Ik heb een vernauwing van het wervelkanaal

In het kort

In het kort

 • Het wervelkanaal wordt nauwer met het ouder worden.
 • Dat kan pijn of moeheid in de benen geven.
 • De klachten komen als u een tijdje loopt of staat. 
 • Bij zitten, fietsen en vooroverbuigen verdwijnen de klachten.
 • Het kan helpen om uw spieren van buik en rug te versterken.
 • Meestal blijven de klachten ongeveer hetzelfde in de loop van de tijd. 
Wat is het

Wat is een vernauwing van het wervelkanaal?

Binnenin de wervelkolom zit een ruimte waarin het ruggenmerg loopt. Deze ruimte heet het wervelkanaal.

Het wervelkanaal wordt langzaam nauwer als we ouder worden. Dit komt door slijtage van de wervels waardoor het wervelbot gaat groeien en dikker wordt. Door de dikkere wervels wordt het wervelkanaal nauwer.

Daardoor kunnen er zenuwen die naar de benen gaan in de knel komen. Dat kan klachten geven, zoals pijn in de benen en in de rug. De klachten ontstaan geleidelijk op oudere leeftijd, meestal boven het 60e jaar.  

In de tekening hieronder ziet u hoe de wervels om het ruggenmerg heen liggen. 

Afbeelding rug

Wat merk ik

Klachten door vernauwing van het wervelkanaal

Vernauwing van het wervelkanaal kan pijn of een zwaar en moe gevoel in beide benen (soms in 1 been) veroorzaken. Ook kunt u minder kracht in de benen hebben, een doof gevoel en tintelingen in de voeten of de bovenbenen.

U krijgt deze klachten als u een tijdje loopt of staat. Ze verdwijnen weer binnen 15 minuten als u gaat zitten of vooroverbuigt. Als u fietst of ligt heeft u geen klachten.

Waarom krijgt u alleen klachten als u loopt of staat? Dan heeft u een holle rug. Het wervelkanaal is dan iets nauwer. Zenuwen kunnen in de knel komen. Als u vooroverbuigt, fietst, zit of ligt, wordt uw onderrug weer recht of bol. De zenuwen worden niet meer afgekneld en de pijn neemt af. 

De meeste mensen hebben ook pijn in de rug.

Onderzoeken

Hoe wordt vernauwing van het wervelkanaal vastgesteld?

Uw huisarts kan met vragen een lichamelijk onderzoek vaststellen of u mogelijk een vernauwing van het wervelkanaal heeft.

Het heeft over het algemeen geen zin om een röntgenfoto of scan te maken. Een scan heeft alleen zin als u en uw arts bij hele ernstige klachten overwegen om een operatie te laten doen. Of als het niet duidelijk is of u een vernauwing van het wervelkanaal heeft. 

Behandeling

Behandeling bij klachten door vernauwing van het wervelkanaal

Bij wervelkanaalvernauwing kunt u met oefeningen uw buik- en rugspieren versterken en uw houding verbeteren. Kijk bij lage rugpijn welke oefeningen u kunt doen. 

Zo nodig kunt u pijnstillers gebruiken.  

Bij ernstige klachten is een operatie een mogelijkheid. 

Medicijnen

Medicijnen bij vernauwing van het wervelkanaal

Tegen de pijn kunt u pijnstillers gebruiken. Welke pijnstiller uw huisarts adviseert, hangt af van hoe erg uw klachten zijn:

 • Meestal begint u met paracetamol
 • Als dat niet helpt, zijn er andere middelen die kunnen helpen, zoals ibuprofen diclofenac  of naproxen .
  Let op: Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, hart-, vaat- of nierproblemen? Of gebruikt u medicijnen? Overleg dan in ieder geval altijd eerst met uw huisarts voordat u deze pijnstillers gaat slikken. Kijk voor risico's bij NSAID's
 • Bij heftige pijn kan een sterke pijnstiller nodig zijn, zoals morfine (naast paracetamol en eventueel een NSAID). 

Slik pijnstillers altijd op vaste tijden, ook al heeft u op dat moment even geen pijn. Doe dit een paar dagen. Als ze niet genoeg helpen tegen de pijn, ga dan terug naar uw huisarts. U krijgt er dan meestal een sterkere pijnstiller bij. 

Gebruik geen slaap- en kalmeringsmiddelen (zoals diazepam ). Ze helpen niet tegen de klachten en zijn verslavend.  

diazepam

Diazepam behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend, vermindert angstgevoelens en beïnvloedt de overdracht van elektrische prikkels in de hersenen.

Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, paniekstoornissen, slapeloosheid, alcoholontwenning, spierkrampen, epilepsie en onrust.

Bron: Apotheek.nl

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

morfine

Morfine is de belangrijkste vertegenwoordiger van de morfineachtige pijnstillers (opiaten). Het heeft een sterk pijnstillende werking.

Artsen schrijven het voor bij plotselinge hevige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn. Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker.

Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg).

Bron: Apotheek.nl

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Bron: Apotheek.nl

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl
Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder bij vernauwing van het wervelkanaal?

Bij de meeste mensen blijven de klachten ongeveer hetzelfde in de loop van de tijd: ze worden niet erger en niet minder. Het is wel belangrijk om oefeningen te blijven doen. 

Bij ernstige klachten kan de huisarts u naar de neuroloog verwijzen. 

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?