Ik heb een malletvinger

In het kort

In het kort

  • Bij een malletvinger (of hamervinger) kunt u het kootje aan de top van uw vinger niet strekken.
  • De pees is afgescheurd. Soms is er ook een stukje bot afgebroken.
  • Ga hiermee naar uw huisarts.
  • U krijgt 6 tot 8 weken een spalk om uw vinger.
Wat is het

Wat is een malletvinger?

In elke vinger zitten drie kleine botjes. Dit noemen we vingerkootjes. Tussen die vingerkootjes zitten de vingergewrichten. Die gewrichten zorgen er voor dat een vinger kan buigen en strekken.

We spreken van een malletvinger als u het kootje aan de top van uw vinger niet meer kunt strekken. Dit komt doordat de pees is afgescheurd. Soms is er ook een stukje bot afgebroken.

Een malletvinger wordt ook hamervinger genoemd. 

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van een malletvinger?

Bij een malletvinger blijft uw vingertopje gebogen als u de vinger strekt. Uw vinger lijkt dan een beetje op een hamertje, daarom noemt men deze aandoening ook wel hamervinger. Eerst voelt u er weinig van, maar later kan het pijn gaan doen. Het gewricht aan de vingertop kan wat dikker worden.

Op een röntgenfoto van de vinger is te zien of alleen de pees is afgescheurd of dat er ook een stuk bot is afgebroken.

Oorzaken

Hoe ontstaat een malletvinger?

Een malletvinger ontstaat wanneer de vingertop met kracht wordt omgebogen, bijvoorbeeld door hard stoten. Bij het omknakken van de vingertop kan de strekpees die vastzit aan het vingerkootje afscheuren. Soms breekt ook het stukje bot waar de pees aan vastzit af van het bovenste vingerkootje.

Meestal gebeurt dit tijdens sporten. Een malletvinger komt bijvoorbeeld vaker voor bij rugbyspelers, basketballers, voetbalkeepers en volleyballers.

Maar het kan ook opeens gebeuren bij gewone huishoudelijke handelingen, zoals het opmaken van een bed. Bij ouderen kan het licht stoten van een vinger al een ‘knikje’ geven waardoor een malletvinger ontstaat.

Adviezen

Adviezen bij een malletvinger

  • Bij een hamervinger moet u gedurende zes tot acht weken dag en nacht een spalk dragen. Houd die periode ook vol.
  • De eerste zes tot acht weken mag u de vinger beslist niet buigen.
  • Hierna kan de spalk er overdag af en mag u heel voorzichtig weer beginnen met buigen en strekken.
  • 's Nachts moet u de spalk nog 2 weken langer dragen.
Behandeling

Medicijnen bij een malletvinger

U kunt u zo nodig een pijnstiller gebruiken, bijvoorbeeld als u door de pijn niet goed kunt slapen. Gebruik bij voorkeur paracetamol , maximaal 4 keer per dag 1000 mg.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met een malletvinger?

Soms blijkt op de foto dat er een wat groter stuk van het bovenste vingerkootje is afgebroken. Er kan voor gekozen worden dat u in dat geval wordt geopereerd. Bij operatie is er een kleine kans op infectie.

Na verwijderen van de spalk kunt u de vinger voorzichtig weer gaan bewegen. Gaat uw vingertop dan toch weer krom staan? Als u hier geen last van heeft, dan kunt u ervoor kiezen om het niet verder te behandelen. Houdt u wel hinderlijke klachten? Dan kan een operatie helpen. Hiervoor wordt u verwezen naar een plastisch chirurg.

Meer informatie

Meer informatie over een malletvinger

De informatie over malletvinger is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Hand- en polsklachten.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?