Ik heb een gewrichtsontsteking door een bacterie

In het kort

In het kort

 • Soms is een bacterie de oorzaak van een gewrichtsontsteking.
 • Bel direct uw huisarts als een gewricht dik, warm, rood en erg pijnlijk is.
 • Buigen of strekken gaat bijna niet.
 • Voelt u zich ook misselijk of ziek of heeft u koorts? Bel nu!
 • De huisarts stuurt u snel naar een ziekenhuis voor behandeling.
 • De behandeling is met antibiotica.
Wat is het

Hoe ontstaat een gewrichtsontsteking door een bacterie?

Meestal is er op een andere plek in uw lichaam een bacterie binnengedrongen, bijvoorbeeld via uw longen. De bacterie heeft op die plek een ontsteking veroorzaakt. Soms komen daarbij bacteriën in het bloed terecht. Via de bloedbaan kunnen bacteriën dan in de gewrichtsvloeistof van een gewricht komen en ook daar een ontsteking veroorzaken.

De kans dat een bacterie zich via de bloedbaan verspreidt is iets groter als uw afweer sterk is verminderd, bijvoorbeeld

 • door een ernstige ziekte zoals kanker
 • of door medicijnen die uw afweer verminderen, zoals prednison, DMARD’s (tegen reumatoïde artritis) of chemotherapie.

Soms komen bacteriën via een injectie of een (operatie)wond in het gewricht en veroorzaken dan een ontsteking.

prednison

Prednison is een bijnierschorshormoon, ook wel corticosteroïd genoemd.
Bijnierschorshormonen remmen ontstekingen en overgevoeligheidsreacties. Ze zijn ook nodig om energie, mineralen en zouten vrij te maken en op te slaan.

Artsen schrijven prednison voor bij:

 • Ziektes met ernstige ontstekingen. Bijvoorbeeld luchtwegontstekingen (zoals COPD), reumatische aandoeningen (zoals reuma, polymyalgie en jichtaanvallen), darmziekten (namelijk colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn), het syndroom van Sjögren, bepaalde oogontstekingen, clusterhoofdpijn, lupus erythematodes (LE), ernstige huidontstekingen (zoals bij lepra), bepaalde bloedziekten (zoals de bloedstollingsziekte ITP), de ziekte van Duchenne (spierziekte), Bellverlamming (een vorm van gezichtsverlamming), bij nierziektes, zoals het nefrotisch syndroom en bij netelroos. Ook bij ontstekingen bij tuberculose (van het hartzakje en van de hersenen).
  Bij ontstekingsziekten wordt het op verschillende manieren gebruikt: in een hoge dosering voor een paar dagen tot weken (stootkuur) en in een lagere dosering voor meerdere maanden (langdurige behandeling). Artsen schrijven het meestal voor als stootkuur.
 • Prednison wordt ook gebruikt om afstotingsreacties tegen te gaan. Na orgaantransplantaties en als onderdeel van een behandeling bij kanker.
 • Ook wordt het gebruikt om een tekort aan lichaamseigen bijnierschorshormonen aan te vullen. Zoals bij de bijnierziekten de ziekte van Addison, de ziekte van Cushing en het adrenogenitaal syndroom. Als het op deze manier gebruikt wordt heet het substitutietherapie.

Ziektes waarbij prednison wordt gebruikt zijn:

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Wat merk ik

Verschijnselen van een gewrichtsontsteking door een bacterie

 • Het gewricht is dik (gezwollen), rood en warm.
 • Vaak doet het erg veel pijn en is buigen en strekken niet meer mogelijk.
 • U kunt daarbij koorts hebben en zich ziek of misselijk voelen.

Wanneer u bacteriën in uw bloed heeft, kunt u erg ziek worden, met koorts, soms met koude rillingen (bibberen), misselijkheid, overgeven of sufheid. Dit kan zelfs levensbedreigend zijn.

Adviezen

Adviezen bij een gewrichtsontsteking door een bacterie

Als het erop lijkt dat de gewrichtsontsteking door een bacterie wordt veroorzaakt, dan moet u direct naar uw huisarts. Die verwijst u dan snel naar een ziekenhuis voor verder onderzoek.

De pijn kunt u alvast verminderen door het gewricht hoog te leggen. Is bijvoorbeeld uw knie of enkel ontstoken, dan kunt u uw been tijdelijk dwars op de bank leggen.

Voelt het gewricht warm aan? Dan kan koelen prettig zijn. Leg er een natte omslag of wat ijs tegenaan (niet langer dan tien minuten). Wikkel het ijs in een theedoek zodat de huid niet bevriest. Of gebruik een 'ice-pack'.

Medicijnen

Medicijnen bij een gewrichtsontsteking door een bacterie

Als blijkt dat een bacterie de gewrichtsontsteking heeft veroorzaakt, dan is het belangrijk dat u snel antibiotica krijgt. Deze worden meestal in het ziekenhuis via een infuus gegeven. Zodra het weer beter met u gaat, wordt het infuus gestopt en krijgt u nog een tijd antibioticapillen.

Als u nog pijn heeft, kan paracetamol goed helpen. Neem 3 tot 4 maal daags 2 tabletten van 500 mg. Lees meer bij paracetamol.

Helpt paracetamol onvoldoende? Dan kunt u een NSAID (naproxen, ibuprofen of diclofenac) proberen. NSAID’s zijn pijnstillers met een licht ontstekingsremmende werking. Bij een gewrichtsontsteking helpen ze vaak beter dan paracetamol.
Let op: NSAID's zijn goede pijnstillers, maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Ze kunnen (soms ernstige) maagklachten geven en de werking van andere medicijnen beïnvloeden. Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Of bent u ouder dan 60 jaar? Of gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Overleg dan eerst met uw huisarts of apotheker voordat u een NSAID gebruikt. Lees meer bij NSAID's.
Soms krijgt u er een medicijn (omeprazol) bij om de maag tegen NSAID's te beschermen.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

omeprazol

Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren, ontsteking van de maag en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder met de gewrichtsontsteking door een bacterie?

De specialist (reumatoloog, orthopeed of chirurg) prikt meestal in het gewricht om te onderzoeken welke bacterie de gewrichtsontsteking heeft veroorzaakt. Dat is nodig om te weten welke antibiotica u nodig heeft. Meestal zit er pus in het gewricht. Daarvan wordt een kweek gemaakt.

In de tussentijd krijgt u alvast antibiotica die goed werkzaam zijn tegen bacteriën die bij dit soort infecties veel voorkomen. De antibiotica krijgt u via een infuus.

Soms wordt het gewricht schoongespoeld. Als alle pus weg is, is de kans op genezing groter.

De arts zal ook zoeken waar de bacterie in uw gewricht vandaan komt. Als de ontsteking na een operatie aan het gewricht is ontstaan, dan is de bacterie waarschijnlijk via de wond in het gewricht gekomen. In andere gevallen zal de bacterie waarschijnlijk via uw bloed in het gewricht zijn gekomen, vanuit een ontsteking op een andere plek in uw lichaam.

Na genezing van de ontsteking kan het gewricht beschadigd blijven. Houd er dus rekening mee dat u misschien nog klachten houdt.

Soms kan het nodig zijn om een periode te oefenen, eventueel samen met een fysiotherapeut of oefentherapeut (Cesar of Mensendieck).

Meer informatie

Meer informatie over gewrichtsklachten

Voor meer informatie over gewrichtsklachten kunt u terecht bij ReumaNederland.

De informatie over gewrichtsontsteking door een bacterie is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Artritis.

Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?