In het kort
- Bij fibromyalgie kan een fysiotherapeut u oefeningen geven om te bewegen.
- Ook krijgt u tips voor een goede lichaamshouding.
- Een psycholoog leert u om anders met klachten om te gaan.
- Therapie in een groep, met uw gezin of partner is mogelijk.
- Probeer ontspanningsoefeningen te doen.
- Sommige mensen met fibromyalgie zijn er echt depressief van. Dan helpt behandeling door een psycholoog.
Welke dingen spelen een rol bij fibromyalgie?
Bij fibromyalgie spelen een aantal factoren een rol. Bijvoorbeeld:
- Gedachten
Dit zijn bijvoorbeeld de negatieve gedachten die u kunt hebben over uw fibromyalgie. U kunt bijvoorbeeld denken dat het allemaal nooit meer goed gaat komen met uw pijn of vermoeidheid. - Gevoelens en spanningen
Ongerustheid, angst voor ziekte, bewegingsangst, somberheid en depressie. Het kan allemaal een belangrijke rol spelen bij fibromyalgie. - Gedrag
Pijn, moeheid en andere klachten kunnen uw gedrag beïnvloeden. U wordt misschien ook extra angstig door de klachten. U kunt heel voorzichtig gaan lopen. U wilt misschien alleen nog maar met de auto, en niet meer fietsen of lopen. Mensen met fibromyalgie kunnen dingen gaan vermijden. - Leefomgeving
Hoeveel last u heeft van fibromyalgie, heeft voor een deel ook te maken met de situatie in uw leefomgeving (gezin) of op uw werk.
Een fysiotherapeut, oefentherapeut of psycholoog kan u goed begeleiden en leren om met uw situatie om te gaan.
Naar een fysiotherapeut bij fibromyalgie
Als u moeilijk kunt bewegen, dan kan begeleiding door een fysiotherapeut of oefentherapeut helpen. Deze kan u helpen bij de oefeningen die u zelf moet doen.
Ook voor een goede lichaamshouding kan de fysiotherapeut tips geven.
Gezinstherapie of relatietherapie bij fibromyalgie
Als iemand fibromyalgie heeft, kan dat in het woonverband, het gezin of de relatie waarin hij of zij leeft problemen geven. Pijn of moeheid kan u humeurig, angstig of somber maken en dat merkt uw omgeving natuurlijk direct.
Samen met de mensen die dicht bij u leven wordt gekeken naar wat er gebeurt en of er oplossingen zijn.
Ontspanningsoefeningen bij fibromyalgie
Psychologen of fysiotherapeuten kunnen ontspanningsoefeningen geven bij fibromyalgie. Als u zich beter kunt ontspannen, kunnen angsten en pijnklachten minder worden. Ook kunt u waarschijnlijk beter slapen. U leert het verschil te voelen tussen een gespannen en een ontspannen lichaam. Vervolgens kunt u een paar keer per dag proberen te kiezen voor ontspanning.
We denken dat wanneer uw lichaam en uw gedachten tot rust komen, u beter met de fibromyalgieklachten kunt omgaan. De klachten kunnen dan opeens minder in de weg zitten.
Naar een psycholoog met fibromyalgie
Fibromyalgie geeft vaak heel veel last en het kan uw hele leven beheersen. Net als bij andere ernstige aandoeningen kan het goed helpen om uw situatie met een psycholoog te bespreken.
Pijn, angst, negatieve gedachten, heftige moeheid, depressie, hoe gaat u ermee om? En hoe gaat uw omgeving ermee om? Samen met een psycholoog kunt u deze belangrijke problemen bespreken. Stap voor stap kijkt u samen of u wat dingen in uw leven zo kunt aanpassen dat het wat beter met u gaat. Het is bewezen dat behandeling met een psycholoog heel goed kan werken.
Er zijn verschillende manieren van behandelen door een psycholoog:
- Cognitieve gedragstherapie
- Groepstherapie
- Gezinstherapie of relatietherapie
- Ontspanningsoefeningen
Cognitieve gedragstherapie bij fibromyalgie
Bij cognitieve gedragstherapie wordt gekeken naar wat er allemaal met u gebeurt door fibromyalgie.
- Wat doen de pijnklachten of moeheid met u?
- Hoe houdt u het vol?
- Wat doen de klachten met uw lichaam?
- Is uw gedrag, uw gevoel, uw manier van denken veranderd door uw klachten?
- Gaat u anders om met de mensen om u heen sinds u bijvoorbeeld erge pijn heeft?
- En wat doen al die veranderingen weer met uw fibromyalgie?
Het doel van cognitieve gedragstherapie is het doorbreken van die cirkel. In een aantal gesprekken kijkt u samen hoe u denkt over uw pijn of moeheid. De psycholoog leert u om op een andere manier naar uw klachten te kijken. Hij of zij leert u om op zo’n manier met uw klachten om te gaan dat u er wat minder last van heeft. Uw gedrag, gevoel en manier van denken kunnen daardoor veranderen. We weten dat dat meestal helpt om de klachten te verminderen.
Groepstherapie bij fibromyalgie
Groepstherapie, de naam zegt het al. In een groep worden de factoren besproken die bij fibromyalgie vaak een rol spelen. Mensen met fibromyalgie herkennen de problemen vaak bij en van elkaar. Het helpt vaak goed om er in een groep over te praten, onder begeleiding van een psycholoog. Bijvoorbeeld over hoeveel last de deelnemers allemaal hebben van hun dagelijkse eindeloos lijkende klachten. U vertelt elkaar over de klachten en geeft elkaar tips om verder te komen of om de klachten aan te pakken. In de groep legt de psycholoog uit wat je kunt doen aan fibromyalgie. Samen kunt u gaan oefenen om negatieve gedachten door positieve gedachten te vervangen.
Psycholoog en medicijnen bij fibromyalgie
Sommige mensen met fibromyalgie zijn er echt depressief van. Vaak helpt een behandeling door een psycholoog goed bij een depressie.
Soms zijn er ook antidepressiva nodig. Dat zijn medicijnen die kunnen helpen tegen depressie en vaak ook tegen heftige angst. SSRI´s zijn medicijnen die tegen angst en ook tegen depressie helpen. Voorbeelden van deze medicijnen zijn citalopram, paroxetine en fluoxetine.
citalopram
Citalopram behoort tot de serotonineheropnameremmers ofwel SSRI's. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine.
Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.
Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals een dwangstoornis, paniekstoornis, specifieke fobie (angst) en posttraumatische stressstoornis. Soms wordt citalopram ook gebruikt bij voortijdige zaadlozing, premenstrueel syndroom en bij prikkelbare-darmsyndroom.
fluoxetine
Fluoxetine behoort tot de serotonineheropnameremmers, ofwel SSRI's.
Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.
Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals dwangstoornis (OCD), paniekstoornis, sociale fobie en posttraumatische stressstoornis. Het wordt ook gebruikt bij boulimia nervosa, bij bepaalde menstruatieklachten (namelijk het premenstrueel syndroom), bij voortijdige zaadlozing, bij narcolepsie (slaapziekte) en bij prikkelbare-darmsyndroom.
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.paroxetine
Paroxetine behoort tot de serotonineheropnameremmers, ofwel SSRI's. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid serotonine. Deze lichaamseigen stof speelt een rol bij emoties en stemmingen. SSRI's verbeteren de stemming en verminderen angsten.
Artsen schrijven het voor bij depressie en bij angststoornissen, zoals een dwangstoornis, paniekstoornis, sociale fobie, specifieke fobie en posttraumatische stressstoornis.
Het wordt ook gebruikt bij zenuwpijn, bij seksuele stoornissen (vroegtijdige zaadlozing), premenstrueel syndroom (PMS) en bij opvliegers tijdens de overgang. Verder bij jeuk en hoesten in de laatste levensfase (palliatieve zorg).
Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.Meer informatie over fibromyalgie, pijn en vermoeidheid
Meer informatie over fibromyalgie, pijn en vermoeidheid vindt u bij:
Informatie over cognitieve gedragstherapie vindt u bij MIND.
Kijk voor ontspanningsoefeningen op de website Psychische gezondheid.