Ik wil meer weten over oogcontrole bij diabetes mellitus

In het kort

In het kort

 • Bij diabetes kunnen de kleine bloedvaten in het netvlies achterin uw oog beschadigen. De bloedvaatjes lekken vocht, vet of bloed.
 • Daardoor gaat u steeds minder goed zien. 
 • Laat het netvlies in uw ogen eens per twee jaar controleren.
 • Bij de controle krijgt u oogdruppels om de pupil te verwijden.
 • Meestal wordt er een foto van het netvlies gemaakt (netvliesfoto).
 • De oogarts behandelt beschadigingen van het netvlies met laserstralen.
Oogproblemen

Afwijkingen aan het oog door diabetes mellitus

Achterin de binnenkant van de oogbol zit het netvlies (retina). Alles waar u naar kijkt komt via uw ooglens op het netvlies terecht.

Door diabetes mellitus kunnen bloedvaten overal in uw lichaam beschadigen, ook de bloedvaatjes achterin uw oog. Het oog is de plek waar bloedvaten en eventuele beschadigingen aan de bloedvaatjes het beste te zien zijn. Beschadiging van het netvlies noemen we 'retinopathie'. Door beschadigingen aan het netvlies kunt u minder gaan zien.

De beschadiging in het netvlies kan ontstaan door:

 • het lekken van vocht en vet uit de bloedvaten in het netvlies;
 • de vorming van nieuwe kwetsbare bloedvaatjes in het netvlies die gemakkelijk gaan bloeden. Die nieuwe bloedvaatjes ontstaan omdat de oude bloedvaten zo beschadigd zijn dat ze te weinig zuurstof aan het netvlies kunnen afgeven.

Oogcontrole

Controle van uw ogen bij diabetes: een netvliesfoto

Diabetes kan het netvlies beschadigen. Daarom krijgt u eens per twee jaar een oogcontrole. Er wordt dan een foto van het netvlies van uw oog gemaakt. Dat kan vaak in de huisartsenpraktijk of het huisartsenlaboratorium. De foto heet een netvliesfoto of fundusfoto.

Op de foto zijn de bloedvaten die door uw netvlies lopen goed te zien. Op de foto is te zien of:

 • de bloedvaatjes beschadigd zijn;
 • er extra bloedvaatjes zijn gegroeid;
 • er bloedinkjes in uw netvlies zitten.

Bij de controle krijgt u eerst oogdruppels in beide ogen. Deze druppels maken uw pupillen heel wijd. Dit is nodig om goed via de pupil naar de binnenkant van het oog te kunnen kijken en een duidelijke foto te kunnen maken.

De pupillen worden weer normaal als de druppels zijn uitgewerkt. U ziet daardoor na de controle een paar uur minder scherp en u kunt niet goed tegen fel licht. U mag dan zelf geen auto of (brom)fiets besturen.

Als op de netvliesfoto afwijkingen te zien zijn, verwijst de huisarts u naar de oogarts. De oogarts kan beginnende schade behandelen voordat u klachten krijgt en minder goed gaat zien.

Heeft de huisartsenpraktijk of het huisartsenlaboratorium geen camera voor een netvliesfoto? Dan verwijst de huisarts u naar de oogarts die dan in uw ogen kijkt en de foto maakt.

Behandeling

Behandeling van oogafwijkingen bij diabetes

Ontdekt de oogarts afwijkingen bij het onderzoek van uw netvlies of op de netvliesfoto? Dan kan hij of zij de afwijkingen meestal met laserstralen behandelen. Ook de wildgroei van kleine nieuwe bloedvaatjes kan zo worden aangepakt.

U krijgt voor de laserbehandeling eerst weer druppels in uw oog om de pupil te verwijden. De oogarts richt vervolgens een hele dunne straal laserlicht op de plekken waar vocht of vet uit de bloedvaten lekt. Dat verhit die plekken. Dit helpt om klachten met het zien te verminderen en verdere schade te voorkomen of uit te stellen.

Laserbehandeling duurt ongeveer een kwartier. Het kan gevoelig zijn, vooral als veel plaatsen in het netvlies achter elkaar behandeld worden.

De laserbehandeling heeft ook nadelen: het netvlies kan zo beschadigen dat u na de behandeling vlekjes blijft zien.

De netvliesbloedingen worden soms behandeld met bevriezing.

Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.