Ik heb een ouderdomswrat

In het kort

In het kort

  • Een ouderdomswrat lijkt op een moedervlek.
  • Het is een ruwe, onregelmatige, bruine plek.
  • Ouderdomswratten kunnen geen kwaad.
  • Ze zitten meestal in het gezicht, op de rug, op de borst en in de nek.
  • Hoe ouder u wordt, hoe meer u er kunt krijgen.
  • Ze zijn vaak gemakkelijk te verwijderen door de huisarts.
  • U kunt ouderdomswratten ook gewoon laten zitten.
Wat is het

Wat is een ouderdomswrat?

Een ouderdomswrat (verruca seborrhoïca) lijkt op een ruwige moedervlek. Het is een ruwige, onregelmatige, bruinige, soms wat vettige, plek die bovenop de huid lijkt te liggen.

Iemand met ouderdomswratten heeft er vaak meer. Ze komen vooral voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Hoe ouder iemand wordt des te meer hij of zij er kan krijgen. Bijna iedereen krijgt er uiteindelijk wel een paar. Ze komen bij mannen en vrouwen even vaak voor.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van een ouderdomswrat?

De meeste ouderdomswratten zijn een halve tot 3 centimeter groot. Het zijn ruwige, onregelmatige, bruinige, soms wat vettige, plekken die bovenop de huid lijken te liggen. Soms zijn de wratten gelig of huidkleurig. Maar ze kunnen ook donkerbruin of haast zwart zijn.

In een ouderdomswrat zitten vaak kloven en scheurtjes. Deeltjes van een ouderdomswrat kunnen soms als kruimeltjes loslaten of afbrokkelen. Meestal heeft u meer dan één ouderdomswrat. Ouderdomswratten zitten het meest in het gezicht (vooral vóór de oren, op de slapen), op de rug of borst, en in de nek. Ouderdomswratten kunnen ook jeuken.

Oorzaken

Waardoor ontstaat een ouderdomswrat?

Ouderdomswratten ontstaan in de buitenste huidlaag (de opperhuid). Het is niet duidelijk waardoor ze ontstaan. We denken dat erfelijkheid soms mee kan spelen.

Behandeling

Wat is de behandeling van een ouderdomswrat?

Een ouderdomswrat kunt u gewoon laten zitten. Er is geen behandeling nodig.

Zit een ouderdomswrat in de weg of vindt u het niet mooi dan zijn er een paar manieren om een ouderdomswrat te verwijderen.

Afschaven:
Ouderdomswratten zijn vaak gemakkelijk af te schaven met een zogenaamde scherpe lepel. De huid kan vooraf met een injectie worden verdoofd, maar vaak is dat niet eens nodig. Er blijft een oppervlakkig schaafwondje over, dat snel en meestal zonder litteken geneest.

Bevriezen met vloeibare stikstof:
Ouderdomswratten kunnen ook worden bevroren: dit gebeurt vaak met een wattenstaaf die gedoopt wordt in de vloeibare stikstof en dan op de ouderdomswrat wordt gedrukt. Het geeft een brandend, prikkend gevoel. De wrat bevriest en verdwijnt daarna. Soms ontstaat er een blaar door de bevriezing.

Bevriezen kan ook met een stikstofspray. Hierbij wordt een heel dun straaltje stikstof naar de plek gespoten.

Stansbiopt
Is het niet helemaal zeker dat het een gewone ouderdomswrat is?
Dan wordt er soms een klein stukje uitgehaald om in het laboratorium te onderzoeken. Dit gebeurt met een klein buisje met een scherpe rand (stans). Het lijkt een beetje op een klein appelboortje. Het ronde stukje dat uit de huid wordt genomen noemen we een stansbiopt.

Snijden
Lijkt de plek meer op een moedervlek dan wordt deze nog wel eens helemaal weggesneden. Daarbij wordt de huid vooraf verdoofd met een injectie. Het wondje wordt gehecht en het weggesneden stukje wordt opgestuurd voor onderzoek.

Meer informatie
Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?