Ik heb een ontstoken slijmbeurs in de knie

In het kort

In het kort

  • De slijmbeurs van de knie zit voor de knieschijf.
  • Slijmbeursontsteking ontstaat vaak bij mensen die veel op hun knieën zitten of vallen.
  • De zwelling op de knieschijf kan rood en warm worden en pijn doen.
  • Meestal geneest de ontsteking met rust.
Wat is het

Wat is de slijmbeurs in de knie?

Een slijmbeurs is een soort platte ballon gevuld met ‘smeer’ voor het kniegewricht. De slijmbeurs zit voor de knieschijf. Als u op uw knieën zit, zit u precies op de slijmbeurzen van de knieën.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van een ontstoken slijmbeurs in de knie?

Bij een ontsteking van de slijmbeurs in de knie ontstaat een zwelling voor op de knieschijf. De zwelling kan rood en warm worden en pijn doen. U kunt dan moeilijk lopen.

Als de zwelling er na een paar weken nog is of steeds weer terugkomt, noemen we het een chronische slijmbeursontsteking.

Krijgt u ook koorts en wordt de knie nog dikker en roder? Dan zijn er waarschijnlijk bacteriën bij gekomen die de ontsteking verergeren.

Oorzaken

Hoe ontstaat een ontstoken slijmbeurs in de knie?

Slijmbeursontsteking ontstaat vaak bij mensen die veel op hun knieën zitten, bijvoorbeeld bij tapijtleggers en stratenmakers. De voortdurende druk op de knie kan een ontsteking veroorzaken.

Ook door (een keer of vaker) hard stoten of vallen op de knie kan een slijmbeursontsteking ontstaan. Bij sporten waarbij je vaak op de knieën steunt of valt (zoals judo of worstelen) komt slijmbeursontsteking daarom ook voor.

Adviezen

Adviezen bij een ontstoken slijmbeurs in de knie

Een slijmbeursontsteking geneest het best met rust:

  • Zorg dat er geen druk op de knie komt. Werkt of zit u veel op uw knieën, dan moet u dat tijdelijk niet meer doen. Bespreek het met uw werkgever en de bedrijfsarts. Soms zijn er aanpassingen in uw werk nodig.
  • Is de knie rond de knieschijf rood en pijnlijk? Dan moet u de activiteiten die druk op de knie geven (en dan meestal ook pijn doen) gedurende 1 of 2 weken zo min mogelijk doen. Bijvoorbeeld tuinieren.
  • U mag gewoon bewegen, zoals wandelen en fietsen.

Op deze manier gaat de ontsteking meestal vanzelf over.

Medicijnen

Medicijnen bij een ontstoken slijmbeurs in de knie

Tegen de pijn kunt u het beste paracetamol gebruiken. Deze pijnstiller heeft weinig bijwerkingen.
Als de pijn steeds terugkomt, kunt u paracetamol op vaste tijden innemen. Probeer na een week minder paracetamol te gaan gebruiken. Lees meer over paracetamol.

Andere pijnstillers, zoals NSAID’s (bijvoorbeeld ibuprofen, diclofenac of naproxen), werken bij een slijmbeursontsteking niet beter dan paracetamol. NSAID's hebben wel vaker vervelende bijwerkingen. Daarom kunt u dus beter paracetamol gebruiken.

Als u koorts krijgt, kan dat wijzen op een huidinfectie met bacteriën. In dat geval krijgt u antibiotica, bijvoorbeeld flucloxacilline 500 mg, 4 keer per dag gedurende 10 dagen. Bij andere oorzaken helpen antibiotica niet.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Voor meer informatie zie Apotheek.nl.
Hoe gaat het verder

Hoe gaat het verder bij een ontstoken slijmbeurs in de knie?

Door minder druk op de knie gaan de klachten meestal vanzelf over. Soms duurt het enkele weken voordat de klachten helemaal zijn verdwenen.

Hebben de klachten te maken met uw werk? Neem dan ook contact op met uw bedrijfsarts.

Als u veel klachten heeft of houdt, is het mogelijk om het vocht uit de slijmbeurs te laten zuigen met een injectiespuit. De zwelling kan daarna wel gemakkelijk terugkomen. Een drukverband om de knie helpt om dit te voorkomen.

Wanneer bellen

Wanneer contact opnemen bij een slijmbeursontsteking in de knie?

Maak een afspraak voor controle als de klachten na 4 tot 6 weken nog niet genoeg zijn verminderd, terwijl u de knie wel rust heeft gegeven.

Neem direct contact op met uw huisarts in deze gevallen:

  • De knie wordt roder en dikker, en de pijn wordt erger.
  • De knie wordt roder en dikker en u krijgt koorts.

Meer informatie

Meer informatie over een slijmbeursontsteking van de knie

De informatie over een slijmbeursontsteking van de knie is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Niet-traumatische knieklachten.

Deze tekst is aangepast op
NHG

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?