Ik heb fibromyalgie

In het kort

In het kort

 • De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en vermoeidheid. 
 • Lichaamsbeweging kan goed helpen bij fibromyalgie. 
 • Maak in ieder geval dagelijks een wandeling. 
 • Bewegen geeft in het begin meer spier- en gewrichtsklachten. 
 • Neem daarom een warme douche of warm bad nadat u in actie bent geweest. 
 • Begeleiding door een fysiotherapeut, oefentherapeut of psycholoog kan helpen.
Beschrijving

Wat is fibromyalgie?

In het woord fibromyalgie zitten drie woorden:

 • Fibro: bindweefsel, het weefsel dat spieren met botten verbindt. Het zit ook in kapsels en banden bij uw gewrichten.
 • Myo: spierweefsel
 • Algie: pijn

Fibromyalgie is een combinatie van klachten. De klachten zijn zo vervelend dat uw hele leven erdoor kan veranderen. 

Verschijnselen

Wat zijn de klachten bij fibromyalgie?

De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en vermoeidheid. Deze klachten kunnen zo hevig zijn dat uw dagelijks leven in de knel komt. Belangrijke dingen, zoals werk en sport, kunnen steeds moeilijker worden. Sommige mensen met fibromyalgie blijven werk en sport volhouden. Voor andere mensen lijkt het allemaal niet meer mogelijk.

Niet meer kunnen werken. Niet meer kunnen sporten, of zelfs niet meer kunnen fietsen en wandelen. Slecht slapen. Vermoeidheid en somberheid kunnen uw leven dan gaan bepalen. Door fibromyalgie kunt u diep in de put raken.

Pijnplekken
Mensen met fibromyalgie hebben zeurende, stekende, brandende, snijdende of kloppende pijn die op allerlei plaatsen kan zitten. De meest voorkomende pijnplekken zijn:

 • Hoofd
 • Nek
 • Schouders
 • Rug
 • Borst
 • Bekken
 • Knieën

Stijfheid
U kunt enorm stijf zijn als u lang in een bepaalde houding heeft gezeten of gelegen. Daardoor kunnen ’s ochtends uw spieren en gewrichten stijf aanvoelen. Soms is het lastig om uit een stoel op te staan. Uw spieren kunnen slapper worden waardoor u minder kracht heeft. Een klein kind optillen, iets zwaars boven in een kast leggen of gewoon een boodschappentas tillen kan dan soms al te zwaar zijn.

Uw armen kunnen zwaar aan gaan voelen. Het wordt moeilijker om uw armen of benen gewoon op te tillen. Armen en benen kunnen gaan tintelen. U kunt al gaan opzien tegen een klein stukje lopen of fietsen.

Slapen
Slapen kan steeds slechter gaan. Misschien horen slaapproblemen bij fibromyalgie, maar het kan natuurlijk ook zijn dat u wakker ligt van de pijn en de zorgen over de achteruitgang van uw lichaam. Of misschien ligt u wakker omdat het werk niet meer gaat.

Gevolgen van moeheid en pijn
Door de moeheid en de pijn en door alle pech die u als fibromyalgiepatiënt kunt hebben, kunt u behoorlijk humeurig worden. Er kunnen klachten ontstaan als:

Andere klachten
Fibromyalgie kan samengaan met prikkelbare darm met darmkrampen, buikpijn en sterk wisselende ontlasting (verstopping of juist waterdunne diarree).

Sommige mensen hebben last van opgezwollen handen, vingers, onderbenen of enkels.

Soms verergert kou de klachten.

ORS

ORS is een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken.

Bron: Apotheek.nl
Oorzaken

Hoe ontstaat fibromyalgie?

Eigenlijk weten we niet waardoor fibromyalgie komt. Onderzoekers hebben spieren en gewrichten bij mensen met fibromyalgie onderzocht en geen afwijkingen gevonden.

Er wordt wel gedacht dat er bij mensen met fibromyalgie iets fout gaat tussen de hersenen, spieren en bepaalde stoffen die de spieren aansturen (neurotransmitters). Tot nu toe zijn daar geen aanwijzingen voor gevonden. Het lijkt erop dat mensen met fibromyalgie heftiger reageren op wat er om hen heen gebeurt. Verder wordt er ook wel gedacht dat het lichaam van mensen met fibromyalgie pijn anders verwerkt.

Fibromyalgie is geen ontsteking. Uw lichaam raakt niet beschadigd door fibromyalgie. Wel kan uw lichaam in conditie achteruit gaan wanneer u steeds minder gaat doen.

Diagnose

Onderzoek bij fibromyalgie

Het is heel lastig om met zekerheid te zeggen of u fibromyalgie heeft. Er zijn een aantal regels opgesteld door mensen die zich bezighouden met fibromyalgie.

Iemand met fibromyalgie heeft:

 • langer dan drie maanden pijn;
 • langer dan drie maanden stijfheidsklachten (moeilijk op gang komen);
 • langdurige klachten van pijn en stijfheid op minstens drie verschillende plekken in het lichaam;
 • pijnplekken in het bovenlichaam en in het bekken, de billen en/of benen;
 • pijnplekken links en rechts in het lijf (dus niet alleen aan één kant);
 • last op meer dan 11 van de 18 zogenaamde 'pijnpunten'. Of u pijn heeft aan deze pijnpunten hangt af van of u een goede dag heeft of een slechte. Het hangt ook af van hoe hard de arts die u onderzoekt op die punten drukt. Daarom blijft het lastig om te zeggen of iemand fibromyalgie heeft of niet.
Adviezen

Adviezen bij fibromyalgie

 • Het is belangrijk om in beweging te blijven. Als uw conditie achteruit gaat, kunnen pijn en vermoeidheid ook erger worden. We weten ook dat lichaamsbeweging goed kan helpen tegen slaapproblemen en tegen somberheid. Probeer te fietsen, tuinieren of zwemmen. Maak in ieder geval dagelijks een wandeling. 
 • Wanneer u begint met meer bewegen geeft dat waarschijnlijk ook meer spier- en gewrichtsklachten. Zeker in het begin. Neem daarom een warme douche of warm bad nadat u in actie bent geweest.
 • Ga op tijd naar bed en blijf niet te lang liggen ’s ochtends.
 • Zorg voor een goede lichaamshouding.
 • Eet gezond.
 • Bespreek met de mensen uit uw omgeving wat uw beperkingen zijn. Leg hen ook uit dat u werkt aan uw klachten. Vraag eventueel of ze u willen stimuleren. 
Medicijnen

Medicijnen bij fibromyalgie

Er zijn geen medicijnen tegen fibromyalgie.

Als pijnstiller kunt u paracetamol gebruiken, bijvoorbeeld als u door de pijn niet goed kunt bewegen of slapen. Komt de pijn steeds terug? U kunt dit voorkomen door de pijnstiller op een vast tijdstip in te nemen. Neem zo nodig twee paracetamol om de vijf uur (maximaal vier keer per etmaal).

Helpt paracetamol onvoldoende? Dan kunt u een andere pijnstiller proberen, zoals ibuprofen , diclofenac of naproxen . Deze drie middelen kunnen maagklachten geven.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met fibromyalgie?

Fibromyalgie geeft vaak een wisselend patroon van klachten. Soms kan het opeens heel goed gaan en kunt u bijvoorbeeld sport weer oppakken. Soms is het zo heftig dat u haast niet uit een stoel kunt komen. Fibromyalgie lijkt zelden echt over te gaan. Wel kunnen de klachten langere tijd verminderen of zelfs wegblijven.

Als u moeilijk kunt bewegen, dan kan begeleiding door een fysiotherapeut of oefentherapeut helpen. Deze kan u helpen bij de oefeningen die u zelf moet doen. Ook voor een goede lichaamshouding kan de fysiotherapeut tips geven.

Het kan moeilijk zijn om het leven met fibromyalgie aan te kunnen. Soms is het zo zwaar of bent u zo angstig of depressief dat het goed kan zijn om te gaan praten met een psycholoog of psychotherapeut.
Van cognitieve gedragstherapie weten we dat het goed kan helpen. U kijkt samen met de therapeut naar wat er allemaal met u gebeurt, doordat u fibromyalgie heeft. Wat doen de pijnklachten of moeheid met u? Hoe houdt u het vol? Wat doen de klachten met uw lichaam? Zijn uw gedrag, uw gevoel, uw manier van denken veranderd door uw klachten? Gaat u anders om met de mensen om u heen sinds u bijvoorbeeld erge pijn heeft? En wat doen al die veranderingen weer met uw fibromyalgie?
Het doel van cognitieve gedragstherapie is die cirkel doorbreken. In een aantal gesprekken kijkt u samen hoe u denkt over uw pijn of moeheid. De psycholoog leert u om op een andere manier naar uw klachten te kijken. U leert om op een andere manier met uw klachten om te gaan zodat u er wat minder last van heeft. Uw gedrag, gevoel en manier van denken kunnen daardoor veranderen. We weten dat dat meestal helpt om de klachten te verminderen.

Meer informatie over de hulpverlening vindt u in het onderwerp Psychische klachten.

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.