In het kort
- Meestal moet je glutenvrij eten omdat je coeliakie hebt.
- Dat betekent dat je niet tegen eten kunt waar gluten in zit.
- Gluten zit bijvoorbeeld in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.
- En ook in producten die van die granen worden gemaakt, zoals brood of pasta.
- Op de verpakking kun je zien of ergens gluten in zit.
- In veel supermarkten zijn speciale glutenvrije producten te koop.
- Meestal voel je je al beter na een paar dagen zonder gluten.
Film
- Filmbestand mp4, 2:13 minuten, 21mb
- Geluidsbestand mp3, 2:13 minuten, 3mb
- Ondertitelingsbestand srt, 3kb
- © 2012-2023 NHG | Disclaimer
Wat is glutenvrij eten?
Glutenvrij eten betekent dat je alleen nog maar dingen eet en drinkt waar geen gluten in zit. Vaak moet je glutenvrij eten omdat je coeliakie hebt.
Kijk altijd eerst goed op de verpakking van een product of er gluten in zit.
Eet of drink iets niet als deze dingen erin zitten:
- granen zoals tarwe, rogge, gerst en spelt
Eet ook geen dingen die van deze granen gemaakt zijn, zoals brood, pasta, beschuit, crackers, koekjes, cake, gebak, muesli, cruesli of pizza. - griesmeel
- zemelen en grutten
- couscous, bulgur en seitan
- haver (soms is haver glutenvrij, dat staat dan op de verpakking)
- gort, gerstemoutbloem en parelgort
Er kan ook gluten zitten in:
- paneermeel en bindmiddel
- vermicelli, macaroni, spaghetti en mie
- mout, moutstroop en moutextract
- plantaardige vezels (als ze van tarwe zijn gemaakt)
- plantaardig eiwit (als het van tarwe is gemaakt)
Gelukkig zijn er ook veel producten waar geen gluten in zit.
Deze dingen mag je bijvoorbeeld wel eten en drinken:
- vlees, vis en tofu
Let op: in paneermeel en marinades kan wel gluten zitten - groente en fruit
- aardappelen
- eieren
- melk en yoghurt
- rijst, boekweit, maïs en popcorn
- linzen, erwten en bonen (peulvruchten)
- noten, pitten en zaden
- sojaproducten
Let op: in sojasaus zit wel vaak gluten
De meeste supermarkten verkopen ook speciale glutenvrije producten. Bijvoorbeeld glutenvrij brood, pasta, beschuit, crackers, koekjes en gebak. Er staat dan duidelijk op de verpakking dat het glutenvrij is.
Er zijn veel lekkere glutenvrije recepten te vinden online. Of bijvoorbeeld in kookboeken. Zo kun je bijvoorbeeld zelf glutenvrij brood of koekjes bakken.
Hoe gaat het verder bij glutenvrij eten?
Een diëtist helpt je als je glutenvrij moet gaan eten.
Samen bespreken jullie wat je wel en niet kunt eten. De diëtist kan ook met je meekijken of je nog wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt.
Als je geen gluten meer eet of drinkt, gaan je klachten weg. Meestal voel je je na een paar dagen al wat beter. Sommige klachten kunnen binnen een paar weken helemaal weggaan. Bijvoorbeeld buikpijn, diarree, moe zijn en een opgeblazen gevoel.
Soms duurt het wat langer voordat je merkt dat het beter gaat. Door de gluten zijn je darmen beschadigd en die moeten genezen. Meestal duurt dat een paar maanden.
Komen je klachten toch terug? Schrijf dan op wanneer je weer klachten kreeg, bijvoorbeeld in je agenda. Of gebruik het voedingsdagboek. Schrijf erbij of je toen iets anders hebt gegeten dan normaal. Misschien heb je toch iets met gluten gegeten, zonder dat je dat doorhad.
Blijf je klachten houden? Praat erover met de arts waar je op controle komt voor de coeliakie.
Meer informatie over coeliakie
Informatie over coeliakie en over wat je wel en niet kunt eten en drinken: de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
Deze informatie is gemaakt met de richtlijn voor huisartsen over voedselovergevoeligheid en coeliakie.