Er wordt onderzocht hoe ernstig maagkanker bij mij is

In het kort

In het kort

 • U krijgt een aantal onderzoeken om te weten te komen hoe ver de tumor in de maag is gegroeid en of er uitzaaiingen zijn, onder andere
  • een echo binnenin de maag (endo-echografie) en
  • een echo van uw buik.
 • Daarna hoort u van uw arts hoe ver de ziekte is en welke behandelingen mogelijk zijn.
Stadium

Stadia van maagkanker

De maag is bedekt met slijmvlies. Meestal begint kanker in dat slijmvlieslaagje of de bindweefsellaag er net onder. Hoe dieper de tumor door de maagwand heen is gegroeid, hoe verder de ziekte is.

Hoe ver de ziekte is, geven artsen aan met het stadium:

 • Stadium 0: De tumor zit alleen nog maar in de slijmvlieslaag van de maag.
 • Stadium I: De tumor zit alleen nog in de binnenste laag van de maag.
 • Stadium II A: De tumor is tot in de spierlaag of de buitenste laag van de maagwand gegroeid, maar er zijn geen uitzaaiingen in de lymfeklieren.
 • Stadium II B: De tumor is nog niet door de maagwand gegroeid. Er zijn wel uitzaaiingen gevonden in de lymfeklieren die in de buurt van de tumor liggen.
 • Stadium III kan twee dingen betekenen:
  • De tumor is tot in de buitenste laag van de maagwand gegroeid en er zijn uitzaaiingen in de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Of:
  • De tumor is door de maagwand heen gegroeid én in weefsels rondom de maag, maar er zijn geen uitzaaiingen.
 • Stadium IV: De tumor is uitgezaaid naar de lymfeklieren verder weg in het lichaam, of naar andere organen, zoals het buikvlies of de lever.
Onderzoeken

Hoe wordt onderzocht hoe ernstig maagkanker bij u is?

Om te bepalen in welk stadium maagkanker is, krijgt u een aantal onderzoeken.

 • CT- scan
  De arts of laborant maakt met de computer doorsnedefoto’s van bepaalde organen. Zo wordt zichtbaar waar tumoren en uitzaaiingen zitten. Dat gebeurt met röntgenstralen. Het apparaat heeft een ronde poort waar u doorheen wordt geschoven op een soort bed.
  Het onderzoek doet geen pijn en is niet gevaarlijk. Soms krijgt u een contrastvloeistof in de aderen. Dan worden de foto’s duidelijker.
 • Een PET-CT-scan
  Kankercellen verbruiken meer suiker dan normale cellen. Bij een PET-CT-scan krijgt u een injectie met een beetje radioactieve suiker. Dit is niet gevaarlijk. Dan wordt een CT-scan gemaakt. De plaatsen waar kankercellen zitten, worden zo duidelijk zichtbaar op de foto’s.
 • Een kijkoperatie
  Soms is een kijkoperatie (laparoscopie) nodig om te kijken in welk stadium maagkanker is. Bij deze operatie krijgt u een narcose. De arts maakt een paar kleine openingetjes in uw buik. De arts brengt dan een buis met een lampje en een camera in de buik. De arts kan stukjes weefsel weghalen voor onderzoek in het laboratorium.
  Uitzaaiingen in de buikholte zijn te zien. Ook is te zien of de tumor in de weefsels rond de maag is gegroeid.
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder als duidelijk is hoe ernstig maagkanker bij u is?

Na de onderzoeken hoort u van uw arts hoe ver de tumor in de maagwand is doorgegroeid en of er uitzaaiingen zijn. Ook bespreekt u samen de behandelmogelijkheden. Welke dat zijn hangt af van het stadium van de ziekte en van uw lichamelijke conditie.

 • Wanneer de maagkanker niet is uitgezaaid naar andere organen zijn er verschillende behandelingen mogelijk. U heeft dan kans om te genezen.
 • Als maagkanker is uitgezaaid of is doorgegroeid in andere organen is genezing niet meer mogelijk. Een behandeling kan dan de ziekte afremmen en de klachten verminderen.

Het is een grote schok als u hoort dat u maagkanker heeft. U heeft waarschijnlijk veel vragen en zorgen. Bijvoorbeeld over de behandeling, de operatie of het verloop van de ziekte als u niet meer kunt genezen. Die kunt u bespreken met uw maag-darm-leverarts, internist en/of uw huisarts.
Ook contact met lotgenoten kan fijn zijn. U kunt daarvoor terecht bij Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal.

Meer informatie

Meer informatie over maagkanker

Wilt u meer weten over maagkanker dan kunt u aanvullende betrouwbare informatie vinden op de website van:

Voor contact met lotgenoten kunt u terecht bij de Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal.

Informatie over ziekenhuizen die maagkanker behandelen: Ziekenhuischeck.nl.
Op Zorgkaart Nederland kunt u ervaringen met zorgverleners vinden en zelf zorgverleners waarderen.

De informatie over maagkanker is gemaakt met de richtlijn voor artsen over maagkanker.

Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?