Ik heb een lopersknie

In het kort

In het kort

 • Bij een lopersknie heeft u tijdens of na het sporten pijn aan de buitenzijde van uw knie.
 • Bij rustig wandelen valt de pijn meestal mee.
 • Met aangepaste training kunnen de klachten verminderen.
 • De knie herstelt meestal binnen enkele weken of maanden.
Wat is het

Wat is een lopersknie?

Bij een lopersknie heeft u pijn tijdens of na het sporten aan de buitenzijde van uw knie.

Een lopersknie komt vooral voor bij hardlopers en wielrenners die veel trainen.

Een andere naam voor lopersknie is iliotibiale bandsyndroom.

Wat merk ik

Verschijnselen van een lopersknie

Een lopersknie geeft pijn aan de buitenste knieknobbel tijdens het sporten.

 • Strekken en buigen doet pijn, vooral op het moment dat de knie 30 graden gebogen is.
 • Tijdens het sporten begint de pijn geleidelijk.
 • Het is een brandende, stekende pijn. Daardoor is het vaak onmogelijk om verder te sporten.
 • Stopt u met sporten, dan wordt de pijn weer minder.
 • Bij rustig wandelen valt de pijn meestal wel mee.
 • Soms kan de pijnlijke plek ook een beetje dik worden.
Oorzaken

Oorzaken van een lopersknie

De oorzaak van een lopersknie is onduidelijk.

Wel is bekend waar de pees zit die de klachten geeft:

Aan de buitenzijde van uw bovenbeen loopt een brede pees, de ‘iliotibiale’ pees. De pees loopt vanaf uw heupbeen tot vlak onder de zijkant van uw knie. Daar zit de pees vast aan het bovenste stuk van uw scheenbeen. De pees schuift naar voren als u uw been strekt, en naar achteren als u uw been buigt. Daarbij glijdt de pees steeds over de buitenste knieknobbel.

Adviezen

Adviezen bij een lopersknie

 • De pijn bij een lopersknie kan op zich geen kwaad. Maar als de pijn tijdens of na een activiteit toeneemt, moet u de belasting verminderen.
 • Heeft u veel last? Zorg dan dat u minder lang en zwaar traint. Probeer de sport of activiteit die de pijn uitlokt 1 tot 2 maanden minder te doen.
 • Probeer in die maanden wel fit te blijven. Ga een vorm van lichaamsbeweging doen die geen pijn doet aan uw knie (bijvoorbeeld zwemmen, rustig fietsen of wandelen).
 • Als de klachten zijn verminderd, kunt u de sport of activiteit die u deed geleidelijk weer meer gaan doen.
 • Er is geen behandeling of speciale oefening die goed helpt bij een lopersknie.
 • Loopt u hard? Een algemeen advies is om goede hardloopschoenen te dragen. Deze hebben een verende zool om de schokken van het lopen te dempen. Het is niet bekend of dit ook helpt om klachten bij een lopersknie te voorkomen of te verminderen.
 • Andere behandelingen, zoals tapen, steunzolen of shockwave, raden artsen niet aan. Dat komt omdat de werking van deze behandelingen bij onderzoek niet kon worden aangetoond.
Medicijnen

Medicijnen bij een lopersknie

Gebruik zo nodig paracetamol om de pijn bij een lopersknie te verminderen. Bijvoorbeeld als de pijn na het sporten niet weggaat. Of als de pijn bij gewoon lopen blijft branden of steken.

Paracetamol is een pijnstiller met weinig bijwerkingen. Als de pijn steeds terugkomt, kunt u paracetamol op vaste tijden innemen. Probeer na een week minder paracetamol te gebruiken. Lees meer over paracetamol.

Andere pijnstillers, zoals NSAID’s (bijvoorbeeld ibuprofen , diclofenac of naproxen ), werken niet beter bij een lopersknie dan paracetamol. Bovendien geven NSAID's regelmatig vervelende bijwerkingen. Daarom kunt u dus beter paracetamol gebruiken.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met een lopersknie?

Als u de sport die uw knieklachten heeft veroorzaakt minder doet, belast u de knie tijdelijk minder. Uw knie herstelt dan binnen enkele weken tot maanden.

Neem contact op met uw huisarts als de klachten na 4 tot 6 weken nog onvoldoende zijn verminderd. Het kan dan nodig zijn om tijdelijk helemaal met die sport te stoppen.

Zijn de klachten grotendeels verdwenen? Dan kunt u uw training geleidelijk weer opvoeren.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?