bacteriën. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Tegen infecties met virussen werken antibiotica niet.
Penicilline is het bekendste antibioticum, maar er zijn nog veel meer soorten. Elk soort antibioticum werkt tegen andere groepen bacteriën.
Alleen bij ernstige bacteriële infecties zijn antibiotica zinvol.

Ongevoelig

Resistentie van antibiotica

Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie ‘resistent’ worden. De bacterie is dan niet meer gevoelig voor het antibioticum. Wanneer u een infectie krijgt met zo’n resistente bacterie, helpen de antibiotica niet meer. De resistente bacteriën worden niet geremd, waardoor u erg ziek kunt worden.

Gelukkig worden er af en toe nieuwe antibiotica uitgevonden. Maar steeds meer bacteriën reageren niet meer goed op antibiotica. Dit komt doordat er in de wereld veel te vaak antibiotica worden gebruikt als het eigenlijk niet nodig is. In sommige landen kunt u zelfs zonder recept antibiotica kopen.

MRSA-bacterie

Een van de bacteriën die bijna niet meer te behandelen is met antibiotica, heet de MRSA-bacterie. Mensen die in een ziekenhuis in het buitenland zijn behandeld, nemen die bacterie wel eens mee naar Nederland. Als u in een buitenlands ziekenhuis heeft gelegen en binnen enkele maanden naar een Nederlands ziekenhuis moet, wordt u daarom in Nederland eerst op de MRSA-bacterie gecontroleerd. 

Naast de MRSA-bacterie zijn er nog andere bacteriën die ongevoelig zijn geworden voor antibiotica. Zo zijn er bijvoorbeeld resistente gonococcen die de seksueel overdraagbare aandoening gonorroe veroorzaken. Bacteriën als de resistente gonococ of de MRSA noemen we Bijzonder Resistente Micro Organismen (BRMO).

Resistentie voorkomen

Ontstaan van resistente bacteriën tegen antibiotica voorkomen

De enige manier om ervoor te zorgen dat bacteriën gevoelig blijven voor antibiotica, is heel zorgvuldig te zijn in het gebruik ervan.

Let daarom op volgende punten:

 • Gebruik alleen antibiotica als de arts dit nodig vindt.
 • Gebruik alleen de voorgeschreven antibiotica.
 • Neem de dagelijkse hoeveelheid antibiotica zorgvuldig en op het voorgeschreven tijdstip in.
 • Maak de antibioticakuur altijd helemaal af.
 • Stop de antibioticakuur alleen na overleg met uw huisarts.
 • Gebruik geen oude restjes antibiotica, niet van uzelf en ook niet van anderen.
 • Slik in het buitenland niet zomaar antibiotica die u zonder recept kunt kopen. Ga eerst naar een arts in het land waar u bent of bel uw huisarts in Nederland.
  Meer informatie

  Meer informatie over antibiotica?

  Meer informatie over antibiotica vindt u bij het RIVM.

  Op apotheek.nl vindt u meer informatie over medicijnen. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker.

  Laatst herzien op

  Vond u deze informatie nuttig?

  Vond u deze informatie nuttig?
  Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
  Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.