Ik denk erover de keelamandelen van mijn kind te laten verwijderen

In het kort

In het kort

 • Kinderen tussen de 2 en 7 jaar hebben vaak ontstoken keelamandelen.
 • Hun weerstand ontwikkelt zich nog.
 • Is uw kind er vaak erg ziek van? Dan zijn er 2 mogelijkheden: afwachten of een operatie.
 • U kiest samen met uw arts.
Wat is het

Als uw kind heel vaak ontstoken amandelen heeft

Klachten van ontstoken keelamandelen horen bij de kinderleeftijd. De weerstand van kinderen ontwikkelt zich nog: kinderen tussen de 2 en 7 jaar krijgen de meeste luchtweginfecties te verwerken en bouwen zo weerstand op. Na het 7e jaar hebben kinderen minder vaak infecties, zoals keelontsteking. Kinderen groeien er als het ware over heen.

Sommige kinderen hebben heel vaak ontstoken keelamandelen (4 keer per jaar of vaker) en zijn daar erg ziek van. Ze kunnen dan niet naar school en slapen bijvoorbeeld onrustig.

 • Heeft uw kind 4, 5 of 6 keer per jaar ernstige amandelontsteking? Dan zijn er 2 mogelijkheden: de amandelen laten verwijderen of wachten op natuurlijk herstel.
 • Heeft uw kind 7 keer of vaker per jaar ernstige amandelontsteking? Of een aantal jaren achter elkaar heel vaak ernstige amandelontsteking? Dan kan het verwijderen van de amandelen ervoor zorgen dat uw kind iets minder vaak keelontsteking heeft dan wanneer u afwacht.
Uitvoering

Hoe gaat de operatie om keelamandelen te verwijderen?

De amandelen laten verwijderen is hetzelfde als amandelen knippen. De medische naam van de operatie is tonsillectomie.

De operatie wordt uitgevoerd door een kno-arts. Uw kind gaat onder narcose. De narcose wordt gegeven door de verdovingsspecialist: de anesthesioloog. Uw kind krijgt een kapje over neus en mond en ademt door dat kapje een medicijn in.

De kno-arts maakt de keelamandelen los van de keel en verwijdert ze.

Na operatie

Na het verwijderen van keelamandelen

Na een amandeloperatie blijft uw kind enkele uren tot een dag in het ziekenhuis om te kijken of het goed gaat. Als er geen problemen zijn, kan het daarna naar huis.

Eenmaal thuis moet uw kind herstellen. In het begin heeft uw kind keelpijn en doet slikken pijn. Eten en drinken gaan moeilijk. Door de wond en pijn voelt uw kind zich ziek of niet lekker en wil het waarschijnlijk in bed liggen.

De pijn is de eerste 5 dagen hevig en wordt daarna meestal snel minder. Tegen de pijn kunt u uw kind een paar keer per dag paracetamol geven (als drankje of zetpil). Kijk op de bijsluiter hoeveel uw kind mag.
Binnen 14 dagen kunnen kinderen weer zonder pijn slikken.

De meeste kinderen kunnen binnen 7 dagen na de operatie weer naar school of naar het kinderdagverblijf. Zwemmen mag pas 3 weken na de operatie.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Nadelen en risico's

Kans op problemen na een amandeloperatie

Na het verwijderen van de keelamandelen is er een kans dat er problemen ontstaan.

Tijdelijke problemen die veel voorkomen:

 • Misselijkheid en overgeven
  Misselijkheid en overgeven komt voor bij ongeveer de helft van de kinderen die geopereerd zijn. Dit komt door de narcose en door het inslikken van bloed. Kinderen braken soms ook bloed.
 • Koorts
  Eenderde van de geopereerde kinderen krijgt koorts. De verhoging kan enkele dagen duren. Kinderen hoeven hiervoor meestal geen antibioticumkuur.
 • Een andere stem of heesheid.

De volgende problemen komen minder vaak voor:

 • Nabloeding
  Dit komt voor bij 2 van de 100 kinderen die geopereerd zijn. Bloedingen kunnen in de eerste uren na de operatie beginnen, maar ook nog tot 3 weken na de operatie. Elk kind met een nabloeding moet opnieuw opgenomen worden in het ziekenhuis. Bij de helft van die kinderen is opnieuw een operatie nodig.
 • Verandering van de smaak
  8 op de 100 kinderen heeft hier een half jaar na de operatie nog last van. Ze kunnen minder goed proeven, dingen smaken anders dan voor de operatie. Dit komt meestal op den duur weer goed.

De volgende problemen komen zeer zelden voor:

 • Problemen met uitspreken van bepaalde klanken
  Heel soms krijgen kinderen na de operatie problemen met het uitspreken van bepaalde klanken. Bij een derde van de kinderen bij wie dit gebeurt, bleken er voor de operatie al afwijkingen aan het gehemelte te zijn, die door de vergrote keelamandelen verborgen bleven. Door het verwijderen van de keelamandelen is deze afwijking dan ontdekt.
 • Een tand die eruit gaat door de klem die het kind in de mond krijgt tijdens de operatie.
 • De onderkaak raakt uit de kom
 • Botontsteking (dit is een ernstig gevolg)
 • Ontsteking van het borstbeen (dit is een ernstig gevolg)
 • Lucht in de huid (subcutaan emfyseem, dit kan geen kwaad)
 • Heel zelden willen kinderen na de operatie door de pijn en soms door boosheid een tijd niet meer praten of drinken. Sommige kinderen gaan weer bedplassen of stotteren.

Hebben kinderen zonder keelamandelen een slechtere weerstand?
Nee, dat is niet zo. De keelamandelen zijn maar een klein gedeelte van het afweersysteem van ons lichaam. De rest van het afweersysteem zorgt ervoor dat ziekteverwekkers goed bestreden worden.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder als uw kind vaak ontstoken keelamandelen heeft?

Samen met uw arts kiest u voor afwachten of een operatie. Als u kiest om af te wachten, kunt u overigens altijd later nog besluiten om de keelamandelen wel te laten verwijderen.

Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?