Ik ben jonger dan 38 jaar en denk na over een behandeling om zwanger te worden

In het kort

In het kort

 • Als zwanger worden niet lukt, kan een behandeling de kans om zwanger te worden groter maken.
 • Meestal begin je met een behandeling waarbij het zaad van je partner in je baarmoeder wordt gebracht vlak voor je eisprong. Dit heet iui.
 • Iets meer dan de helft van de vrouwen is zwanger na 6 behandelingen.
 • Je krijgt meestal eerst medicijnen om te zorgen voor meer eicellen en voor een eisprong.
 • Je kunt bijwerkingen krijgen van de medicijnen, zoals hoofdpijn en warmte-aanvallen (opvliegers). Je kunt je vaker somber of boos voelen.
 • Als het niet lukt om zwanger te worden met iui, kun je nog andere behandelingen proberen.
Wat is het

Een behandeling om zwanger te worden

Zwanger worden lukt niet. Dan kan een behandeling om zwanger te worden misschien helpen. Die kan de kans groter maken dat je zwanger wordt.

Eerst onderzoekt een arts of een behandeling voor jullie zin heeft. Kijk bij: Mijn partner en ik krijgen onderzoek in het ziekenhuis omdat zwanger worden niet lukt.

Meestal begin je met iui (intra-uteriene inseminatie). Bij deze behandeling worden de goede zaadcellen van je partner in je baarmoeder gebracht.

Er zijn ook andere behandelingen, zoals ivf en icsi. Lees hierover bij Hoe gaat het verder als het niet lukt om zwanger te worden?

Iets meer dan de helft van de vrouwen is zwanger na 6 behandelingen iui.

Behandeling

Hoe gaat de behandeling iui?

Medicijnen om meer eicellen te laten groeien

Eerst krijg je medicijnen. Die zorgen ervoor dat er meer eicellen groeien en dat er een eisprong komt. Het zijn pillen die je 5 dagen moet slikken. Of prikken die je zelf elke dag in je buik moet zetten. Dat moet meestal iets langer dan 5 dagen.

Je krijgt 1 of meer echo’s via je vagina. Dit is om te kijken of je eiblaasjes goed groeien. In elk eiblaasje zit een eicel. Met de echo kan de arts beter voorspellen wanneer de eisprong komt.

Als de eiblaasjes groot genoeg zijn, krijg je nog een prik met een ander hormoon. Dit zorgt ervoor dat er een eisprong komt.

Zaad in je baarmoeder brengen

1 of 2 dagen daarna ga je weer naar het ziekenhuis. Je partner moet maximaal 1 uur van tevoren thuis of in het ziekenhuis klaarkomen in een potje. De slechte zaadcellen worden uit zijn zaad gehaald. Alleen de goede zaadcellen blijven over.

De arts brengt het zaad in je baarmoeder, met een slangetje via je vagina. De zaadcellen zwemmen naar je eileiders. Daar kunnen ze de eicel bevruchten.

Het is afwachten of dat lukt. Dit weet je na ongeveer 2 weken. Als je dan niet ongesteld bent, kun je testen of je zwanger bent. Veel vrouwen en hun partner vinden dit een moeilijke tijd.

Je begint meestal met 3 behandelingen. Of minder, als je eerder zwanger wordt.

Ben je niet zwanger geworden? Dan bespreek je met je arts wat je het beste kunt doen. Bijvoorbeeld doorgaan met nog 3 behandelingen of beginnen met een andere behandeling.

Adviezen

Adviezen bij iui

Adviezen voor de medicijnen

 • Neem de medicijnen op de afgesproken tijd. Zo bereid je je lichaam zo goed mogelijk voor op de behandeling.
 • Als je jezelf moet prikken, kan dit best spannend zijn. Een verpleegkundige legt uit hoe het moet. Dit helpt om het makkelijker te maken:
  • Sommige medicijnen moet je in de koelkast bewaren. Haal ze een halfuur voordat je gaat prikken uit de koelkast. Als ze minder koud zijn, voelt het vaak minder vervelend.
  • Wrijf met een ijsklontje over het stukje huid waar je moet prikken. Dit verdooft de huid een beetje.
  • Vind je het eng om zelf te prikken? Vraag dan bijvoorbeeld je partner om je te prikken.

Andere adviezen

 • Gezond leven is altijd belangrijk als je zwanger wilt worden: gezond eten, geen alcohol drinken en niet roken. Lees hier meer over adviezen voor als je probeert zwanger te worden.
 • Rust genoeg uit en neem tijd voor jezelf en je partner. Een behandeling kan zwaar zijn. Bijvoorbeeld omdat het onzeker is of de behandeling lukt. Of omdat je veel naar het ziekenhuis moet.
 • Als zwanger worden niet lukt, kun je verdrietig of boos worden. Praat over je gevoelens met je partner.
 • Praat ook met andere mensen. Bijvoorbeeld met familie of een goede vriend(in). Als het je allemaal te veel wordt, kun je ook steun vinden bij een psycholoog of praktijkondersteuner.
 • Veel mensen vinden het ook fijn om te praten met andere mensen die moeite hebben (gehad) om zwanger te worden. Zij begrijpen precies hoe je je voelt.
Nadelen

Wat zijn mogelijke nadelen van iui?

 • Je kunt bijwerkingen krijgen van de medicijnen. Het verschilt per medicijn en per persoon of je bijwerkingen krijgt. Bespreek dit met je arts en lees de bijsluiter van jouw medicijnen. Voorbeelden van bijwerkingen zijn:
  • hoofdpijn
  • korte, heftige warmte-aanvallen (opvliegers)
  • je vaker somber of boos voelen
  • misselijk zijn, overgeven
  • duizelig zijn
 • Bij een behandeling heb je een iets grotere kans op een tweeling (of drieling). Zwanger zijn van een tweeling geeft meer risico’s, zoals te vroeg bevallen en ziektes bij je kinderen.

Vrouwen die zwanger worden na een behandeling hebben gemiddeld iets vaker een miskraam. Dat komt niet door de behandeling zelf. Het komt omdat het vaker vrouwen zijn die bijvoorbeeld ouder zijn dan 38 jaar of PCOS hebben.

Wanneer bellen

Wanneer bellen bij iui?

Bel je arts als je 1 van de volgende klachten krijgt:

 • Een overgevoelige reactie van je huid op de prikken, zoals jeuk of een rode of gevoelige huid.
  Soms kun je dan beter een ander middel gebruiken.
 • Snel zwaarder worden, heftige buikpijn en heel misselijk zijn.
  Misschien reageren je eierstokken dan te heftig op de behandeling. Of heb je te veel of te lang medicijnen gekregen.
Zwanger

Hoe gaat het verder als je zwanger wordt na iui?

Als je zwanger wordt na een behandeling, bespreek je met je arts wie jou gaat begeleiden. Meestal is dat een verloskundige.

Er zijn geen extra risico’s als je zwanger wordt na iui. Er zijn alleen risico’s als je al andere medische problemen had. Dan krijg je begeleiding van een arts in het ziekenhuis die veel weet over zwangerschap (een gynaecoloog).

De eerste echo krijg je als je 7 of 8 weken zwanger bent. Dit gebeurt meestal op de afdeling waar je de behandeling kreeg.

Er zijn extra adviezen voor als je zwanger bent. Zoals geen rauw vlees of rauwe vis eten en vaker je handen wassen.

Niet zwanger

Hoe gaat het verder als het niet lukt om zwanger te worden met iui?

Na 6 behandelingen zonder succes, bespreek je met je arts hoe je verder wilt gaan. Je kunt ervoor kiezen om verder te gaan met iui. Bijvoorbeeld nog 3 of 6 keer.

Misschien kan een andere behandeling je helpen. Bijvoorbeeld:

 • Ivf: Er worden eicellen uit je eierstok gehaald. In het laboratorium worden ze samen gebracht met zaad van je partner.
 • Icsi: Er worden eicellen uit je eierstok gehaald. In elke eicel wordt 1 zaadcel gebracht met een naaldje.
Meer informatie

Meer informatie over als zwanger worden niet lukt

Kijk voor meer informatie en contact met mensen bij wie zwanger worden ook niet lukt op Freya.

Op Zorgkaart Nederland staat wat andere mensen vinden van een ziekenhuis of arts.

We hebben de volgende richtlijnen voor artsen gebruikt om deze informatie te maken:

Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?