Mijn dochter heeft een uitnodiging gekregen voor de HPV-prikken

In het kort

In het kort

 • HPV is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.
 • Meisjes van 12 jaar krijgen een uitnodiging om zich te laten inenten tegen HPV. 
 • De inenting beschermt tegen de 2 soorten HPV die de meeste gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.
 • Meisjes krijgen 1 prik, en 6 maanden later nog 1 prik.
 • Meisjes krijgen de prikken bij de GGD of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).
 • De prikken zijn gratis. 
Wat is het

Wat is HPV?

HPV is de afkorting voor humaan papillomavirus. Er zijn meer dan honderd soorten humaan papillomavirussen (HPV). De meeste HPV geven geen klachten. Sommige kunnen wratten veroorzaken, andere kunnen na jaren tot kanker leiden. Twee van de HPV veroorzaken 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker: HPV16 en HPV18. 

De kans dat uw dochter in haar leven in aanraking komt met HPV is groot. Deze HPV leven op of in de huid en slijmvliezen en zijn seksueel overdraagbaar. Meestal ruimt het lichaam het virus op. Maar soms lukt dat niet (helemaal) en ontstaan er lichtafwijkende cellen. Meer dan 15 jaar na de HPV-infectie kan baarmoederhalskanker ontstaan.

HPV-prikken

Wat is HPV-inenting?

HPV is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Er zijn veel soorten HPV. Tegen 2 soorten kunnen meisjes zich laten inenten: tegen HPV16 en 18. Die 2 soorten veroorzaken 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker.

Meisjes van 12 jaar krijgen een uitnodiging van de GGD voor de inenting. Ze krijgen 2 keer een prik: tussen de eerste prik en de tweede prik zit ongeveer 6 maanden. Na de 2 prikken zijn meisjes beschermd tegen infectie met HPV16 en HPV18.

Is uw dochter 15 jaar of ouder? Dan heeft ze 3 prikken nodig voor een goede bescherming. Ze krijgt de eerste prik, een maand later een tweede prik, en 5 maanden daarna een derde prik. Meisjes vanaf 15 jaar krijgen 3 prikken, omdat oudere meisjes minder snel afweer opbouwen.

Heeft een meisje of jonge vrouw al seksueel contact gehad? Dan heeft inenting nog wel zin. De kans is namelijk erg klein dat iemand op jonge leeftijd al beide soorten van het virus heeft gekregen.

De HPV-prikken vallen binnen het Rijksvaccinatieprogramma en zijn gratis. Deelname aan het programma is niet verplicht.

Oorzaken

Hoe ontstaat besmetting met HPV?

De virussen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken (HPV) zijn erg besmettelijk. Iemand die seksueel actief is, komt altijd wel met HPV in aanraking. HPV wordt overgedragen door contact tussen de slijmvliezen van de penis, vagina of anus. Het virus kan ook op de onderbuik en billen zitten en tijdens het vrijen via de huid, vingers of mond worden overgedragen.

Vrijen met een condoom verkleint de kans op besmetting met HPV, maar beschermt zeker niet volledig tegen HPV. Het virus zit ook op de huid rondom de geslachtsorganen. Veilig vrijen blijft altijd belangrijk. Bij vrijen zonder condoom wordt HPV bijna altijd overgedragen.

Kan het kwaad?

Wat gebeurt er bij een infectie met HPV?

 • Is uw dochter niet ingeënt?

Een infectie met HPV kan de cellen in de baarmoederhals besmetten. De infectie verloopt vaak zonder dat er klachten zijn. Het afweersysteem van het lichaam gaat antistoffen maken en ruimt het virus op. Vaak is HPV binnen 2 jaar uit het lichaam verdwenen.
Soms lukt dat niet en kan het virus zorgen voor kleine veranderingen in de cellen van de baarmoederhals. Ook dan verdwijnen deze lichtafwijkende cellen vaak vanzelf. Soms ontwikkelen de cellen zich jaren later tot kankercellen.
 

 • Is uw dochter wel ingeënt?

Door de HPV-inenting heeft het lichaam al antistoffen gemaakt voor het eerste contact met het echte HPV. Als een meisje een HPV-infectie krijgt, probeert het virus in de cellen van de baarmoederhals te komen. De antistoffen gaan aan het virus zitten en het virus wordt door het lichaam vernietigd.

Nadelen en risico's

Nadelen van de HPV-inenting

Na de HPV-inenting kan de prikplek een paar dagen wat gevoelig blijven.
De huid kan op die plek ook wat rood worden, een beetje gaan zwellen of wat jeuken.
Soms kan uw dochter, na de prik, voor 1 of 2 dagen last krijgen van buikpijn, misselijkheid, moeheid, hoofdpijn of koorts. Heel soms duurt het een week.

Voordelen

Voordelen van de HPV-inenting

De HPV-prikken beschermen uw dochter tegen infectie met HPV16 en HPV 18. Deze 2 soorten veroorzaken 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker. De overige 30% wordt door andere soorten HPV veroorzaakt. Uw dochter is met de HPV-prikken dus grotendeels, maar niet volledig tegen baarmoederhalskanker beschermd.

De bescherming van de HPV-prikken is langdurig.

De HPV-prikken zijn gratis.

Adviezen

Hoe kunt u als ouder helpen bij de keuze van de HPV-inenting?

Als uw dochter de uitnodiging voor de HPV-prik ontvangt, kan dat confronterend zijn. HPV is een seksueel overdraagbaar virus. Een onderwerp waar uw dochter misschien nog niet bij stil staat of dat ze spannend vindt.

U kunt uw dochter helpen bij de keuze door over de prik te praten. U kunt haar wijzen op betrouwbare informatie op de website van het RIVM. Hier vindt u ook korte films over de werking van de HPV-prik en het ontstaan van baarmoederhalskanker.

Uitstrijkje nodig?

Is een uitstrijkje nodig na een HPV-inenting?

Ook na de HPV-inenting is het belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker en uitstrijkjes te laten maken.

De HPV-inenting beschermt namelijk niet tegen alle 12 HPV-typen die baarmoederhalskanker kunnen veroorzaken. Daarom is het voor elke vrouw belangrijk om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Elke vrouw krijgt vanaf haar 30e jaar een uitnodiging voor het laten maken van een uitstrijkje.

Met een uitstrijkje wordt onderzocht of er een HPV-infectie is, en zo ja, of er afwijkende cellen zijn. Het uitstrijkje is een aanvulling op de HPV-inenting.

En de jongens?

Krijgt mijn zoon een oproep voor de HPV-inenting?

Alleen meisjes krijgen een oproep voor de HPV-inenting. Jongens worden niet ingeënt tegen HPV, omdat het onduidelijk is of daardoor de kans op baarmoederhalskanker bij vrouwen vermindert.

Als jongens HPV hebben, kunnen ze het virus wel overdragen.

Hoe gaat het verder?

Wanneer is het beter om de HPV-inenting even uit te stellen?

Als uw dochter ongesteld is of de pil slikt, kan zij gewoon de HPV-prik halen. De pil heeft geen invloed op de werking van de prik.

Wel is het beter om de inenting uit te stellen als uw dochter:

 • koorts heeft (38,5 graden Celsius of meer)
 • zich te ziek voelt om naar buiten te gaan
 • door ziekte of medicijnen een ernstige stoornis in het afweersysteem heeft.

Als er op de uitnodiging ook andere tijdstippen staan, dan kan uw dochter meestal ook op één van deze andere tijdstippen komen. In de uitnodiging staat dat vermeld. Uw dochter/u hoeft niet van tevoren aan te geven wanneer zij komt.

Meer informatie
Laatst herzien op

Vond u deze informatie nuttig?

Vond u deze informatie nuttig?
Heeft u nog een suggestie of opmerking? Dit is niet verplicht.
Kunt u toelichten waarom niet? Dit is niet verplicht.