In het kort
- Een glutenvrij dieet is meestal nodig vanwege coeliakie, overgevoeligheid voor het eiwit gluten.
- Gluten zit in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.
- Een glutenvrij dieet is helemaal vrij van deze granen.
- Graanproducten zijn bijvoorbeeld brood, pasta, muesli en pizza.
- Lees het etiket op de verpakking voordat u een voedingsmiddel koopt of gebruikt.
- Veel supermarkten en reformzaken verkopen speciale glutenvrije producten.
- Meestal geeft het dieet al na enkele dagen een verbetering.
Films
- Filmbestand mp4, 2:13 minuten, 21mb
- Geluidsbestand mp3, 2:13 minuten, 3mb
- Ondertitelingsbestand srt, 3kb
- © 2012-2022 NHG | Disclaimer
Wat is glutenvrij eten?
Om de coeliakieklachten te voorkomen, is het belangrijk om helemaal geen gluten meer te eten. Neem dus geen graanproducten zoals brood, pasta, beschuit, crackers, koekjes, koek, cake, gebak, muesli en pizza.
Lees het etiket op de verpakking goed voordat u een voedingsmiddel koopt of gebruikt. Vermijd een product als het een van de volgende ingrediënten bevat:
- tarwe, rogge, gerst, spelt, kamut, triticale
- griesmeel
- zemelen, grutten
- cous cous, bulgur, seitan
- haver (tenzij duidelijk vermeld staat dat het glutenvrij geproduceerd is)
- gort, gerstemoutbloem, parelgort
- muesli, cruesli
De volgende ingrediënten kunnen ook gluten bevatten:
-
bindmiddel
-
deegwaren, vermicelli, macaroni, spaghetti, miepaneermeel
-
mout, moutstroop, moutextract
-
plantaardige vezels (deze kunnen afkomstig zijn van tarwe)
-
plantaardig eiwit (deze kunnen afkomstig zijn van tarwe)
Gelukkig zijn er veel glutenvrije dingen die u wel mag eten, zoals:
-
vis, vlees, kip, eieren
-
aardappelen, groente en fruit
-
rijst
-
peulvruchten, noten en zaden (sesamzaad, maanzaad)
-
maïs, popcorn, boekweit, amaranth, cassave, sorghum, gierst, quinoa, teff, maniok (cassave)
-
melk, yoghurt, kwark (naturel)
-
sojaproducten
De meeste supermarkten en reformzaken verkopen speciale glutenvrije producten (ook glutenvrij brood, pasta, beschuit, crackers, koekjes en gebak). Dit staat dan duidelijk op de verpakking. Er bestaan ook kookboeken met lekkere glutenvrije recepten. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf glutenvrij brood of koekjes bakken.
Hoe gaat het verder bij glutenvrij eten?
De diëtist geeft advies over wat u wel en niet mag eten. Hij/zij kan ook bekijken of u de belangrijkste voedingsstoffen wel binnen krijgt.
Als u zich zorgvuldig aan het glutenvrije dieet houdt, dan zullen de klachten wegblijven. Meestal is al na enkele dagen een verbetering te voelen. Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel kunnen binnen enkele weken verdwijnen.
Soms duurt het langer voordat u een verbetering merkt. De darmwand herstelt zich binnen een aantal maanden.
Komen de klachten terug, schrijf dan in uw agenda op welk moment dat begon. Noteer of u anders bent gaan eten of dat u bijvoorbeeld een infectie heeft gehad. Misschien heeft u toch ongemerkt iets gegeten waar gluten in zitten. Samen met uw huisarts bespreekt u hoe het verder gaat en of er eventueel verder onderzoek moet gebeuren.
Meer informatie over coeliakie
Voor meer informatie over coeliakie kunt u terecht bij de Nederlandse Coeliakie Vereniging.
De informatie over coeliakie is gebaseerd op de wetenschappelijke richtlijn voor huisartsen, de NHG-Standaard Voedselovergevoeligheid.
Voor meer gedetailleerde informatie over coeliakie staat hieronder de Richtlijn coeliakie en dermatitis herpetiformis.