Ik herstel van een herseninfarct

In het kort

In het kort

 • Binnen enkele weken kunnen veel uitvalsverschijnselen herstellen. Tot een jaar na een herseninfarct is verbetering mogelijk. 
 • Door oefenen leert u met de uitvalsverschijnselen om te gaan.
 • Het is mogelijk hulpmiddelen of hulp aan huis te krijgen.
 • Een gezonde leefstijl en medicijnen zijn nodig om de kans op een (volgende) beroerte te verkleinen.
Medicijnen

Medicijnen na een herseninfarct

Bloedverdunner

 • Na een herseninfarct krijgt u een bloedverdunner: 
  • een keer per dag clopidogrel
  • of acetylsalicylzuur, meestal samen met dipyridamol
  • of carbasalaatcalcium, meestal samen met dipyridamol
    
 • Heeft u atriumfibrilleren en gebruikt u al een ander soort bloedverdunner (acenocoumarol , fenprocoumon of een DOAC)? Dan krijgt u geen clopidogrel, acetylsalicylzuur of dipyridamol.
   
 • Bloedverdunners verkleinen de kans op een herseninfarct en hartinfarct. U moet ze levenslang blijven gebruiken.
   
 • Blijf de medicijnen ook nemen als u een medisch onderzoek of operatie krijgt, behalve bij een operatie in de hersenen of aan de wervelkolom. Vertel de arts dan dat u bloedverdunners gebruikt om de kans op een nieuwe beroerte te verkleinen.

Bloedverdunners geven soms maagklachten. Eventueel krijgt u er een middel bij om de maag te beschermen (bijvoorbeeld omeprazol of pantoprazol ).

Medicijnen die de bloeddruk verlagen

Na een herseninfarct krijgt u waarschijnlijk ook medicijnen om de bloeddruk te verlagen.

 • Het is de bedoeling dat uw bloeddruk onder 140 mmHg (bovendruk) en 90 mmHg (onderdruk) is.
 • Meet u uw bloeddruk thuis? Dan is uw bloeddruk goed als die onder de 135 mmHg (bovendruk) en 85 mmHg (onderdruk) is.

U krijgt de bloeddrukverlagers vanaf 7 tot 14 dagen na het herseninfarct. De bloeddrukverlagers blijven meestal levenslang nodig.

Medicijnen die het cholesterol verlagen

U krijgt meestal ook een medicijn dat het cholesterol verlaagt (simvastatine , atorvastatine of rosuvastatine ). Dit is vooral belangrijk als uw herseninfarct is veroorzaakt door slagaderverkalking.
Een cholesterolverlager blijft meestal levenslang nodig.

Diabetesmedicijnen

Heeft u diabetes mellitus (suikerziekte)? Dan moet u uw diabetesmedicijnen blijven innemen. Daarmee verkleint u de kans op een hartinfarct en de kans op een nieuwe beroerte.

Liever geen oestrogenen

Na een herseninfarct kunt u beter geen middelen meer gebruiken met het vrouwelijk hormoon oestrogeen, zoals de anticonceptiepil, -ring of -pleister of hormoonpillen voor de overgang.

simvastatine

Simvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterolgehalte of een combinatie van te veel cholesterol en te veel vet in het bloed. Ook schrijven artsen het voor aan mensen die een verhoogd risico op hart-vaatproblemen hebben, zoals bij angina pectoris of diabetes mellitus.

Bron: Apotheek.nl

atorvastatine

Atorvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.

Artsen schrijven atorvastatine voor bij een te hoog cholesterolgehalte of een combinatie van een te veel cholesterol en te veel vet in het bloed. Ook schrijven artsen het voor aan mensen die een verhoogd risico op hart-vaatproblemen hebben, zoals bij angina pectoris of diabetes mellitus.

Bron: Apotheek.nl

acenocoumarol

Acenocoumarol is een antistollingsmiddel.

Artsen schrijven het voor bij trombose, na een hartinfarct, beroerte (herseninfarct) of TIA en bij hartritmestoornissen.

Bron: Apotheek.nl

pantoprazol

Pantoprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweer en het syndroom van Zollinger-Ellison.

Bron: Apotheek.nl

dipyridamol

Dipyridamol is een antistollingsmiddel. Het gaat de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten tegen.

Artsen schrijven dipyridamol voor om trombose te voorkomen, bijvoorbeeld na hartklepoperaties, na een beroerte (herseninfarct) of na een TIA (lichte beroerte).

Bron: Apotheek.nl

rosuvastatine

Rosuvastatine behoort tot de cholesterolsyntheseremmers. Ze worden ook wel statines genoemd. Ze remmen de aanmaak van cholesterol in de lever en verlagen het cholesterol- en vetgehalte in het bloed.

Artsen schrijven het voor bij een te hoog cholesterol gehalte of een combinatie van een te hoog cholesterol- en een te hoog vetgehalte in het bloed. Ook schrijven artsen het voor aan mensen die een verhoogd risico op hart-vaatproblemen hebben, zoals bij angina pectoris of diabetes mellitus.

Bron: Apotheek.nl

clopidogrel

Clopidogrel is een anti-stollingsmiddel. Het voorkomt dat er bloedstolsels in de bloedvaten ontstaan.

Artsen schrijven het voor na een hartinfarct en bij niet-stabiele angina pectoris (hartkramp). Verder na een beroerte (herseninfarct) en om de kans op trombose te verminderen, bijvoorbeeld bij de hartritmestoornis atriumfibrilleren en bij verminderde bloeddoorstroming in de benen.
Artsen schrijven het soms voor bij stabiele angina pectoris en een lichte beroerte (TIA), als u acetylsalicylzuur in lage dosering niet kunt gebruiken omdat u er overgevoelig voor bent.

Bron: Apotheek.nl

omeprazol

Omeprazol is een maagzuurremmer. Het behoort tot de protonpompremmers. Het vermindert de aanmaak van zuur in de maag.

Artsen schrijven het voor bij maagklachten, maag- en darmzweren en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.

Bron: Apotheek.nl

fenprocoumon

Fenprocoumon is een antistollingsmiddel.

Artsen schrijven het voor bij trombose, na een hartinfarct, beroerte of TIA en bij hartritmestoornissen.

Bron: Apotheek.nl
Revalidatie

Herstel (revalidatie) na een herseninfarct

Na een herseninfarct kunt u uitvalsverschijnselen hebben, zoals een verlamming of moeite met spreken. Het is belangrijk om snel te gaan oefenen.

Hoe eerder u met een oefenprogramma begint, hoe beter, liefst binnen enkele dagen. Veel verschijnselen van een beroerte kunnen binnen drie weken sterk verbeteren. Hierna kan er in de maanden erna tot een jaar na een beroerte nog veel herstellen.

Wanneer u een beroerte heeft gehad, voelt u zich misschien erg verdrietig, boos of machteloos. Maar juist in de eerste weken kunt u veel doen om aan een zo goed mogelijk herstel te werken.

U bekijkt samen met uw arts hoe en met wie u aan uw herstel gaat werken. Vaak begint u hiermee in het ziekenhuis. Dit kunt u eventueel thuis, in een verpleeghuis of in een revalidatiecentrum voortzetten.

U kunt zo nodig thuis hulp inschakelen:

 • een wijkverpleegkundige voor verpleging, verzorging en begeleiding
 • een fysiotherapeut voor oefeningen met bewegen
 • een logopedist voor oefeningen met praten en slikken
 • een ergotherapeut voor advies hoe u zelfstandig dingen kunt blijven doen.

Omgaan met beperkingen

Wat na zes maanden niet is verbeterd, zal waarschijnlijk niet meer herstellen. Maar door veel te blijven oefenen kunt u leren met eventuele beperkingen om te gaan. U kunt bepaalde spieren trainen zodat u meer kracht heeft. Het is dan ook belangrijk de aangedane ledematen zoveel mogelijk te blijven gebruiken.

Ook als spreken minder goed gaat, blijft het belangrijk dit te oefenen. Daarnaast kunt u proberen met gebaren, bewegingen en geluiden te communiceren. Soms helpt het gebruik van een letterkaart.

Soms lukt het niet goed om belangrijke handelingen te doen. Zoals brood smeren, drinken of het eten naar uw mond brengen. Het kan dan goed helpen om het stap voor stap te gaan oefenen.

Het kan zijn dat u bepaalde hulpmiddelen of aanpassingen nodig heeft om zoveel mogelijk zelfredzaam te zijn. Eventueel zult u hulp moeten inschakelen om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Zoek steun bij mensen in uw omgeving en neem de hulp aan die u wordt aangeboden.

Bent u erg somber of moedeloos? Heeft u moeite om dingen te onthouden? Ook als u pas na enige tijd nieuwe klachten ontdekt, is het goed om dit met uw huisarts te bespreken.

Videos

Videos

Videos

Videos

Videos

Videos

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder na een herseninfarct?

Hoe het verder gaat na een herseninfarct hangt onder andere af van de schade die het infarct heeft veroorzaakt en de gezondheid van uw hart en bloedvaten.

De eerste vier weken is de kans op een nieuwe beroerte en op overlijden het grootst. In het ziekenhuis wordt uw gezondheid daarom zo goed mogelijk bewaakt.

In de eerste weken na een herseninfarct is ook de kans op herstel het grootst. In de eerste maanden daarna kunt u nog verder herstellen. 

Na behandeling in het ziekenhuis gaat ongeveer de helft van de mensen weer naar huis. Van de mensen die na een herseninfarct uit het ziekenhuis komen is de helft na 6 maanden weer zelfstandig en thuis. Een op de drie gaat naar het verpleeghuis, en een op de tien naar een revalidatiecentrum. 

Wanneer u naar huis gaat spreekt de huisarts steeds met u af wanneer u de huisarts of de praktijkondersteuner ziet voor controle, thuis of in de praktijk. Het eerste jaar is dat in ieder geval 4 keer per jaar. Dan bespreekt u hoe het gaat met uw gezondheid en herstel. De huisarts kijkt of u ondersteuning nodig heeft bij het leren omgaan met eventuele beperkingen in het dagelijks leven.

Hulp regelen

Websites over hulp en hulpmiddelen

Zoekt u een hulpmiddel voor bijvoorbeeld lopen, fietsen of u zelf verzorgen, kijk dan op Hulpmiddelenwijzer.nl.

Op Regelhulp.nl staat informatie over zorg regelen, mantelzorg en hulp bij de dingen die u elke dag doet.

Meer informatie

Meer informatie over beroerte

Wilt u meer weten over beroerte dan kunt u aanvullende betrouwbare informatie vinden op de website van:

De informatie over beroerte (CVA) is gebaseerd op:

Laatst herzien op
FMS

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.