Ik ga bevallen en heb eerder een keizersnede gehad

In het kort

In het kort

  • Na een eerdere keizersnede kun je bevallen via je vagina of via een keizersnede.
  • Samen met de arts bespreek je de voordelen en nadelen van beide keuzes.
  • Je krijgt het advies om in het ziekenhuis te bevallen.
Hoe bevallen

Hoe kun je bevallen als je eerder een keizersnede hebt gehad?

Als je 1 of meer keizersneden hebt gehad, kun je zelf kiezen hoe je een volgende keer wilt bevallen. Via je vagina of met een geplande keizersnede.

Beide keuzes hebben voordelen en nadelen. Dat hangt ook af van hoe je eerdere keizersnede of keizersneden zijn gegaan. Bijvoorbeeld of het een spoed-keizersnede was.

Als je eerder een keizersnede hebt gehad, krijg je het advies om een volgende keer in het ziekenhuis te bevallen. Dit is belangrijk omdat de kans op problemen groter is bij jou en de baby. Welke manier van bevallen je ook kiest. Bijvoorbeeld kans op scheuren van het litteken van de eerste keizersnede.

Hoe kies je

Hoe kies je hoe je wilt bevallen als je eerder een keizersnede hebt gehad?

Als je eerder een keizersnede hebt gehad, krijg je tijdens een volgende zwangerschap controles door een arts. Dit is een arts die veel weet van keizersneden en bevallen (een gynaecoloog). Samen met de arts bespreek je de voordelen en nadelen van bevallen via je vagina of een keizersnede. Of je bespreekt dit met een verloskundige in het ziekenhuis.

De arts bespreekt ook met je of er voor jou nog andere dingen belangrijk zijn in de keuze. Bijvoorbeeld hoe je baby ligt in je buik. En of je misschien ook al een keer via je vagina bent bevallen.

Als je een partner hebt, kunnen jullie samen alle voordelen en nadelen van beide keuzes bespreken. Je kunt je keuze al vroeg in je zwangerschap maken. Of je kunt kijken hoe je zwangerschap gaat. Er is geen goed of fout.

Bevallen via je vagina

Wat zijn voordelen en nadelen van bevallen via je vagina?

Een bevalling via je vagina begint meestal vanzelf.

Voordelen van bevallen via je vagina na een eerdere keizersnede

  • Je bent sneller weer fit dan na een keizersnede.
  • Meestal gaat de baby sneller goed ademen dan bij een keizersnede.
  • Je bent wakker tijdens de hele bevalling. Zo kun je zelf de hele bevalling meemaken.

Nadelen van bevallen via je vagina na een eerdere keizersnede

  • Soms moet je toch een keizersnede krijgen, omdat bevallen via je vagina niet lukt. De kans op problemen bij zo'n spoed-keizersnede is groter dan bij een geplande keizersnede. Bijvoorbeeld een bloeding of schade aan je blaas.
  • Er is een kleine kans dat het oude litteken in je baarmoeder scheurt. Dit gebeurt bij 8 van de 1000 vrouwen. Deze kans is bij een bevalling via je vagina iets groter dan bij een geplande keizersnede. En de kans is nog iets groter als je meer dan 1 keizersnede hebt gehad.
    Als het litteken scheurt, krijg je een scheur in je baarmoeder. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor jou en de baby. Zoals schade aan de hersenen van de baby. Of dat jij of je baby overlijdt.
  • Soms krijg je een medicijn als de bevalling niet snel genoeg gaat. Met dit medicijn zou de bevalling sneller moeten gaan. Het is onzeker of je hierdoor een grotere kans hebt op het scheuren van je baarmoeder.
Geplande keizersnede

Wat zijn voordelen en nadelen van een geplande keizersnede?

Bij een geplande keizersnede wordt de baby geboren via een operatie. Lees meer hierover bij bevallen met een keizersnede.

Voordelen van een geplande keizersnede na een eerdere keizersnede

  • Je weet de datum van je bevalling. Dit kan zorgen voor meer rust en minder stress.
    Als de bevalling toch eerder vanzelf begint, krijg je ook de keizersnede eerder.
  • De kans op problemen is kleiner bij een geplande keizersnede dan bij een spoed-keizersnede. Zoals kans op een bloeding of schade aan je blaas.

Nadelen van een geplande keizersnede na een eerdere keizersnede

  • Na een keizersnede duurt het langer voordat je weer alles kunt doen, dan na een bevalling via je vagina. Je hebt hierdoor misschien langer hulp nodig.
  • De nieuwe keizersnede gaat via hetzelfde litteken op je buik. Na meer keizersneden kun je meer littekens binnen in je buik krijgen. Dit zijn verklevingen. Hierdoor kan een volgende keizersnede moeilijker gaan of langer duren. Waardoor de kans op problemen tijdens de keizersnede groter is.
  • Een keizersnede is een operatie. Elke operatie geeft kans op problemen. Een nieuwe keizersnede heeft dezelfde risico’s als een eerste keizersnede. Bijvoorbeeld kans op problemen na de operatie. Zoals een ontsteking van de operatiewond of een bloeding.
  • Bij een keizersnede krijg je meestal een ruggenprik om je onderlichaam te verdoven. Je voelt dan niets van de operatie, maar je bent wel wakker. Er is een kans op problemen voor jou en je baby bij de ruggenprik. De prik kan bijvoorbeeld niet goed genoeg werken, waardoor je nog steeds wat pijn voelt. Of jouw bloeddruk kan lager worden of je kunt misselijk worden. Als dit gebeurt, krijg je direct medicijnen ertegen.
  • Soms is het toch nodig dat je in slaap gebracht wordt met medicijnen (narcose). Je merkt dan niets van de operatie. Je bent dan ook niet wakker tijdens de bevalling. Je maakt de bevalling dus niet mee.
  • Na een keizersnede is de kans groter dat je bij een volgende zwangerschap problemen krijgt. Het litteken in je baarmoeder kan dan bijvoorbeeld scheuren. Of de placenta groeit in het litteken van de keizersnede. Je hebt dan een grotere kans op veel bloedverlies. Als dat gebeurt, kan het nodig zijn om je baarmoeder weg te halen.
  • Je baby kan na een keizersnede tijdelijk problemen met ademen krijgen. Hoe verder je zwangerschap is, hoe kleiner de kans hierop is.
Omgaan met pijn

Hoe kun je omgaan met pijn bij de bevalling als je eerder een keizersnede hebt gehad?

Je kunt tijdens je zwangerschap alvast nadenken over wat je kunt doen bij pijn tijdens de bevalling. Net als bij een eerste bevalling.

Tijdens de bevalling kunnen mensen je helpen. Bijvoorbeeld met omgaan met de pijn. Of met je houding tijdens de bevalling.

Als je partner of iemand anders je steunt tijdens de bevalling, voel je minder pijn. Je kunt ook steun krijgen van een deskundige, zoals een verloskundige of arts. Of van iemand die opgeleid is om je te steunen tijdens je bevalling. Dit is een doula.

Meer informatie

Meer informatie over bevallen na een keizersnede

Over deze tekst
Deze tekst is aangepast op
FMS

Vond je deze informatie nuttig?

Vond je deze informatie nuttig?
Heb je een tip hoe wij Thuisarts.nl kunnen verbeteren?