Ik heb last van tandbederf

In het kort

In het kort

 • Tandbederf of cariës is een aantasting van het glazuur (de harde beschermlaag) van uw gebit waardoor uw tanden en kiezen uiteindelijk verloren kunnen gaan.
 • Bij tandbederf kan het drinken van koude en soms ook warme drank pijn doen.
 • Eet en drink weinig of geen zoetigheid en frisdrank.
 • Poets uw tanden zeer zorgvuldig met een zachte borstel. Ga in ieder geval eens per jaar naar de mondhygiëniste of naar uw tandarts.
Wat is het

Wat is tandbederf?

Tandbederf of cariës is een aantasting van het glazuur (de harde beschermlaag) van uw tanden en kiezen. Tandplak is een dun laagje dat op de tanden en kiezen gaat zitten door voedsel en speeksel. Bacteriën in de tandplak maken zuren die heel geleidelijk het tandglazuur oplossen, waardoor er gaten ontstaan.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van tandbederf?

Kenmerken van tandbederf zijn:

 • Gele of bruine plekken op tanden en kiezen.
 • Gaatjes in tanden of kiezen, vaak op de plekken waar kiezen of tanden dicht tegen elkaar aan zitten.
 • Het drinken van koude en soms ook warme drank kan pijn doen.
 • Als het tandbederf doorzet: tandpijn of kiespijn bij bijvoorbeeld het eten van zure dingen of zoute drop.
 • In een nog verder stadium kunnen tanden en/of kiezen continu pijn doen.
 • Het tandvlees rond een kies of tand met tandbederf kan ontstoken raken en gemakkelijk gaan bloeden.
 • Vieze smaak in uw mond.
 • Slechte adem.
 • Heftige pijn bij tandwortelontsteking.
 • Soms, vorming van een kaakabces, bij het blijven uitstellen van behandeling.
Oorzaak

Waardoor ontstaat tandbederf?

In uw mond wordt voedsel en drinken vermengt met speeksel. Iedere keer blijft er na het eten en drinken resten achter in uw mond. Deze resten vormen samen met uw speeksel een dun laagje over uw tanden en kiezen. Dit bleke, soms wat gelige laagje noemen we tandplak.

Direct tegen de harde glazuurlaag van uw tanden en kiezen zit het tandplak. Hierin zitten veel bacteriën. Deze bacteriën breken onder anderen suikers uit voedselresten af en maken hier zuur van. Dit zuur lost heel geleidelijk het tandglazuur op, waardoor er gaatjes in komen.

Ook zuren in frisdranken kunnen zorgen voor het oplossen van tandglazuur.

Adviezen

Adviezen om tandbederf te voorkomen

Het voorkómen van tandbederf is de beste aanpak:

 • Eet weinig of geen suiker. Hoe vaker uw gebit met suikers in aanraking komt, hoe slechter dat is.
 • Drink weinig of geen frisdranken. De zuren hierin lossen het tandglazuur langzaam op.
 • Poets na elke maaltijd uw tanden of gebruik kauwgom(zonder suikers). Zetmeel bevat veel suikers. Zetmeel zit bijvoorbeeld in aardappelen, rijst en brood. Tijdens elke maaltijd komt er wel zetmeel binnen en daarmee extra suikers die slecht zijn voor uw gebit. Beperk het aantal maaltijden tot drie per dag.
 • Poets uw tanden zeer zorgvuldig met een zachte borstel.
 • Of gebruik een elektrische tandenborstel, waarmee u uw gebit extra goed kunt poetsen.
 • Gebruik een tandpasta waar fluoride in zit. Fluoride remt het zuur wat glazuur oplost en helpt het tandglazuur weer sterk te worden.
 • Gebruik na het poetsen flosdraad. Haal de floss voorzichtig door alle kiertjes tussen uw tanden en kiezen om de resten tandplak te verwijderen
 • Driehoekige tandenstokers zijn goed om eventuele etensresten tussen uw tanden te verwijderen. Door de tandenstoker vochtig te maken, wordt deze soepel en iets gladder en beter te gebruiken.
 • Bij dagelijks ‘stokeren’ zorgt de wrijving met de tandenstoker ervoor dat er tussen uw tanden en kiezen minder plaque blijft zitten.
 • U kunt ook tandragers gebruiken. Dit zijn miniborsteltjes die tussen de tanden passen, als er voldoende ruimte tussen zit. Forceren met een rager kan uw tandglazuur beschadigen.
 • Roken is slecht voor uw gebit en tandvlees. Eén van de vele redenen om te stoppen met roken.
 • Ga in ieder geval eens per jaar naar de mondhygiëniste of naar uw tandarts.
 • Heeft u eenmaal tandbederf dan is het zaak om snel contact op te nemen met uw tandarts.
 • Bij kiespijn kunt u eventueel koelen via de wang met een ijspakking.
Medicijnen

Medicijnen bij tandbederf

Bij kiespijn helpt paracetamol in een hoge dosering. Neem viermaal per 24 uur 2 tabletten van 500mg. U kunt ook een nsaid gebruiken, zoals diclofenac (driemaal daags 50 mg), ibuprofen (driemaal daags 600 mg) en naproxen (tweemaal daags 500 mg). NSAID's kunnen maagklachten geven en de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden. Mensen met hart-, vaat- en nierproblemen en mensen boven de 70 jaar moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van NSAID’s.

diclofenac

Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

ibuprofen

Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

naproxen

Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Kijk voor meer informatie op Apotheek.nl.
Meer informatie

Meer informatie over mond- en tandproblemen

Op de website van de beroepsorganisatie van tandartsen vindt u meer informatie over mond- en tandproblemen. Hier staan ook meer tips en adviezen voor een gezonde mond.

Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?