Ik heb gordelroos

In het kort

In het kort

 • Gordelroos is een huiduitslag aan één kant van uw lichaam.
 • Klachten zijn jeukende of pijnlijke vlekjes en blaasjes.
 • De oorzaak is het waterpokkenvirus.
 • Gordelroos gaat meestal vanzelf over. 
 • Op de blaasjes kunt u een indrogende zalf (zinkoxide) smeren. 
 • Tegen de pijn kunt u zo nodig paracetamol  gebruiken. 
 • Neem contact op bij jeuk of pijn aan een oog of de neuspunt.
 • Was regelmatig uw handen om besmetting van anderen te voorkomen.

paracetamol

Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

Bron: Apotheek.nl
Beschrijving

Wat is gordelroos?

Gordelroos (herpes zoster) is een huiduitslag die wordt veroorzaakt door het waterpokkenvirus.

De uitslag verschijnt in een huidgebied in één helft van uw lichaam. De vlekjes en blaasjes zitten bijvoorbeeld als een gordel om de linker helft van uw borstkas, vandaar de naam gordelroos. 

ORS

ORS is een oplossing van zouten en (druiven)suiker in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken.

Bron: Apotheek.nl
Verschijnselen

Wat zijn de verschijnselen van gordelroos?

 • U krijgt jeuk of pijn in een deel van uw gezicht, romp of ledematen.
 • Na enkele dagen ontstaan er rode vlekjes en blaasjes. Soms een paar, soms tientallen. Gedurende een week kunnen er nieuwe blaasjes bij komen.
 • De pijn kan hevig zijn.
 • U kunt zich grieperig voelen en lichte koorts krijgen.
 • Soms geeft gordelroos alleen jeuk en pijn, zonder vlekjes of blaasjes.
 • Bij gordelroos in het gezicht kan uw oog ontstoken raken.

  Herpes zoster bij kind 
Oorzaken

Hoe ontstaat gordelroos?

Gordelroos wordt door het waterpokkenvirus veroorzaakt.

Veel mensen komen als kind voor het eerst in aanraking met het waterpokkenvirus, en krijgen dan de waterpokken. Na genezing blijft het virus achter in de zenuwen van de huid. U merkt daar niets van. Soms wordt het virus na jaren weer actief en veroorzaakt het gordelroos. Hoe dat komt weten we niet.

De kans op gordelroos is het grootst als u ouder bent dan 60 jaar.

Adviezen

Adviezen bij gordelroos

Algemene maatregelen

 • Laat uw huid zo veel mogelijk met rust.
 • U mag gewoon douchen of in bad.
 • Om uw kleding te beschermen of schuren te voorkomen, kunt u de blaasjes afdekken met zacht wondgaas.

Besmetting van anderen voorkomen

Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten. De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze zijn ingedroogd. Het virus zit in het vocht van de blaasjes. Als het virus op uw handen zit, draagt u het gemakkelijk over. Iemand die nog geen waterpokken heeft gehad, kan er waterpokken van krijgen. Het is niet mogelijk om er rechtstreeks gordelroos van te krijgen.

Probeer te voorkomen dat u baby’s, zwangeren en mensen met een ernstig verminderde weerstand besmet. Zij kunnen extra ziek worden van waterpokken.

Bij zwangere vrouwen die nooit waterpokken hebben gehad, kan het virus in de eerste drie maanden van de zwangerschap ook schade veroorzaken aan het ongeboren kind. Gelukkig hebben bijna alle volwassenen in Nederland de waterpokken als kind al gehad. Aangeboren afwijkingen van de vrucht door waterpokken zijn daarom zeldzaam.

Medicijnen

Medicijnen bij gordelroos

Een behandeling met medicijnen is meestal niet nodig bij gordelroos. Het gaat meestal vanzelf over.

Op de blaasjes kunt u een indrogende zalf (zinkoxide zalf of pasta) smeren. Zo nodig kunt u een vloeistof (schudsel) of crème op de huid doen om de jeuk te verminderen.

Pijnstiller

Tegen de pijn kunt u zo nodig paracetamol gebruiken. Neem twee tot driemaal per vierentwintig uur een of twee tabletten. Een tablet paracetamol is na 5 uur uitgewerkt.

Als dat onvoldoende helpt, zijn er andere middelen (NSAID's), zoals ibuprofen diclofenac  of naproxen Let op: NSAID’s zijn goede pijnstillers maar ze geven regelmatig vervelende bijwerkingen. Bent u ouder dan 60 jaar? Heeft u maag-, darm-, hart-, vaat- of nierproblemen? Gebruikt u medicijnen? Of heeft u ooit een allergische reactie gehad na een NSAID? Vraag dan eerst aan uw huisarts of apotheek of u een NSAID mag gebruiken. Kijk voor meer informatie bij NSAID's.  

Medicijn tegen het virus

Soms worden virusremmers (zoals aciclovir, valaciclovir of famciclovirvoorgeschreven:

 • als gordelroos in het gezicht voorkomt
 • bij oudere patiënten met hevige klachten (veel pijn, veel blaasjes)
 • als u verzwakt bent door een ernstige ziekte

Door deze virusremmende medicijnen kunt u een paar dagen eerder herstellen. De medicijnen kunnen ook de pijn en de duur ervan iets verminderen. Belangrijke bijwerkingen van deze virusremmers zijn hoofdpijn en misselijkheid. Bespreek uw medicijngebruik met uw huisarts en/of apotheker.

  naproxen

  Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

  Bron: Apotheek.nl

  diclofenac

  Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.

  Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

  Bron: Apotheek.nl

  paracetamol

  Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

  Bron: Apotheek.nl

  ibuprofen

  Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

  Bron: Apotheek.nl

  famciclovir

  Famciclovir is een virusremmer.

  Artsen schrijven het voor bij herpes genitalis, gordelroos en andere virusinfecties.

  Bron: Apotheek.nl

  valaciclovir

  Valaciclovir is een virusremmer.

  Artsen schrijven het voor bij herpes genitalis, gordelroos, een koortslip en andere virusinfecties.

  Bron: Apotheek.nl
  Hoe gaat het verder?

  Hoe gaat het verder bij gordelroos?

  • Gordelroos gaat meestal na een tot twee weken vanzelf over. Daarna blijft de huid nog een paar weken vlekkerig.
  • Gordelroos geeft meestal geen littekens, tenzij u heeft gekrabd.
  • Een enkele keer blijven er langdurig klachten bestaan: de plek blijft vlekkerig of gevoelloos of u houdt jeuk of soms heftige pijn. Deze restklachten komen vooral bij ouderen voor.
  • Het komt zelden voor dat iemand een tweede keer gordelroos krijgt.
  Wanneer contact?

  Wanneer contact opnemen bij gordelroos?

  Neem contact op met uw huisarts als u gordelroos in het gezicht heeft en daarbij een tintelend gevoel, jeuk of pijn aan uw oog of neuspunt krijgt. U krijgt dan medicijnen om te voorkomen dat u een oogontsteking krijgt met kans op beschadiging van het hoornvlies.

  Neem ook contact op als u ouder dan 50 jaar bent en gordelroos heeft met veel pijn of veel blaasjes. En bel ook uw huisarts als u een verminderde weerstand (door ziekte of medicijnen) en gordelroos heeft. In die gevallen worden vaak virusremmers gegeven. 

   Laatst herzien op

   Vond u deze informatie nuttig?

   Vond u deze informatie nuttig?
   Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
   Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.