Ik heb problemen met borstvoeding geven

In het kort

In het kort

 • Als je borstvoeding geeft, kunnen soms problemen ontstaan. Bijvoorbeeld:
  • Je hebt te veel of te weinig moedermelk.
  • Je hebt last van tepelkloven.
  • Je borst is ontstoken.
  • Je baby heeft last van spruw in de mond.
 • Bij problemen met borstvoeding kun je advies vragen aan de kraamhulp, het consultatiebureau, je huisarts of een lactatiekundige.
 • Bel dezelfde dag je huisarts als je je ziek en koortsig voelt en je borst meer pijn doet dan normaal. Je hebt dan misschien een borstontsteking.
Wat is het

Welke problemen kan ik krijgen als ik borstvoeding geef?

Te weinig moedermelk

Sommige vrouwen maken te weinig moedermelk aan. Dat kan bijvoorbeeld hierdoor komen:

 • Je hebt te weinig melkklieren in je borst.
 • Je maakt te veel of te weinig hormonen aan.
 • Je hebt een borstoperatie gehad (bijvoorbeeld een borstverkleining of borstvergroting).
 • Je voelt je onzeker of gespannen.

Te veel moedermelk

Als je meer melk aanmaakt dan je baby drinkt, worden je borsten vol en hard. Voordat de baby drinkt, kun je aan je borsten voelen dat ze vol zitten, dit heet stuwing. Soms is er te veel stuwing, dit kan pijnlijk zijn. Dit komt vooral voor in de eerste week na de geboorte. Na een tijdje maak je precies genoeg melk aan voor je baby.

Tepelkloven

Je tepels moeten wennen aan de zuigkracht van je baby. Als je baby de tepel niet goed in zijn mondje neemt, kun je een tepelkloof krijgen. Dit is een pijnlijk scheurtje in de huid van de tepel.

Borstontsteking

Een borstontsteking ontstaat wanneer de melk in de borst niet goed kan doorstromen. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat een melkkanaaltje verstopt is geraakt. De borst wordt dan dik, rood en pijnlijk. Voel je je ook ziek of koortsig? Dan kun je borstontsteking hebben door een bacterie. De kans op een borstontsteking is groter als je een tepelkloof hebt. Via de tepelkloof kan de bacterie in je borst komen.

Spruw

Je baby kan spruw krijgen in zijn mondje. Dit zijn witte vlekjes met roodheid in het mondje. Dit gebeurt vaak in de eerste 4 weken. Spruw is een infectie door een schimmel. Je baby kan hier last van hebben. Dit kun je merken doordat je baby vaker de tepel loslaat, slecht drinkt of vaker huilt.
Veel baby's hebben een witte tong, dit is niet altijd spruw.

Adviezen

Wat kan ik doen bij problemen met borstvoeding?

Te weinig moedermelk

Als je te weinig moedermelk aanmaakt, kan het helpen je baby vaker aan te leggen aan de borst of extra melk te kolven. Dit kan zorgen voor meer melkproductie. Als dit niet genoeg helpt, kan het consultatiebureau of de lactatiekundige je verder helpen met adviezen. De lactatiekundige is een deskundige op het gebied van borstvoeding. De huisarts kan je hiervoor een verwijzing geven.

Te veel moedermelk

Pijn door te veel moedermelk in je borsten (pijnlijke stuwing) kun je voork├│men door de baby vaak en lang genoeg te laten drinken. Ook kun je na het voeden een koude doek tegen de pijnlijke borst aanleggen. Als je baby de tepel niet goed in de mond krijgt door de stuwing, dan kun je eerst wat melk afkolven. Vaak lukt het drinken daarna beter.

Tepelkloven

Het belangrijkste om tepelkloven te voorkomen is je baby goed aanleggen: zorg dat de baby de tepel goed in zijn mond neemt.

Borstontsteking

Begin bij het voeden met de pijnlijke borst, zodat je baby de borst goed leeg kan drinken. Voor en tijdens de voeding kun je een warme doek (kompres) op de borst leggen. Ook kun je de borst zachtjes masseren naar de tepel toe. Hierdoor kan de melk beter doorstromen.

Tegen de pijn kun je na de voeding een koude doek op de borst leggen. Haal deze er ruim voor de volgende voeding weer af, zodat je borsten weer warm genoeg zijn voor de volgende voeding. Je kunt ook een paracetamol nemen tegen de pijn.

Voel je je ook ziek of koortsig? Bel dan je huisarts. Je hebt misschien een antibioticum nodig.

Spruw

Kijk voor info en adviezen over spruw bij de baby bij mijn kind heeft spruw.

Bij alle problemen met borstvoeding kun je advies vragen aan een lactatiekundige (via het consultatiebureau of je huisarts).

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Wanneer bellen

Wanneer moet ik contact opnemen met de huisarts?

Bel direct je huisarts als je klachten krijgt van een borstontsteking:

 • Je borst wordt dik, rood en warm en doet pijn.
 • Je voelt je ziek en koortsig.

Ook als je vragen hebt over borstvoeding of graag advies wilt, kun je contact opnemen met je huisarts of met het consultatiebureau. Zij kunnen je verwijzen naar een lactatiekundige. Dat is een deskundige die je kan helpen bij de borstvoeding.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?