Nieuws

Prik tegen hersenvliesontsteking

Voor als je tussen de 14 en 18 jaar bent
vaccinatie jonge vrouw

Er worden de laatste jaren meer jongeren ziek door een bacterie: de meningokok type W.

Ze krijgen hersenvliesontsteking: een ernstige ziekte waar je aan kunt overlijden of gehandicapt van kunt raken (zoals doof, blind of verlamd).   

Daarom kun je een prik halen die je beschermt tegen deze bacterie. Je krijgt hier vanzelf een uitnodiging voor in je brievenbus. Ben je geboren tussen 1 mei en 31 december 2004? Dan krijg je de komende weken een uitnodiging. Ben je ouder of word je volgend jaar 14? Dan komt de uitnodiging in 2019. 

In de prik zitten stukjes van de dode bacterie meningokok. Die zorgen dat je lichaam zich gaat beschermen tegen de levende bacterie. Je wordt daar niet ziek van.

Krijg je de levende bacterie daarna binnen? Bijvoorbeeld als je iemand zoent of als iemand niest of hoest? Dan kan die bacterie je niet meer ziek maken.

Meer informatie op Deelditnietmetjevrienden.rivm.nl.    

 

Geplaatst op 10 september 2018

Meer nieuws

 • Keuzetabel stoppen met roken

  Kiezen hoe u wilt stoppen met roken
  Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken. Er is nu een keuzetabel die helpt bij het kiezen van de manier die het beste bij u past.
  Verder lezen
 • Nederlanders bewegen het meest van alle Europeanen

  80 procent van de Nederlanders doet wekelijks aan beweging
  Nederlanders bewegen twee keer zo veel als andere Europeanen. 80 procent van alle Nederlanders doet wekelijks aan fietsen, wandelen, tuinieren of zwemmen. In de rest van Europa is dat 40 procent.
  Verder lezen