Ik word kaal (vrouw)

In het kort

In het kort

 • Als u ouder wordt, kunt u kaal worden. Dit is normaal, ook bij vrouwen.
 • Bij vrouwen komt het minder vaak voor dan bij mannen.
 • Kaalheid komt vaak in families voor.
 • Een speciaal dieet, vitaminepillen, shampoos en crèmes tegen haaruitval helpen niet.
 • Het effect van medicijnen tegen kaalheid is klein.
 • Bescherm uw hoofdhuid goed tegen de zon.
 • Heeft u veel last van de kaalheid? Of maakt u zich zorgen? Neem dan contact op met uw huisarts.
Wat is het

Wat is kaal worden?

Bij kaal worden (alopecia androgenetica) verliest u langzaam een deel van uw hoofdhaar.

Kaal worden is geen ziekte. Het is normaal bij het ouder worden, ook bij vrouwen. Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans is dat u kaal wordt. Maar het kan al beginnen vóór het twintigste levensjaar.

Bij vrouwen komt kaalheid minder vaak voor dan bij mannen. Op de leeftijd van 70 jaar heeft 3 van de 10 vrouwen deze vorm van haarverlies, en 8 van de 10 mannen. Bij vrouwen begint de kaalheid vaak tijdens of na de overgang. Maar het kan bijvoorbeeld ook al op tienerleeftijd beginnen.

Deze vorm van haarverlies is blijvend. De haargroei komt dus niet vanzelf terug.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van kaal worden?

U verliest langzaam een deel van uw haren, in de loop van de jaren. Het haarverlies wordt geleidelijk steeds erger en de haren komen niet meer terug.

Vrouwen worden anders kaal dan mannen. Bij vrouwen blijven de haren aan de voorkant van het hoofd meestal zitten. Het haar midden op het hoofd wordt dunner. Hierdoor zie je de hoofdhuid door de haren heen. Er blijft vaak wat dunner haar zitten. Er komen geen echte kale plekken.

Uw hoofdhuid ziet er meestal normaal uit. En u heeft geen jeuk of pijn.

Oorzaken

Hoe ontstaat kaal worden bij vrouwen?

Kaal worden heeft te maken met overgevoeligheid voor hormonen. Aanleg speelt hierbij een grote rol.

Overgevoeligheid hormonen
Haren groeien uit haarzakjes. Haarzakjes zitten op bijna de hele huid, behalve op de handpalmen en voetzolen. Bij kaal worden zijn de haarzakjes overgevoelig voor mannelijke hormonen. Het gaat dan vooral om testosteron. Mannen én vrouwen hebben deze hormonen. Doordat de haarzakjes overgevoelig zijn voor mannelijke hormonen verdwijnen de haarzakjes uiteindelijk.

Familie
Komt kaalheid in uw familie voor? Dan is de kans groot dat u ook kaal wordt.

 • Is uw vader of broer kaal? Dan heeft u een kans van 50% dat u ook kaal wordt.
 • Heeft een moeder of zus met deze vorm van haaruitval? Dan heeft u een kans van 20% dat u dit ook krijgt.

Te veel mannelijke hormonen
Soms komt kaalheid door te veel mannelijke hormonen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat u anabole steroïden gebruikt (bij bodybuilding).
U kunt ook te veel mannelijke hormonen hebben door het polycysteus-ovariumsyndroom. Heeft u het polycysteus-ovariumsyndroom? Dan heeft u naast de kaalheid ook andere klachten.

Medicijnen
Bepaalde medicijnen tegen borstkanker kunnen haaruitval geven, zoals:

 • anti-oestrogenen, zoals tamoxifen;
 • aromataseremmers, zoals anastrozol, exemastan en letrozol.

anastrozol

Anastrozol is een aromatase-remmer. Het vermindert de hoeveelheid oestrogeenhormoon in de eierstokken, vetweefsel, lever en in borstkankergezwellen.

Artsen schrijven anastrozol voor bij borstkanker die gevoelig is voor oestrogeenhormonen. Verder bij kanker van de eierstokken en een te vroege puberteit bij jongens.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

letrozol

Letrozol is een aromatase-remmer. Het vermindert de hoeveelheid oestrogeenhormoon in de eierstokken, vetweefsel, lever en in borstkankergezwellen.

Artsen schrijven letrozol voor bij een bepaald type borstkanker, namelijk die gevoelig is voor hormonen.

Artsen schrijven het soms voor bij verminderde vruchtbaarheid. Letrozol verlaagt de hoeveelheid oestrogeenhormoon. Het stimuleert hierdoor de afgifte van hormonen die voor de eirijping en eisprong zorgen.
Verder schrijven artsen het soms voor bij jongens die te vroeg in de puberteit komen (pubertas preacox).

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

tamoxifen

Tamoxifen is een anti-oestrogeen. Dat wil zeggen dat het de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen tegengaat.

Artsen schrijven het voor bij een bepaald type borstkanker, namelijk die gevoelig is voor hormonen. Artsen schrijven het soms voor bij ernstige pijn in de borsten die samenhangt met de menstruatiecyclus.

In sommige gevallen kan de arts het ook voorschrijven bij borstzwelling bij mannen en bij verminderde vruchtbaarheid.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

testosteron

Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Het is nodig voor de aanmaak van sperma en zorgt voor mannelijke kenmerken, zoals lichaamsbeharing, baardgroei, een lage stem, ontwikkeling van de penis en zaadballen en voor meer spiermassa. Het is ook nodig om seksueel opgewonden te raken.

Artsen schrijven testosteron voor bij een tekort aan dit hormoon. Het wordt ook gebruikt bij een te sterke lengtegroei bij jongens en/of een vertraagde puberteit bij jongens. Verder wordt het gebruikt als hormoonbehandeling bij genderdysforie.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Adviezen

Wat kunt u zelf doen bij kaal worden?

Er zijn veel middelen tegen kaalheid te koop, zoals lotions, crèmes en shampoos (bijvoorbeeld met cafeïne). De werking van deze middelen is niet bewezen. Ook een dieet of vitaminepillen helpen niet.

Heeft u dunner haar? Bescherm uw hoofdhuid dan goed tegen de zon. Draag een pet, hoed of sjaal. Zo beperkt u het risico op huidkanker.

Wordt u kaal door anabole steroïden? Stop hier dan mee. Dan kan uw haar weer terug groeien. Dit gebeurt niet altijd. Het ligt er bijvoorbeeld aan hoeveel haarzakjes er al zijn verdwenen door het middel. De haarzakjes die weg zijn, komen niet meer terug. En de haargroei daar dus ook niet.

Behandeling?

Moet kaalheid bij vrouwen behandeld worden?

Kaalheid hoeft niet behandeld te worden. Het hoort bij het ouder worden, ook bij vrouwen. Het zegt niets over hoe gezond of ongezond u bent.

Wordt u kaal door medicijnen met androgene werking, zoals anti-oestrogenen of aromataseremmers? Bespreek dit dan met uw arts. Als u stopt met het medicijn, kan uw haar weer terug groeien. Dit gebeurt niet altijd. Het ligt er bijvoorbeeld aan hoeveel haarzakjes er al zijn verdwenen door het middel. De haarzakjes die weg zijn, komen niet meer terug. En de haargroei daar dus ook niet.

Heeft u veel last van de kaalheid? Bijvoorbeeld omdat u er erg onzeker of somber van wordt? Dan kan uw huisarts eventueel het medicijn minoxidil voorschrijven.

Medicijn

Het medicijn minoxidil tegen kaalheid bij vrouwen

Heeft u veel last van de kaalheid? Bijvoorbeeld omdat u er erg onzeker of somber van wordt? Dan kan uw huisarts eventueel het medicijn minoxidil voorschrijven. Minoxidil-lotion smeert u twee keer per dag op de kalende hoofdhuid.

Het medicijn kan ervoor zorgen dat er minder haarzakjes verdwijnen. En dat er meer haren terug groeien op de plek die kaal wordt.

Minoxidil heeft (enig) effect bij ongeveer 1 van de 6 mensen. Na 6 maanden is pas te zien of het smeren heeft geholpen. Het effect is tijdelijk. Als u met het medicijn stopt, gaat de kaalheid weer verder. De kaalheid kan zelfs een ‘inhaalslag’ maken. Het effect is dan binnen een paar maanden helemaal verdwenen.
Voor een langdurig effect zou het nodig zijn dat u het medicijn lang blijft gebruiken. De werking en de bijwerkingen bij langdurig gebruik zijn echter niet bekend.

Artsen zijn voorzichtig met het voorschrijven van minoxidil. Het medicijn kan vervelende bijwerkingen hebben, zoals irritatie van de hoofdhuid. Heeft u een hart-of vaatziekte? Dan kunt u beter geen minoxidil gebruiken.

Hoe verder bij minoxidil?

Hoe gaat het verder bij het gebruik van minoxidil tegen kaalheid bij vrouwen?

Als u gestart bent met minoxidil, heeft u na 2 tot 4 weken (telefonisch) contact met uw huisarts. De huisarts bespreekt hoe het met u gaat. En of u bijwerkingen heeft.

Heeft u vervelende bijwerkingen? Dan kunt u beter stoppen met het medicijn.

Heeft u geen of weinig bijwerkingen? Dan kunt u doorgaan met het medicijn. De huisarts controleert na 6 maanden of het medicijn goed heeft gewerkt.

 • Heeft het medicijn niet goed gewerkt? Stop er dan mee.
 • Heeft het medicijn wel goed gewerkt? Dan kunt u er mee doorgaan.

Het is niet bekend hoe lang u het medicijn kunt gebruiken. De werking en de bijwerkingen bij langdurig gebruik zijn niet bekend. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts.

Andere behandelingen

Andere behandelingen bij kaal worden bij vrouwen

Er zijn ook andere behandelingen bij kaalheid. Uw huisarts kan u eventueel verwijzen naar de huidarts (dermatoloog) om andere behandelingen te bespreken.

Denkt de huisarts dat uw haaruitval misschien komt door te veel mannelijke hormonen? Dan kan uw huisarts u verwijzen naar een specialist voor verder onderzoek en eventuele behandeling.

U kunt er moeite mee hebben dat u kaal wordt, zeker als vrouw. U kunt zich er onzeker of somber door voelen. Bespreek deze psychische klachten eens met uw huisarts. Samen kunt u kijken hoe u hiermee om kunt gaan.

Bij haarverlies kan een haarstukje of haarwerk uitkomst bieden. Een haartransplantatie is soms mogelijk.

Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder met kaal worden bij vrouwen?

De haaruitval zal steeds erger worden. Bij de één gaat dat snel, bij de ander langzaam. Hoe de kaalheid bij u precies verder zal gaan, is niet te zeggen.

Wanneer bellen

Wanneer contact opnemen met de huisarts bij kaal worden?

Wordt uw haar dun? En heeft u daar weinig last van? Dan hoeft u geen contact op te nemen met uw huisarts.

Neem wel contact op met uw huisarts, als:

 • u kaal begint te worden vóór uw twintigste;
 • u onzeker, somber of ongelukkig wordt door de kaalheid;
 • u (genees)middelen gebruikt waardoor de kaalheid kan komen: anti-oestrogenen, aromataseremmers of anabole steroïden.

Gebruikt u minoxidil tegen kaalheid? Neem dan contact op met uw huisarts:

 • Als u bijwerkingen krijgt;
 • Na 6 maanden om de werking van het medicijn te bespreken.

Heeft minoxidil niet geholpen? Of kon u het medicijn niet nemen door bijwerkingen of andere ziekten? Ga dan naar uw huisarts om andere behandelingen te bespreken.

Zou u een haarstukje of haarwerk willen? Bespreek dit dan eens met uw huisarts.

Meer informatie

Meer informatie over kaal worden?

Op www.alopecia-vereniging.nl kunt u terecht voor lotgenotencontact. Hier vindt u bijvoorbeeld ook meer informatie over haarwerken.

Deze informatie over kaal worden is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Behandelrichtlijn Alopecia.

Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?