Ik heb hoofdschimmel

In het kort

In het kort

 • Bij hoofdschimmel zitten er rode plekken met schilfers tussen de haren.
 • De plekken kunnen jeuken.
 • Er kunnen korsten zijn en minder haar.
 • Laat de plekken aan uw huisarts zien.
 • De behandeling van hoofdschimmel zijn tabletten.
 • Neem elke dag 1 tablet, 1 maand lang.
 • De hoofdschimmel kan van een huisdier komen. Laat het huisdier nakijken bij de dierenarts.
Wat is het

Wat is hoofdschimmel?

Hoofdschimmel is een schimmelinfectie van de behaarde hoofdhuid.

Schimmels kunnen ook voorkomen in de baardstreek, en op de onderarmen en de handruggen.

Wat merk ik

Wat zijn de verschijnselen van hoofdschimmel?

Bij hoofdschimmel ontstaan op de behaarde hoofdhuid:

 • ronde schilferende plekken, soms met puistjes;
 • kale plekken door het afbreken van de haren vlak boven de huid;
 • rode en dikke plekken.

De plekken worden langzaam groter.

Aan de zijkanten van uw vingers en in uw handpalmen kan wat vervelling met blaasjes ontstaan. Dit is een overgevoeligheidsreactie op een schimmelinfectie. Gek genoeg zit die schimmelinfectie dan op een andere plek van uw lichaam.

Oorzaken

Hoe ontstaat een hoofdschimmel?

Huidschimmels zijn overal aanwezig; iedereen komt ermee in aanraking. Pas als de schimmel de huid en haarzakjes binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat een infectie.

Meestal beschermt de huid tegen infecties. Soms werkt die bescherming minder goed, bijvoorbeeld als de huid geïrriteerd is door veel wassen met shampoo. Daardoor verdwijnen de vetzuren die de huid beschermen.

Ouderen, mensen met verminderde weerstand (bijvoorbeeld door chemokuren) en mensen met diabetes mellitus zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.

Kan het kwaad?

Is hoofdschimmel besmettelijk?

Schimmels kunnen besmettelijk zijn. Schimmels die hoofdschimmel veroorzaken komen meestal van iemand (of een dier) in uw omgeving. De schimmel zit in de huidschilfertjes van mensen (of dieren) met een schimmelinfectie. De huidschilfertjes laten los en kunnen zich zo verspreiden.

Sommige soorten hoofdschimmel worden van mens op mens overgedragen. Het is dan verstandig om ook andere gezinsleden en klasgenoten op schimmel te controleren.

Andere soorten schimmel kunnen alleen door dieren op de mens worden overgedragen. U kunt dan zelf niemand besmetten. Maar hetzelfde dier kan wel meerdere gezinsleden besmetten.

Adviezen

Wat kunt u zelf doen bij hoofdschimmel?

De volgende adviezen kunnen misschien helpen de infectie tegen te gaan en nieuwe infecties te voorkomen.

 • Gebruik een eigen kam en maak die regelmatig goed schoon. Denk er aan dat u de schimmel ook via mutsen, hoofddoekjes of haarspeldjes kunt overdragen.
 • Was uw hoofdhuid liefst zonder shampoo of zeep. Als u toch een keer zeep of shampoo gebruikt, spoel dan de huid daarna goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.
Medicijnen

Medicijnen bij hoofdschimmel

Hoofdschimmel kan na genezing littekens en kale plekken achterlaten. Een behandeling met pillen kan dit voorkomen. De kuur duurt minimaal vier weken. Na de eerste week is het niet meer besmettelijk. Voor een goed resultaat moet u de kuur afmaken.

De behandeling met antischimmelpillen wordt vaak gecombineerd met een behandeling van het hoofd met een antischimmelgel.

Bij de beslissing om eventueel antischimmelpillen in te nemen moet u een aantal dingen weten:

 • Antischimmelpillen zijn zware medicijnen.
 • Neem ze niet als u zwanger bent of zwanger wilt worden.
 • Neem ze niet als u borstvoeding geeft.
 • Gedurende de kuur kan de anticonceptiepil minder betrouwbaar zijn. Gebruik dan als aanvullende bescherming een condoom.
 • Antischimmelpillen kunnen de werking van sommige medicijnen versterken (bijvoorbeeld: antidepressiva, bloedverdunners, bepaalde hartmedicijnen).
 • Bij antischimmelpillen mag u sommige anticholesterolpillen niet slikken.
 • Met antischimmelpillen heeft u een kleine kans op leverproblemen, zoals geelzucht.

Om littekens en kale plekken te voorkomen wordt vaak toch gekozen voor een pillenkuur.

Als blijkt dat de schimmel van een (huis)dier afkomstig is, kan het nodig zijn het (huis)dier tegen schimmel te behandelen. Bespreek dit met de dierenarts.

Hoe gaat het verder?

Hoe gaat het verder met hoofschimmel?

De eerste dagen van de behandeling met antischimmelpillen kunnen de kale plekken zich nog wat uitbreiden. Dat komt doordat de haren aan de rand van een plek al door de schimmel waren aangetast, maar nog niet waren afgebroken. Dit gebeurt dan alsnog.

Pas na enkele weken verdwijnt de schilfering en gaat de huid genezen. Soms duurt het wel twee maanden voordat er weer haargroei optreedt. Er is dus geduld nodig, maar uiteindelijk wordt alles weer normaal.

Neem contact op als u door de bijwerkingen van de pillen verschijnselen krijgt, zoals misselijkheid, geelzucht, jeuk, donkerbruine urine of ontkleurde (geelwittige) ontlasting. Dan moet u waarschijnlijk met de pillen stoppen.

Meer informatie

Meer informatie over hoofdschimmel

De informatie over hoofdschimmel is gebaseerd op

Deze tekst is aangepast op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?