Ik heb gordelroos

In het kort

In het kort

 • Gordelroos geeft pijn, jeuk en blaasjes op de huid. 
 • Het zit aan één kant van uw lichaam. Bijvoorbeeld op de ene helft van uw borstkas.
 • U kunt er zalf op smeren, zoals zinkzalf of lanettezalf. Dit helpt tegen de jeuk.
 • De oorzaak is het virus dat ook waterpokken geeft.
 • Gordelroos gaat meestal vanzelf over in een paar weken.
 • Bel de huisarts als u blaasjes heeft bij uw oog, neus of oor.
 • Bij erge pijn krijgt u het medicijn amitriptyline .

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl

amitriptyline

Amitriptyline behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.

Artsen schrijven het voor bij depressie, posttraumatische stressstoornis, zenuwpijn, bedplassen, spierpijn bij fibromyalgie, hoofdpijn, soms bij hik, slapeloosheid in de palliatieve zorg (zorg in de laatste levensfase), migraine en speekselvloed bij ALS.

Bron: Apotheek.nl
Video's

Video's

Wat is het

Wat is gordelroos?

Bij gordelroos heeft u jeuk, pijn en vlekjes en blaasjes op de huid. De oorzaak is het waterpokkenvirus. 

De vlekjes, blaasjes, pijn en jeuk zitten aan 1 kant van uw lichaam. Bijvoorbeeld als een halve gordel om 1 helft van uw borstkas. Of op de ene helft van uw gezicht.

Als de blaasjes weg zijn, kunt u op die plek lang pijn houden. Dit is zenuwpijn. Dit komt heel weinig voor. Vooral bij ouderen kan de pijn soms heftig zijn en lang duren. 

De medische naam voor gordelroos is herpes zoster. 

ORS

ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

Bron: Apotheek.nl
Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van gordelroos?

 • U krijgt jeuk, tintelingen, een branderig gevoel of pijn in een deel van uw gezicht, romp of ledematen.
 • Na enkele dagen ontstaan er rode vlekjes en blaasjes. Soms een paar, soms tientallen. In een week kunnen er nieuwe blaasjes bij komen.
 • Na 7 tot 10 dagen drogen de blaasjes in.
 • De pijn kan soms hevig zijn.
 • U kunt zich grieperig voelen en lichte koorts krijgen.
 • Soms geeft gordelroos alleen jeuk en pijn, zonder vlekjes of blaasjes.
 • Bij gordelroos in het gezicht kan uw oog ontstoken raken.
 • De kans op gordelroos is het grootst als u ouder bent dan 60 jaar.
 • Soms komt gordelroos bij kinderen voor.
 • Omdat gordelroos de afweer activeert is de kans klein dat u het nog eens krijgt.

  Herpes zoster bij kind
Oorzaken

Hoe ontstaat gordelroos?

Gordelroos wordt door het waterpokkenvirus veroorzaakt.

Veel mensen komen als kind voor het eerst in aanraking met het waterpokkenvirus, en krijgen dan de waterpokken. Na genezing blijft het virus achter in uw ruggenmerg. U merkt daar niets van. Soms wordt het virus na jaren weer actief en veroorzaakt het gordelroos. Hoe dat komt weten we niet.

Adviezen

Adviezen bij gordelroos

 • Raak de blaasjes zo min mogelijk aan.
 • U mag gewoon douchen of in bad.
 • U kunt de blaasje afdekken met wondgaas. Zo kunt u uw kleding beschermen. Of voorkomen dat uw kleren tegen uw huid aan schuren.

Wat kunt u doen om anderen niet te besmetten?

 • Was uw handen met water en zeep als u aan de blaasjes heeft gezeten.
  Als u aan de blaasjes zit, kan er waterpokvirus op uw handen komen. Door anderen aan te raken, kunt u ze besmetten. Die kunnen dan waterpokken krijgen, als ze dat nog niet hebben gehad. 
  Bijvoorbeeld baby's en peuters. Ze kunnen geen gordelroos krijgen door besmetting. 
 • De blaasjes zijn besmettelijk totdat ze droog zijn.
 • Weet u dat iemand (een volwassene) nooit waterpokken heeft gehad? Of weet u dat iemand een ernstig verminderde weerstand heeft, bijvoorbeeld omdat hij chemotherapie krijgt? Kom dan liever niet te dichtbij. Als u zo iemand besmet, dan hij erg ziek worden van het waterpokvirus. 
  Als een zwangere vrouw die nooit waterpokken heeft gehad het waterpokvirus krijgt, is er een hele kleine kans dat het virus schade veroorzaakt aan het ongeboren kind.
Medicijnen

Medicijnen bij gordelroos

Een behandeling met medicijnen is meestal niet nodig bij gordelroos. Het gaat meestal vanzelf over.

Op de blaasjes kunt u zinkzalf smeren of een neutrale zalf als: koelzalf, cetomacrogolzalf of lanettezalf

Pijnmedicijnen
Tegen de pijn kunt u zo nodig paracetamol gebruiken. Neem 3 tot 4 maal per 24 uur twee tabletten van 500 milligram. Paracetamol is na 5 uur uitgewerkt.

Gebruik liever géén andere middelen (NSAID's), zoals ibuprofen diclofenac  of naproxen . Ze helpen vaak niet tegen de pijn, en kunnen bij gordelroos soms ernstige bijwerkingen geven, zoals ontstekingen in de huid. 

Bij de heftige zenuwpijn die gordelroos soms kan geven helpt paracetamol onvoldoende. Geeft de gordelroos heftige zenuwpijn dan kan uw huisarts speciale middelen (amitriptyline ) tegen deze zenuwpijn voorschrijven.

Medicijnen tegen het virus
Soms zal uw huisarts virusremmers (zoals aciclovir of valaciclovir ) voorschrijven:

 • als gordelroos in uw gezicht zit
 • als u verminderde weerstand heeft door een ernstige ziekte

Door deze virus remmende medicijnen kan worden voorkomen dat uw oog beschadigd raakt. Ook kan de pijn er wat minder van worden. Belangrijke bijwerkingen van deze virusremmers zijn hoofdpijn en misselijkheid.

  ORS

  ORS is een oplossing van zouten en glucose (druivensuiker) in water.

  Het wordt gebruikt bij waterdunne diarree en braken (overgeven).

  Bron: Apotheek.nl

  amitriptyline

  Amitriptyline behoort tot de groep tricyclische antidepressiemiddelen. Het regelt in de hersenen de hoeveelheid natuurlijk voorkomende stoffen die een rol spelen bij stemmingen en emoties.

  Artsen schrijven het voor bij depressie, posttraumatische stressstoornis, zenuwpijn, bedplassen, spierpijn bij fibromyalgie, hoofdpijn, soms bij hik, slapeloosheid in de palliatieve zorg (zorg in de laatste levensfase), migraine en speekselvloed bij ALS.

  Bron: Apotheek.nl

  diclofenac

  Diclofenac is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID's genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten), ziekte van Bechterew en jicht (ontsteking in uw gewricht).

  Bovendien bij koliekpijn, menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies, migraine en hoofdpijn. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose (het kraakbeen in uw gewrichten wordt dunner), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

  Bron: Apotheek.nl

  ibuprofen

  Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij migraine, hoofdpijn en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij artrose, spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

  Bron: Apotheek.nl

  macrogol

  Macrogol is een laxeermiddel.

  Het is te gebruiken bij verstopping, of om het laatste deel van de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of darmoperatie. Het wordt soms gebruikt bij vergiftiging, om de darmen snel leeg te maken en bij prikkelbaredarmsyndroom met verstopping.

  Bron: Apotheek.nl

  naproxen

  Naproxen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn. Ook bij ontstekingen van de gewrichten zoals reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht. Bovendien bij koliekpijn, hoofdpijn, migraine en menstruatieklachten, zoals abnormaal vaginaal bloedverlies. Het wordt soms ook gebruikt bij pijnlijke, stijve en versleten gewrichten (artrose), spierpijn en klachten door griep of verkoudheid.

  Bron: Apotheek.nl

  paracetamol

  Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend.

  Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.

  Bron: Apotheek.nl

  valaciclovir

  Valaciclovir is een virusremmer.

  Artsen schrijven het voor bij herpes genitalis, gordelroos, een koortslip en andere virusinfecties.

  Bron: Apotheek.nl
  Hoe gaat het verder?

  Hoe gaat het verder bij gordelroos?

  • Gordelroos gaat meestal na 1 tot 2 weken vanzelf over. Daarna blijft de huid nog een paar weken vlekkerig.
  • Gordelroos geeft meestal geen littekens. Als u gekrabd heeft, kunt u wel littekens krijgen.
  • Soms blijven de klachten langer: de plek blijft vlekkerig of gevoelloos of u houdt jeuk of heftige pijn. Deze klachten komen vooral bij ouderen voor.
  • Als uw huisarts u virusremmers heeft voorgeschreven, moet u na 1 week voor controle terugkomen.
  • De meeste mensen krijgen niet nog een tweede keer gordelroos. Mensen die medicijnen gebruiken die de afweer onderdrukken, kunnen wel een tweede keer gordelroos krijgen.
  • Er is een prik die de kans op een tweede keer gordelroos verkleint. Overleg altijd eerst met uw arts of de prik in uw situatie geschikt is. U moet de prik zelf betalen.

  In de 4 weken na gordelroos kunt u bloed geven bij de bloedbank.
  U heeft dan namelijk veel afweerstoffen in uw bloed. De bloedbank kan uw bloed dan goed gebruiken. Er kunnen medicijnen mee worden gemaakt voor mensen met weinig weerstand. Zoals kinderen die tegen kanker worden behandeld of te vroeg geboren baby's.

  Wanneer bellen?

  Wanneer contact opnemen bij gordelroos?

  Neem contact op met uw huisarts:

  • bij pijn in uw oog of bij een rood oog
  • als u opeens minder ziet of licht niet goed kunt verdragen
  • bij blaasjes of rode vlekjes op neus of in een ooghoek 
  • als u pijn of blaasjes aan uw oor heeft of opeens minder hoort
  • als u opeens een 'scheef gezicht' krijgt: een oog niet meer kunt sluiten of er een mondhoek afhangt (aangezichtsverlamming van Bell)

  U krijgt dan medicijnen om te voorkomen dat u een oogontsteking of gehoorbeschadiging krijgt. 

  Bij klachten aan oog, oor of van de spieren in uw gezicht zult u soms naar een oogarts of naar een keel-neus-oorarts worden verwezen.

  Bel ook uw huisarts als u gordelroos heeft met veel pijn of veel blaasjes. En bel als u een verminderde weerstand (door ziekte of medicijnen) heeft. In die gevallen worden vaak ook virusremmers gegeven. 

   Meer informatie
   Laatst herzien op

   Vond u deze informatie nuttig?

   Vond u deze informatie nuttig?
   Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?